Franču sīpolu zupa

edzive

Vai ir kas gardāks aukstā dienā par karstu franču sīpolu zupas šķīvi? Jo īpaši, ja to pasniedz ar biezu grauzdētas maizes šķēli, kas klāta ar izkusušu sieru un bagātīgu daudzumu karamelizētu sīpolu.


Kā pagatavot vislabāko franču sīpolu zupu

Franču sīpolu zupas kvalitāti nosaka divi galvenie elementi:

  1. Buljons: tradicionāli šo zupu gatavo ar liellopa buljonu, lai gan labs liellopa buljons var būt grūti pieejams un dārgs.
  2. Karamelizēti sīpoli: lai sīpoli pareizi karamelizētos, nepieciešams vismaz 40 minūšu gatavošanas laiks.

Sastāvdaļas

  • 6 lieli sarkanie vai dzeltenie sīpoli (aptuveni 1,4 kg)
  • 60 ml olīveļļas
  • 30 g sviesta
  • 1 tējkarote cukura
  • Jūras sāls pēc garšas
  • 2 ķiploku daiviņas, smalki sagrieztas
  • 2 litri liellopa vai vistas buljona (vai abu maisījuma)
  • 120 ml sausā baltvīna vai vermuta
  • 2 lauru lapas
  • 1 ēdamkarote svaiga timiāna vai 1/2 tējkarote kaltēta timiāna
  • 1/2 tējkarote svaigi maltu melno piparu
  • 2 ēdamkarotes brendija (pēc izvēles)
  • 8 šķēles franču maizes vai bagetes (2,5 cm biezumā)
  • 150 g sarīvēta Gruyere siera
  • Nedaudz rīvēta Parmesan siera

Pagatavošana

Sīpolu sagatavošana: Nomizo un sagriež plānās šķēlēs.

    Sāc karamelizēt sīpolus ar olīveļļu un sviestu:
    Biezā pamatnē katlā (5-6 litri) uz vidējas uguns uzkarsē 3 ēdamkarotes olīveļļas. Pievieno sīpolus un apmaisa, lai tie pilnībā pārklātos ar eļļu. Cep sīpolus, bieži maisot, līdz tie kļūst mīksti, apmēram 15–20 minūtes. Paaugstini uguni līdz vidēji augstai. Pievieno atlikušās ēdamkaroti eļļas un sviestu, turpini cept, bieži maisot, līdz sīpoli sāk brūnēt, apmēram 20–40 minūtes. Laiks var atšķirties atkarībā no tava katla, plīts un sīpoliem.

    Pievieno cukuru, turpini karamelizēt un pievieno ķiplokus:
    Pārkaisa ar cukuru (lai palīdzētu karamelizēšanai) un 1 tējkaroti sāls. Turpini gatavot līdz sīpoli ir labi brūni, apmēram vēl 10–15 minūtes. Pievieno smalki sagrieztus ķiplokus un cep vēl vienu minūti.

    Vermuts vai vīns:
    Pievieno vīnu vai vermutu katlā un izmanto koka karoti, lai no katla apakšas un malām savāktu brūnās garozas, atbrīvojot tās.

    Pievieno buljonu, lauru lapas un timiānu:
    Pievieno buljonu, lauru lapas un timiānu. Uzvāra, pārklāj katlu un samazina uguni, lai saglabātu zemu vāri. Gatavo apmēram 30 minūtes.

    Pievieno garšvielas un brendiju (pēc izvēles):
    Pievieno vairāk sāls pēc garšas un svaigi maltus melnos piparus. Izmet lauru lapas. Pievieno brendiju, ja vēlies.

    Grauzdē franču maizes šķēles:
    Kamēr zupa vārās, sagatavo cepšanas papīru vai foliju uz cepamās plāts un uzkarsē cepeškrāsni līdz 230 °C (ar plauktu augšējā trešdaļā). Vieglā kārtā apsmērē abas franču maizes vai bagetes šķēles ar olīveļļu (apmēram 1,5 ēdamkarotes eļļas būs nepieciešamas). Ievieto maizītes cepeškrāsnī un grauzdē līdz viegli brūnas, apmēram 5–7 minūtes. Izņem no krāsns.

    Uzliec uz grauzdiņiem sieru:
    Apgriez grauzdiņus otrādi un pārkaisi ar sarīvētu Gruyere un Parmesan sieru. Kad pienāks pasniegšanas laiks, ieliec grauzdiņus atpakaļ krāsnī un cep, līdz siers ir izkusis un viegli brūns.

    Uzglabāšana un sildīšana

    • Ledusskapī: Zupu (bez grauzdiņiem) uzglabā noslēgtā traukā 3–4 dienas.
    • Saldētavā: Var sasaldēt līdz 3 mēnešiem.
    • Sildīšana: Uzvāra uz plīts, grauzdiņus gatavo svaigus.

    Baudi zupu! Bon appétit!


    You may also like

    This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More