Kas ik dienu būtu jāēd brokastīs. Plašs dietologu ieteiktais produktu klāsts

edzive

No pirmās ēdienreizes ir atkarīgs mūsu noskaņojums visai dienai, tādēļ ir tik svarīgi iesākt dienu ar pilnvērtīgām brokastīm. Nutriciologi iesaka izvēlēties produktus, kas bagāti ar uzturvielām, tādām, kā magnijs, šķiedrvielas, kālijs un kalcijs, kā arī izvairīties no produktiem, kas satur daudz cukura. Sabalansētas brokastis, kas satur ne mazāk par 300-350 kalorijām, uzlabo vispārējo veselības stāvokli un uzlādē ar enerģiju visai dienai. Dodiet priekšroku nesaldinātiem piena produktiem, pilngraudu putrai, augļiem un dārzeņiem.

Veselīgāko produktu saraksts brokastīm

  • Auzu pārslu biezputra ir viens no labākajiem brokastu variantiem. Pilngraudu auzu pārslas ir bagātas ar šķiedrvielām, augu izcelsmes olbaltumvielām, B grupas vitamīniem un minerālvielām, ieskaitot dzelzi, kalciju un magniju. Auzu pārslu biezputra samazina sirds slimību risku, pateicoties beta-glikāniem, kas normalizē holesterīna līmeni.
  • Olas satur vitamīnus A, D un B12. Divas lielas olas satur vairāk nekā 50% no dienā nepieciešamā holīna daudzuma, kas labvēlīgi ietekmē atmiņu un garastāvokli. Viena ola satur ap 8 g olbaltumvielu, kurš nepieciešams praktiski visam mūsu organismā: ādai, asinīm un kauliem. Olas garšo lieliski kopā ar pilngraudu maizi un tomātiem, kā arī ar brokoļiem un sēnēm. Šādu brokastu pagatavošana neaizņem daudz laika, bet ieguvums veselībai  ir kolosāls.
  • Sēklas ir vienas no labākajām brokastu piedevām. Sezama, čia, linu, ķirbju sēklas satur milzum daudz vērtīgu vielu. Cinks, magnijs, dzelzs un kalcijs, ko satur šīs sēklas, spēj paaugstināt imunitāti, bet šķīstošās šķiedrvielas normalizē holesterīna līmeni.
  • Nesaldināts grieķu jogurts satur daudz olbaltuma un vērtīgo probiotiķu, kas uzlabo metabolismu.
  • Banāni, pateicoties folskābei un B6 vitamīnam, palīdz izstrādāt serotonīnu un uzlabot garastāvokli. Lai pagatavotu pilnvērtīgas brokastis, iesakām auzu pārslu putrai pievienot banānu un karoti čia sēklu.
  • Melnā tēja vai kafija satur antioksidantus un kofeīnu, kas samazina svaru. Svarīgi ir šos dzērienus dzert bez cukura.
  • Beztauku latte lieliski noder, kad nav laika pagatavot brokastis. Lielā glāzē šī dzēriena ir ap 13 g olbaltumvielu, kā arī kalcijs un kālijs, pateicoties lielajam piena daudzumam.
  • Pilngraudu tostermaizes nodrošina organismu ar antioksidantiem. Tās satur arī daudz minerālvielu, tādas, kā kalcijs, magnijs, cinks un dzelzs. Turklāt B vitamīns sniedz organismam nepieciešamo enerģiju.
  • Avokado satur sirdij nepieciešamās taukvielas, ūdeni un pārtikas šķiedras. Šāds savienojums nodrošina ilgstošu sāta sajūtu.
  • Rieksti un riekstu sviests ir bagāti ar nepiesātinātajām taukvielām, kas ir veselīgas sirdij, kā arī samazina hronisko saslimšanu risku.
  • Ogas aizsargā asinsvadus un uzlabo asins cirkulāciju. Tikai viena tasīte melleņu satur ap 9 g šķiedrvielu un 50% no dienā ieteicamās C vitamīna devas.
  • Saldie kartupeļi ir beta-karotīna avots, bet tam ir ļoti liela nozīme imunitātes veidošanā. Viens vidēja lieluma bumbulis nodrošina gandrīz 400% dienā nepieciešamā A vitamīna.
  • Daļēji attaukots siers satur lielu daudzumu olbaltumvielu. Bez tam, piena produkti satur daudz kalcija, kālija un magnija, kas mazina vēdera pūšanos un normalizē asinsspiedienu.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More