“Uguntiņai” ziemai (daži to sauc arī par “Kobru”) – gardā mājas tomātu mērce, bez kuras pelmeņi vai siltie ēdieni vairs nešķiet tik baudāmi. To var vienkārši uzziest uz maizes šķēles – un garša būs neatkārtojama.
Recepte ir ļoti vienkārša: neko nevajag ne vārīt, ne sterilizēt (izņemot burkas – tas obligāti jādara, lai saglabātu krājumus drošus).
📝 Svarīgi:
- Visi dārzeņi rūpīgi jānomazgā.
- Tomātus izvēlieties veselus, bez bojājumiem.
- Nomizotu ķiploku arī pēc tam noskalojiet.
- Asos piparus var malt kopā ar sēkliņām, ja vēlaties pikantāku mērci.
Uzglabāšana:
- “Uguntiņu” glabā vēsā vietā. Ja nav pagraba vai pieliekamā, gatavojiet tuvāk rudenim – tad burkas varēs iznest uz balkona.
- Sākumā etiķa smarža šķitīs spēcīga, bet pēc pāris nedēļām tā izzudīs, un līdz ziemai garšas būs ideāli sabalansējušās.
👉 Kā pagatavot aso tomātu mērci “Uguntiņai” ziemai bez vārīšanas
1. solis.
Ņemam 3 kg tomātu (pēc receptes – ar visu miziņu). Tomātus sagriežam gabaliņos. Ļoti svarīgi – izvēlieties tikai veselus, nebojātus tomātus, jo pat viens slikts tomāts var sabojāt visu sagatavoto mērci.
Sagrieztos tomātus atstājam uz brīdi, kamēr gatavojam pārējās sastāvdaļas – šajā laikā tie izdalīs sulu. Nedaudz vēlāk pastāstīšu, kāpēc tas ir svarīgi.

2. solis.
Pa to laiku sagatavojam garšvielas: ņemam 1 glāzi nomizota ķiploka (apmēram 150 g) un aso piparu. Piparus var izmantot gan ar sēkliņām, gan bez – ar sēkliņām mērce būs īpaši asa. Manuprāt, 100 g aso piparu bez sēklām ir tieši laikā.
Visu samaļam gaļas mašīnā: vispirms ķiploku un piparus, pēc tam arī tomātus, kas jau paspējuši nedaudz pastāvēt un izdalīt sulu.

3. solis.
Paskatieties, cik daudz šķidruma ir atdalījies no tomātu gabaliņiem. Šo sulu nepievienojam kopējai masai, lai mērce nesanāktu pārāk šķidra. Tomātu sulu var izmantot citām vajadzībām – piemēram, zupai vai dzērienam.
Tā vietā samaļam vēl pāris tomātus, lai kopējais daudzums atkal būtu 3 kg.

4. solis.
Pievienojam masai:
- 60 g sāls,
- 200 g cukura,
- 200 ml 9% etiķa.
Visu kārtīgi samaisām. Nevajag baidīties, ka šķiet par daudz cukura vai etiķa – vispirms pagaršojiet gatavu mērci, tad redzēsiet, cik sabalansēts ir garšas līdzsvars.
Atstājam mērci istabas temperatūrā vismaz uz 2 stundām (var arī 3–4 stundas). Šajā laikā etiķa smarža nedaudz pazudīs, bet sāls un cukurs labi izšķīdīs, pateicoties tomātu skābumam.
Atcerieties ik pa laikam apmaisīt “Uguntiņu”, lai garšas sajauktos vienmērīgi.

5. solis.
Tā kā sastāvā ir etiķis, mērci drīkst pildīt tikai stikla burkās. Burkas rūpīgi izmazgājam ar pārtikas sodu un noteikti sterilizējam, tāpat arī vāciņus.
Sterilizēšanas veidi:
- Krāsnī: burkas liekam aukstā krāsnī uz restītes, iestatām 110 °C, un pēc 20 minūtēm izņemam.
- Virsgaisā virs tvaika: burkas tvaicējam apmēram 10 minūtes.
Vāciņus tikai vāram 3 minūtes.
Un pat ja mērce netiek vārīta, etiķis kopā ar sterilām burkām nodrošinās drošu uzglabāšanu ziemai.

6. solis.
Kad mērce ir pietiekami ievilkusies, pildām to sterilizētajās burkās un cieši aizskrūvējam vāciņus.
Uzglabājam šo aso tomātu mērci vēsā, tumšā vietā – pagrabā, pieliekamajā vai ziemā arī uz balkona.

7. solis.
Un lūk – tik vienkārši un ātri var pagatavot gardo tomātu mērci ziemai bez vārīšanas. Pamēģiniet arī jūs – noteikti patiks!
Lai izdodas veiksmīgas un gardas ziemas krājumu gatavošanas!
- Pievienoju frikadeles rīvētiem kabačiem. Gatavoju gardas vakariņas visai ģimenei (dalos ar recepti)
- Kā mamma iemācīja, tā jau 16 gadus arī gatavoju. Svaigo tomātu sagatavošana ziemai vai tomātu mērce “Uguntiņa” ziemas krājumiem. Vienkārša recepte
- Plūmes šokolādē ziemai: katru gadu sagatavoju par divām burciņām vairāk, bet līdz Jaunajam gadam tāpat nepietiek (tik gardi, ka ātri pazūd)
- Pagatavoju vienu reizi un jau 30 gadus gatavoju atkal! Garšīgāku lečo no paprikas un tomātiem neesmu baudījusi (bez jebkādas sterilizēšanas)
- Somu gaumē marinēti tomāti ziemai – tik gardi kā svaigi! Burciņas saturu notiesājam uzreiz, un pat marinādi izdzeram līdz pēdējai pilei

 
														



