Atradu recepti no padomju laikiem, turpmākās trīs dienas cienāšu mājiniekus  ar Rīgas biezpienkūku

edzive

‘’Biezpienkūkas gatavošana ir smalka, taču ļoti aizraujoša nodarbe!’’ – pati pie sevis noteicu, mīcot ar rokām mīklu. Turpmākās trīs dienas cienāšu savus mājiniekus ar Rīgas biezpienkūku. Gandrīz katrs Rīgas viesis ir pagaršojis šo gardumu, un tas nevienu nav atstājusi vienaldzīgu.

Šīs gardās kūkas recepti es ieraudzīju kādā TV raidījumā un ļoti nopriecājos. Atceros, ka padomju laikā mamma vienmēr atveda Rīgas biezpienkūku, atgriežoties no galvaspilsētas. Tā bija tik garšīga!

Biezpienkūkas pagatavošana

Šodien mēs tev pastāstīsim, kā tad īsti jācep slavenā Rīgas biezpienkūka. Neviena siera kūka tai nestāv blakus!

Sastāvdaļas mīklai:

  • 100 g sviesta
  • 1 ola
  • 0,5 tējk. kanēļa
  • 2 ēd.kar. cukura
  • 0,5 tējk. irdinātāja
  • 150 g miltu
  • šķipsniņa sāls

Sastāvdaļas pildījumam:

  • 600 g biezpiena
  • 2 olu dzeltenumi
  • 90 g cukura
  • 50 g krējuma
  • 60 g rozīņu
  • 10 g vaniļas cukura
  • 1 tējk. miltu

Sastāvdaļas pārliešanai

  • 2 ēd.kar piena
  • 1 olas dzeltenums

Pagatavošana:

  1. Bļodā ieberam miltus. Uz rīves sarīvējam atdzesētu sviestu, bet pēc tam miltus kopā ar sviestu saberžam ar rokām drumstalās. Pievienojam kanēli, irdinātāju, cukuru un sāli. Samaisām līdz viendabīgai masai.
  2. Pievienojam olu un iejaucam mīklu. Iegūstam aromātisku smilšu mīklu. Ieklājam cepamajā formā pergamentu un uzmanīgi izliekam mīklu pa visu tās pamatni. Ieliekam mīklu saldētavā uz laiku, kamēr gatavosim pildījumu.
  3. Dziļā bļodā ieberam biezpienu, cukuru un vaniļas cukuru, olu dzeltenumus un krējumu. Visu sakuļam ar blenderi līdz viendabīgai masai. Pievienojam miltus un samaisām.
  4. Atsevišķā traukā ieliekam olu baltumus un sakuļam stingrās putās. Pievienojam olas baltumu pamatmasai un samaisām.
  5. Biezpiena masai pievienojam tīras rozīnes. Samaisām. Mīklu pirms cepšanas sadurstām ar dakšiņu, bet pēc tam uz 10 minūtēm liekam cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 180 grādiem.
  6. Nedaudz apcepušos mīklu izņemam no cepeškrāsns un tai pa virsu liekam biezpiena masu. Atkal ieliekam cepeškrāsnī uz 10 minūtēm. Bet, kamēr biezpiens cepas, sakuļam pienu ar olas dzeltenumu, bet, kad 10 minūtes ir pagājušas, pārlejam ar to biezpiena masu. Un atkal liekam biezpienkūku cepeškrāsnī, taču šoreiz jau uz pusstundu.
  7. Pasniedzam biezpienkūku, sagrieztu kvadrātos vai rombos. Labu apetīti!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More