Mūsmājās zivju zupas nav tas iecienītākais ēdiens, izņemot šo vienu izcili aromātisko, gardo un tik viegli pagatavojamo krēmīgo laša zupu. Populārākais somu zivju zupas variants ir “Lohikeitto” (somu: lohikeitto), kur zupas pagatavošanai vienmēr izmanto lasi (somu: lohi). “Lohikeitto” (somu: lohikeitto) – laša zupa. Tā ir viena no populārākajām somu zupām, kas iecienīta visā pasaulē. Turklāt tās bonuss – zupa nākamajā dienā ir vēl gardāka un kopā ar zeltaini apgrauzdētu maizīti būs cēls svētku ēdiens!
Ja vēlies klāt piegrauzdēt maizīti, tad ielūkojies šajā receptē: Atnācām uz restorānu un mums pasniedza “firmas” grauzdiņus: jā, ļoti garšīgi, bet recepte nemaz nav slepena (es vienmēr gatavoju šādi, dalos)
Sastāvdaļas:
- Olīveļļa 3 ēdamkarotes;
- Puravi 1 gab.;
- Lauru lapa 1gab.;
- Kartupeļi 340g;
- Laša fileja 340g;
- Kartupeļu ciete 1 ēdamkarote;
- Saldais krējums ¾ glāzes;
- Sviests 1 ēdamkarote;
- Sāls pēc garšas;
- Malti melnie pipari – naža gals;
- Dilles pēc garšas;
- Citronu sula pēc garšas;
- Ūdens – 3 glāzes.
Pagatavošana
Lielā katliņā uzkarsē olīveļļu un apcep tajā puravus. Man gan šoreiz purava vietā būs sīpols, jo aizmirsās veikalā nopirkt puravu. Kad sīpols kļuvis mīksts, ielej 3 tases ūdens un pievieno lauru lapu. Uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai.
![](https://ereceptes.lv/wp-content/uploads/2024/03/Screen-Shot-2024-03-13-at-11.32.10.png)
Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos. Samaziniet uguni un sīpoliem pievienojiet kartupeļus. Aizveriet vāku un vāriet, līdz kartupeļi ir gatavi.
![](https://ereceptes.lv/wp-content/uploads/2024/03/Screen-Shot-2024-03-13-at-11.32.42.png)
Katlā ieliek laša fileju un vāra aptuveni piecas minūtes, tad pielej klāt saldo krējumu un samaisa.
![](https://ereceptes.lv/wp-content/uploads/2024/03/Screen-Shot-2024-03-13-at-11.33.09.png)
Pagatavojiet zupas biezinātāju, sajaucot kartupeļu cieti ar 1 ēdamkaroti ūdens, maisot, līdz ciete ir pilnībā izšķīdusi. Pamazām pievienojiet šo maisījumu zupai un vāriet, līdz zupa sabiezē (šis punkts nav obligāts; jo vairāk cietes, jo biezāka zupa).
![](https://ereceptes.lv/wp-content/uploads/2024/03/Screen-Shot-2024-03-13-at-11.33.40.png)
Pievienojiet sviestu, samaisiet un noņemiet no karstuma. Pievieno sāli un pipari pēc garšas. Pārkaisa ar pietiekami daudz sasmalcinātu pētersīļu vai diļļu. Pasniedzot zupai pievienojiet nedaudz citrona sulas.
![](https://ereceptes.lv/wp-content/uploads/2024/03/Screen-Shot-2024-03-13-at-11.34.28.png)