Gugelhupfs ir populārs austriešu kēkss, kura apaļā forma ar caurumu vidū atgādināja ēkas siluetu. Austrijas virtuvē šis kēkss tradicionāli tiek pasniegts kā brokastu ēdiens, bet tas lieliski derēs arī vakarā pie kartsas tējas. 19. gadsimtā imperators Francs Džozefs tik ļoti mīlēja šo kēksu, ka to ēda gandrīz katru dienu. Drīz Vīnes mājsaimnieces sāka gatavot Gugelhupfu īpašiem gadījumiem un Ziemassvētkos to pasniedza ar šokolādes glazūru.
Sastāvdaļas
- 250g miltu;
- 5 olas;
- 250g sviesta istabas temperatūrā;
- 250g pūdercukura + nedaudz dekorēšanai;
- 30ml piena;
- 40g rozīņu;
- 10g cepamā pulvera;
- 2g vaniļas ekstrakta;
- 3g rīvētas citrona miziņas.
Pagatavošana
Solis Nr. 1. Rozīnes sākumā noskalojiet un tad iemērciet karstā ūdenī uz 1 stundu. Kad stunda pagājusi, lieciet rozīnes uz papīra salvetēm un nosusiniet. Miltus sajauc ar rozīnēm un cepamo pulveri.
Solis Nr. 2. Cepeškrāsni uzkarsē 170 ° C. Ieeļļojiet cepamo formu un apkaisiet ar nelielu daudzumu miltiem.
Solis Nr. 3. Atsevišķā bļodā sakuļ sviestu, pievieno pūdercukutu, vaniļas ekstraktu un rīvētu citrona miziņu, līdz vieglai un krēmīgai konsistencei. Masai pa vienai pievieno olas un rūpīgi sakuļ, tad samazina miksera ātrumu un lēni pielej pienu.
Solis Nr. 4. Tad iepriekš pagatavoto masu pievieno miltu un rozīņu maisījumam un sajauc kopā ar silikona lāpstiņu, līdz mīkla iegūst vienmērīgu konsistenci.
Solis Nr. 5. Mīklu lej veidnē tā, lai tā proporcionāli piepildītu 3/4 daļas. Liek kēksu cepeškrāsnī un vidēji cep 45-60 minūtes. Pārbauda gatavību ar koka iesmiņu.
Solis Nr. 6. Kad kēkss gatavs, to uzmanīgi griež otrādi un liek uz restotas virsas. Apkaisa un pūdercukutu un ļauj pilnībā atdzist.