“Kāda gan tu esi izvēlīga! Nu, piedodiet, marcipāna mums nav!” – tā audzinātāja reiz man teica bērnudārzā, kad es negribēju tajā brīdī pasniegto ēdienu. Jā, patiešām, manā bērnībā marcipāna nebija, bet tagad veikalos to ir dučiem. Bet, kas ir vislabāk, tagad es to māku pagatavot pati!
Izrādās, ka šai delikatesei ir sena vēsture. Gatavot marcipānu nemaz nav grūti, un tagad es jums pastāstīšu, kā. Es esmu pārliecināts, ka pēc šīs receptes jūs vēlēsities arī pagatavot marcipānus saviem bērniem.
Turklāt marcipāna masu var ēst ne tikai kā desertu, bet arī pievienot cepumiem, ruletēm, pīrāgiem un citiem gardumiem.
Sastāvdaļas:
- Mandeles 150g
- Ūdens 60ml
- Cukurs 150g
- Mandeļu aromatizētājs pēc garšas
Pagatavošana
Mandeles liek bļodā un aplej ar verdošu ūdeni. Atstāj uz 5 minūtēm, tad ūdeni nolej un vēlreiz aplej ar verdošu ūdeni. Tad mandeles viegli ar apļveida kustībām bļodā paspiež un virpina tā, lai mandelēm atdalītos miziņa. Nosusina mandeles ar dvieli.
Riekstus liek uz pannas vai cepeškrāsni un mazliet apgrauzdē. Kad tie ir atdzisuši, tad 20 minūtes mandeles ieliek saldētavā.
Lasi arī: Diētiskā medus kūka – griķu biskvīti un jogurta krēms ar riekstiem ir ļoti garšīgi!
Riekstus liek blenderī, līdz tie iegūst viendabīgu masu.
Katliņā lej ūdeni un pievieno cukuru. Maisa, līdz cukurs ir izkusis, kad cukurs ir izšķīdis, tad maisīšana vairs nav nepieciešama. Vāra uz vidējas uguns.
Sīrupa blīvumam ir jābūt tādam, lai paņemot to rokās no tā varētu uzvirpināt bumbiņu. Tomēr pārliecinieties, ka sīrups nesavārās karamelē. Gatavā sīrupa temperatūra ir aptuveni 118 grādi.
Gatavo masu pievieno mandelēm un vēlreiz sablenderē. Tad masu liek bļodā un pievieno mandeļu aromatizētāju.
Tas arī viss, smaržīgais marcipāns ir gatavs. Labu apetīti! Mājās gatavotu marcipānu var uzglabāt apmēram mēnesi ledusskapī vai apmēram 3 mēnešus saldētavā.