Šodien dalos ar recepti no manas bērnības. Mamma bieži gatavoja šo zupu un sauca to par “Rižiku”. Iepriekš nesapratu, kāpēc, bet tagad ar pārliecību varu teikt, ka nosaukums zupai piestāv lieliski. Mammai ir viens noslēpums, pateicoties kuram nūdeles neuzbriest un zupa nākamajā dienā ir kā tikko vārīta.
PAGATAVOŠANA:
Sāksim gatavot ar buljonu. Pievienojiet 1 tējkaroti sāls mēreni vārošam ūdenim, tad katlā lieciet 1 sīpolu, 1 burkānu, lauru lapu un smaržīgos piparus, kā arī vistu. Šodien man ir ciskas, var ņemt stilbiņu vai zupas komplektu.
Kad ūdens vārās, noteikti noņemiet putas. Tās nebūs daudz, jo gaļu liekam verdošā ūdenī. Tagad pārklājiet katlu ar vāku un vāriet buljonu uz mērenas uguns 20 minūtes.
Pa to laiku apcepam nūdeles. Šodien man ir nūdeles “Vermicelli”. Var ņemt jebkuras mazas nūdeles – burtus, zvaigznītes, mazas čauliņas. Apcepiet “Vermicelli” sausā pannā, nepārtraukti maisot, līdz tie kļūst zeltaini brūni. Tad uzreiz pārliek šķīvī, lai tie nenogulētu uz karstas virsmas un nepiedegtu.
Un šeit ir manas mammas noslēpums – pateicoties tam, ka nūdeles ir apceptas, zupa iegūst pavisam citu garšu un skaistu dzeltenu krāsu, un zupa var arī ilgi stāvēt ledusskapī, nūdeles neuzbriest un zupa nākamajā dienā izskatās tā, it kā tā būtu tikko vārīta.
Zupai vajag arī kartupeļus. Sagriezu mazos kubiņos, lai ātrāk izvāras.
Ir pagājušas 20 minūtes. Sīpolu izņemam no buljona un izmetam, savukārt burkānus un gaļu liekam šķīvī. Mēs arī izņemam no buljona lauru lapu un piparus un arī tos izmetam.
Ielieciet kartupeļus vārošā buljonā, pagaršojiet pēc garšas un pievienojiet nedaudz sāli, ja nepieciešams. Kartupeļus vāra 10 minūtes. Noņemam izveidojušās putas, bet to vēl nav daudz.
Tikmēr sasmalciniet burkānus, kas tika vārīti buljonā. Tiem jābūt gandrīz gataviem, bet vidum vēl jābūt nedaudz cietam. Noņemiet ādu no vistas un atdaliet gaļu no kauliem. Lielus gabaliņus sagriež mazākos.
Pagājušas 10 minūtes, vēlreiz noņem putas un kartupeļiem pievieno burkānus un sasmalcinātu gaļu, samaisa. Arī šajā posmā zupai pievienojam garšvielas. Es pievienoju kaltētus garšaugus, ko pati gatavoju.
Vāra dārzeņus un gaļu 4-5 minūtes. Tad mēs nogaršojam kartupeļus, ja tie ir gandrīz gatavi, tad zupai pievieno apceptās nūdeles, pievienojiet maltus melnos piparus, ja vēlaties, samaisiet zupu un vāriet vēl 5 minūtes.
Es pasniedzu “Rižik” nūdeļu zupu ar svaigiem sasmalcinātiem zaļumiem. Sanāk ļoti aromātiska, ar bagātīgu garšu, bet tajā pašā laikā nešķiet smaga, jo buljons ir viegls, caurspīdīgs.
SASTĀVDAĻAS:
- vistu ciskas – 2 gab.
- kartupeļi – 2 gab. lieli (400 g)
- sīpols – 1 gab.
- burkāni – 1 gab.
- mazi vermicelli – 70 g
- lauru lapa – 2-3 gab.
- smaržīgie pipari – 6-8 gab.
- žāvēti garšaugi – 2 tējk.
- sāls – pēc garšas
- malti melnie pipari – pēc garšas
- ūdens – 2 litri