Skābu kāpostu zupas recepte no sērijas ‘’Mēli var norīt!’’

edzive

Piedāvāju jūsu uzmanībai klasisku recepti skābu kāpostu zupai ar cūkgaļu. Tā ir tik ļoti garšīga, ka tad, kad ģimene sēžas pie galda pusdienot, liekas, ka mēli varētu norīt. Taču ikviens tajā var veikt savus labojumus. Dažs pievieno kartupeļus, cits – pupiņas, grūbas vai citus putraimus, bet vēl kādam garšo skābu kāpostu zupa ar sēnēm. Eksperimentējiet! Jebkurā variantā būs garšīgi!

Rudens ir kāpostu skābēšanas laiks. Katrai saimniecei ir savas firmas recepte, jo skābēti kāposti ir īsta vitamīnu bumba. No tiem tiek gatavoti salāti, sacepumi, taču visgardākā ir skābu kāpostu zupa.

Sastāvdaļas:

  • cūkgaļa – 500 g
  • ūdens – 2,5-3 l
  • skābēti kāposti – 500 g
  • burkāns – 1 gab.
  • sīpols – 1 gab.
  • tomātu mērce – 2 ēd.kar.
  • sviests vai margarīns – 2 ēd.kar.
  • kviešu milti – 1 ēd.kar.
  • lauru lapas – 2 gab.
  • melnie pipari – 4-5 gab.
  • sāls – pēc garšas.

Sagatavošanās laiks – 15 min.

Garavošanas laiks – 2,5 st.

Porciju skaits – 4-5

  1. Sagatavojam visas nepieciešamās sastāvdaļas. Gaļu nomazgājam, sagriežam vairākos gabalos, ieliekam katlā un pārlejam ar aukstu ūdeni. Katlam uzliekam vāku un liekam to uz lielas liesmas, lai ūdens ātrāk uzvārītos, bet pēc tam regulējam uzkaršanu tā, lai ūdens vāroties nenāktu pāri malām. Putas, kas rodas vārīšanās procesā, noņemam ar putu karoti. Tāpat periodiski ir jānosmeļ tauki, jo tie ilgstošas vārīšanas procesā sāk sadalīties, bet tas buljonam piešķirs speķainu grašu.
  1. Pēc 1 – 1,5 stundām pievienojam sāli. Gaļas gatavību var pārbaudīt ar dakšiņu: ja to var iedurt gaļā brīvi, tad gaļa ir gatava. Izņemam to no katla, pārliekam citā traukā, uzliekam tam vāku, bet buljonu nokāšam.
  1. Skābētos kāpostus, ja tie ir pārāk skābi, noskalojam zem auksta ūdens, viegli nospiežam un nedaudz sakapājam ar nazi, tad ieliekam tos katlā vai dziļā pannā, pievenojam 1,5 glāzi buljona un pusi sviesta.
  1. Sautējam 1 stundu zem vāka, periodiski kāpostus apmaisot.
  1. Nomizojam sīpolus un smalki sagriežam, burkānus nomazgājam, notīrām un sarīvējam uz rupjās rīves vai sagriežam salmiņos.

Lasi arī: Zupa harčo gruzīnu gaumē – slepena recepte

  1. Sīpolus beram uz pannas un apcepam atlikušajā sviestā pusmīkstus.
  1. Sīpoliem pievienojam burkānus. Turpinām cept, līdz dārzeņi mīksti.
  1. Tad tiem pievienojam tomātu pastu. Visu kopā karsējam 3-4 minūtes.
  1. 10 minūtes pirms kāpostu sautēšanās beigām tiem pievienojam apceptos dārzeņus tomātu mērcē.
  1. Visu samaisām un turpinām sautēt, līdz kāposti gatavi.
  1. Miltus ieberam sausā pannā un uzkarsējam tos līdz viegli dzeltenīgai nokrāsai. Pievienojam ne pārāk karstu buljonu un uzvārām. Vārīšanu turpinām uz vājas liesmas 5 minūtes.
  1. Atlikušo buljonu uzvārām, pievienojam tam sautētos kāpostus ar dārzeņiem un tomātu mērci, miltu mērci, lauru lapas un graudu piparus. Ja nepieciešams, pievienojam sāli.
  1. Vārām vēl minūtes 20. No gatavās zupas izņemam lauru lapas.
  1. Pirms pasniegšanas zupai pievienojam sagrieztos gaļas gabaliņus, pieliekam krējumu un pārkaisām ar sasmalcinātiem zaļumiem.

Veseli ēduši!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More