Vairākkārt esmu redzējusi pārdošanā šo saldumu, taču nopirkt un pagaršot vēlēšanās neradās. Man tas likās klaut kas šausmīgi salds, kā cukurvate. Bet tad es najauši internetā ieraudzīju, kā šo kārumu gatavo, palasīju atsauksmes par tā garšu un nolēmu sev par spīti ņemt un to pagatavot. Un, smejies vai raudi, – man izdevās!
Nu, jūs noteikti sapratāt, ka šo uzbeku halvu es gatavoju pirmo reizi. Tā man negaidīti iegaršojās, jo nebija nemaz tik ļoti salda, bet gan maiga un uz mēles kūstoša.
Agrāk Uzbekistānā pašmaks vienmēr tika gatavots uz lieliem svētkiem, kāzām. Tika pat nolīgts speciāls zinošs pavārs, lai pārsteigtu viesus. Uzbeku halva ir ļoti veselīgs produkts, tiek uzskatīts, ka tā gan profilaktiski, gan ārstējoši iedarbojas uz elpceļu saslimšanām.
Šodien gan nenākas pašmaku gatavot mājās pašiem, jo tas ir nopērkams gan tirgū, gan arī veikalos. Protams, pašgatatavotais variants būs daudzkārt labāks, tas nesaturēs krāsvielas un konservantus.
Sastāvdaļas:
- ūdens – 100 g
- cukurs – 200 g
- milti – 200 g
- citronskābe – ¼ tējk.
Pagatavošana:
- Vispirms sagatavojam visu nepieciešamo.
- Uz sausas pannas apbrūninām miltus, neaizmirstot visu laiku tos apmaisīt.
- Apbrūninātos miltus izberam lielā traukā vai uz liela šķīvja, kurā veidosim pašmaku. Ļaujam miltiem pilnībā atdzist.
- Sajaucam cukuru, ūdeni un citronskābi. Liekam uz uguns un vārām, līdz kļūst iespējams izveidot mīkstu bumbiņu. Tas ir, kad mēs pilinām sīrupu aukstā ūdenī, to no trauka dibena var savākt kopā mīkstā bumbiņā.
- Sīrupa krāsai jābūt viegli zeltainai.
- Sagatavojam silikona paklājiņu vai ar silikonu piesūcinātu pergamentu. Noziežam to ar eļļu bez smaržas un izlejam uz tā sīrupu. Parastais pergaments šeit nederēs, jo pie tā karamele pielips. Visērtāk zem karameles palikt bļodiņu, lai tā neiztecētu un ar to būtu vieglāk darboties.
- Atdzesējam karameli līdz tik karstai temperatūrai cik rokas var izturēt, periodiski pārbaudot, kā tā salīp un stiepjas. Mums jāpanāk, lai mēs varam paņemt rokās karameles gabaliņu.
- Staipām karameli rokās un atkal lipinām kopā, līdz tās krāsa nekļūst gaišāka.
- Pēc tam izveidojam no tās lielu riņķi un liekam miltos, kas izbārstīti uz šķīvja. Apviļājam karameli no visām pusēm miltos, nedaudz pastiepjam un salokām astotnieku. Miltiem vajadzētu būt ar patīkamu riekstu aromātu, bet karamelei ļoti viegli jāstiepjas.
- Karameles lentas neatraujam no šķīvja, citādi slāņi mums izjuks.
- Pastāvīgi stiepjam, apviļājot miltos un atkal salokām karameli astotniekā, tā to samazinot diametrā.
- Atkārtojam procesu nepārtraukti, neaizmirstot apviļāt miltos, lai slāņi nesaliptu.
- Karamele brīnumainā veidā pamazām pārvēršams smalkos pavedienos. Turpinām stiept un pārlocīt.
- Pārliecināmies, ka pavedieni ir kļuvuši tik smalki, ka vairs nav nepieciešamības tos stiept un locīt. Nedaudz nopurinām miltus no halvas un veidojam porcijas – apaļas vai ovālas bumbiņas.
- Pašmaks-halva ir gatava. To ir pieņemts pasniegt pie tējas, bet Turcijā pie kafijas. Pirmajai reizei nav slikti.
Šis maigais gardums nav paredzēts ilgstošai uzglabāšanai. Tāpēc šo uzbeku halvu ir jāapēd tūlīt! Lai labi garšo!