Ko pagatavot no zemenēm? Gardi deserti, atspirdzinoši dzērieni, salāti un pat zupa ar sezonas karalieni – zemeni

edzive

Gardi deserti, atspirdzinoši dzērieni, salāti un pat zupa ar sezonas karalieni – zemenēm. Visi ēdieni tiek pagatavoti vienkārši un uzreiz pazūd no galda.

1. Zaļie salāti ar zemenēm

Sastāvdaļas
Salātiem:

  • 1 romiešu salātu galva;
  • 1 gurķis;
  • ½ glāzes sasmalcinātu sīpolu;
  • 60 g zemenes.

Mērcei:

  • 4 ēdamkarotes šķidra medus;
  • 4 ēdamkarotes augu eļļas;
  • 3 ēdamkarotes balzamiko etiķa;
  • 1 tējkarote magoņu sēklas.

Pagatavošana:

Bļodā liek rupji saplēstus vai sasmalcinātus salātus, nomizotu un sagrieztu gurķi, sīpolus un sasmalcinātas zemenes. Ievietojiet visas mērces sastāvdaļas hermētiskā traukā un sakratiet, lai sastāvdaļas sajauktos. Aplejiet salātus ar mērci tieši pirms pasniegšanas.


2. Zemenes ar maskarponi

Sastāvdaļas:

  • 220 g maskarpones siera;
  • ½ tējkarotes apelsīna miziņas;
  • 1 ēdamkarote apelsīnu sulas vai apelsīnu liķiera;
  • ¼ glāzes sasmalcinātu žāvētu dzērveņu – pēc izvēles;
  • 12 lielas zemenes.

Pagatavošana:

Sajauc sieru, miziņu un sulu vai liķieri. Ja vēlas krēmsieram var pievienot kaltētas dzērvenes. Iegūto krēmu liek konditorejas maisiņā un izdekorē zemeņu pusītes. Uzkodas atdzesē un pasniedz.


3. Ogu zupa

Sastāvdaļas

  • 240 g zemeņu;
  • 240 g mellenes;
  • ¾ glāzes apelsīnu sulas;
  • 2 ½ – 3 ēdamkarotes cukura;
  • 4 karotes citrusaugļu sorbeta vai saldējuma;
  • svaigas piparmētras – dekorēšanai.

Pagatavošana

Katliņā sajauc ogas, apelsīnu sulu un cukuru. Vāra uz vidējas uguns apmēram 4 līdz 5 minūtes vai līdz saturs sāk burbuļot, laiku pa laikam maisot. Noņem no uguns un ļauj ogu zupai atdzist apmēram 5 minūtes. Tad lej četrās bļodiņās, katrā pievieno kausiņu sorbeta un dekorē ar svaigām piparmētrām.


4. Veselīgais piena kokteilis

Sastāvdaļas

  • 450 g zemeņu;
  • ¾ glāzes grieķu jogurta;
  • 1 ēdamkarote medus – pēc izvēles;
  • 4-5 ledus gabaliņi;
  • šķipsniņa kardamona.

Pagatavošana:

Nomazgātas un apgrieztas zemenes sasmalcina blenderī kopā ar jogurtu. Kad maisījums kļūst viendabīgs, pagaršo pēc salduma – ja nepieciešams, pievieno medu. Blenderī ielieciet ledu un vēlreiz sakuliet līdz vienmērīgai konsistencei. Ielejiet to glāzē, izrotājiet ar kardamonu un nekavējoties pasniedziet. Šī dzēriena pagatavošanai varat izmantot arī saldētas zemenes. Šajā gadījumā ledus nav nepieciešams.


5. Ātrais zemeņu sacepums

Sastāvdaļas

  • 500 g zemeņu;
  • 140 g miltu;
  • ½ tējkarotes cepamā pulvera;
  • 1 glāze cukura;
  • 1 ola;
  • ¼ glāzes sviesta, sagriezts kubiņos.

Pagatavošana

Nomazgājiet, sagrieziet zemenes un izklājiet tās 20-22 cm lielas formas apakšā. Atsevišķā bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri un cukuru, pievieno sakultu olu un visu kārtīgi samaisa. Ar šo maisījumu pārlej ogas un liek virsū sviesta kubiņus. Cep sacepumu 190°C 45–50 minūtes, līdz mīkla ir zeltaini brūna un ogas burbuļo. Nedaudz atdzesē un pasniedz.


6. Glazētas zemenes

Sastāvdaļas

  • 2 ēdamkarotes cukura;
  • 1 ēdamkarote sviesta;
  • 2 tējkarotes citrona sulas;
  • ½ tējkarotes malta kanēļa;
  • 450 g zemeņu.

Pagatavošana

Katliņā samaisa cukuru, sviestu, citronu sulu un kanēli. Vāra uz vidējas uguns maisot, līdz maisījums pārvēršas sīrupā. Pēc tam sīrupu noņem no uguns un uzmanīgi ieripina tajā ogas, kas uzspraustas uz koka iesmiņa. Pasniedziet uzreiz kā desertu vienu pašu vai kopā ar kausiņu saldējuma.


7. Ātrā zemeņu siera kūka

Sastāvdaļas

  • 55 g mīksta brie siera;
  • 360 g krēmsiera;
  • 2-3 ēdamkarotes cukura;
  • 1 tējkarote citrona sulas;
  • 240 g sasmalcinātu zemeņu;
  • ½ glāzes parasto vai glazēto mandeļu;
  • medus – pēc izvēles.

Pagatavošana

Brī sieram noņem miziņu un saputo to kopā ar krēmsieru, cukuru un citrona sulu līdz vienmērīgai konsistencei. Atliek malā. Sadala zemenes divās vienādās daļās un vienu daļu sadaliet glāzēs vai bļodiņās. Pārklājiet to ar pusi siera maisījuma un apkaisa ar pusi mandeļu. Atkārtojiet slāņus vēl vienu reizi, ja vēlaties, dekorējiet desertu ar medu.


8. Atsvaidzinoša zemeņu sangrija

Sastāvdaļas

  • 150 ml limončello;
  • 110 g avenes;
  • 120 g zemeņu;
  • 1 pudele (750 ml) rozā šampanieša;
  • 1 vidējs citrons.

Pagatavošana

Lielā krūzē sajauciet limončello, ceturtdaļās sagrieztas zemenes un avenes. Ielejiet atdzesētu šampanieti un pievienojiet pusi citrona. Ielejiet sangriju glāzēs ar ledu, pievienojiet ogas no krūzes un izrotājiet ar citrona šķēli.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More