Manai vecmāmiņai pankūkas nekad nav cietas un kā gumija. Viņa dalījās ar padomju laiku ēdnīcas noslēpumu

edzive

Manai vecmāmiņai ļoti patika cienāt mazbērnus, sakot: ‘’Ēdiet veseli, audziet lieli!’’ Un mēs, atšķirībā no vienaudžiem, nekad neatteicāmies no cienasta, jo mūsu vecmāmiņa bija īsta brīnumdare virtuvē. Pat visvienkāršākie ēdieni viņai sanāca tik gardi, ka tos nebūtu kauns celt galdā arī karaļiem. Bet tādas pankūkas, kā prata izcept vecmāmiņa, es nebiju ēdusi pat vislabākajos restorānos, kuri ēdienkartē tās piedāvā. Visas citas pankūkas man negaršoja un šķita kā no gumijas.

Kad es sāku gatavot, pārliecinājos, cik gan bieži pankūkas saveļas vai pārvēršas tādās kā gumijas salvetēs. Vienīgi labuma no tāda ‘’dekora’’ ir visai maz, salīdzinot ar īstajām salvetēm. Izmisumā es uzrakstīju vēstuli savai vecmāmiņai ar lūgumu palīdzēt un paskaidrot, ko es daru nepareizi.

Cepšana ar pārsteigumiem

Tajā pašā laikā es apguvu dāžādus jauno saimnieču forumus, kuros varēja dalīties ar dažādām pankūku cepšanas problēmām. Izrādījās, ka šī vienkāršā ēdiena gatavošana ir saistīta ar daudz un dažādiem nepatīkamiem pārsteigumiem. Te tās ne par ko negrib cepties un paliek pusjēlas, te tās vienkārši izjūk, te atkal pielīp pie pannas, ka ne nost dabūt. Nu gluži kaut kāds apburtais ēdiens!

Lūk, noslēpuma atminējums!

Un beidzot es saņēmu ilgi gaidīto vēstuli ar pazīstamo adresi, kuru tik ļoti gaidīju! ‘’Klau, mazmeitiņ! Kā man tavos gados mācīja padomju ēdnīcā,’’ – atbildēja vecmāmiņa,-

– ‘’Visticamāk, tu esi pielējusi par maz eļļas,

– vai iejaukusi mīklu ūdenī,

– pārcentusies ar miltiem,

– aizmirsusi pievienot irdinātāju,

– pārāk aktīvi sakūlusi mīklu,

– vai arī pielikusi olas baltumus, kas pārvērš pankūkas zobiem un dakšiņām

    nepakļāvīgā ‘’gumijā’’.

Uzmanīgi padomā, un tu sapratīsi, kur esi pieļāvusi kļūdas!’’

Un tad man pieleca: es nebiju paguvusi aizskriet uz veikalu pēc piena, tāpēc aizstāju to ar siltu ūdeni. Lai gan varēju taču paņemt arī kefīra pudeli, kas atradās ledusskapī. Tikai tad man būtu sanākušas nevis plānās pankūkas, bet mazās skābenās pankūciņas, toties mans darbs nebūtu bijis veltīgs. Bet skābumiņs piešķir ēdienam pikantu garšu, sevišķi, ja pankūciņas ēd kopā ar medu vai ievārījumu.

Lūk, tā es pārliecinājos, cik bīstama ir pašdarbība, kas var novest pie uzvaras. Bet var arī sagraut visas tavas pūles, ja laikus neatklāsi, kur tas āķis slēpjas.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More