Saskaņā ar ķīniešu horoskopu, nākamais būs Baltā Vērša gads. Daudzas saimnieces jau tagad sāk domāt, ar ko iepriecināt un pielabināt cēlo milzi. Ceram, ka jebkuri salāti, ko šodien piedāvāsim, labi iederēsies svētku galdā, sagaidot Baltā Vērša gadu, padarot ēdienkarti daudzveidīgu un brīnišķīgu.
Vērsis nav pārāk izvēlīgs dzīvnieks, taču viņam patīk paēst, un ir lietas, kas tam īpaši garšo. Tādēļ ēdienam uz svētku galda, sagaidot Jauno gadu, ir jābūt vienkāršam, taču daudzveidīgam.
Vērsi noteikti iepriecinās dažādu salātu pārpilnība. Būtu lieliski, ja tos rotātu dažādi zaļumi. Tajos varētu būt arī putnu gaļa, tačau skaidrs ir viens – liellopu gaļu izmantot gan nevajadzētu.
Salāti “Bullītis”
Par vislabāko uzmanības apliecinājumu Vērsim kļūs skaists un gards ēdiens ar viņa attēlu.
Sastāvdaļas
- 600 g vistas aknu
- 2 kartupeļi
- 1 burkāns
- 1 sīpols
- 3 sālīti gurķi
- 100 g siera
- 6 olas
- 1 ēd.kar. cukura
- 1 ēd.kar. 9% etiķa
- majonēze
- sāls pēc garšas
Sastāvdaļas dekorēšanai
- rudzu maize
- olīvas
- apelsīna miziņa
Pagatavošana
Vispirms izvāri kartupeļus, burkānu un aknas. Sagriez sīpolu gredzenus ceturtdaļās. Ieliec tos bļodiņā, pievieno etiķi, cukuru un 150 ml ūdens. Samaisi. Atstāt sīpolus uz 15 minūtēm, lai atbrīvotos no rūgtuma. Pa šo laiku sagatavo lielu šķīvi u ar majonēzes palīdzību iezīmē vērša galvas kontūru. Sarīvē izvārītos kartupeļus , pievieno tiem nedaudz sāli. Izklāj tos traukā kā pirmo kārtu. Pa virsu tiem uzklāj smalku majonēzes tīkliņu. Smalki sagriez gurķus, un izklāj tos kā otro kārtu. Uz smalkas rīves sarīvē vārītos burkānus un uzklāj uz gurķiem. Tad atkal uzklāj majonēzes tīkliņu. Uz rupjās rīves sarīvē vārītās aknas. Uzliec virs majonēzes, pievieno nedaudz sāli un uzklāj nedaudz majonēzes. Nokās no sīpoliem visu ūdeni un uzklāj tos nākamajā kārtā. Atdali cieti novārītu olu baltumus no dzeltenumiem. Uz lielās rīves sarīvē baltumus un uzklāj tos sīpoliem. Pēc tam uzklāj rīvēta siera kārtu un majonēzi. Izlīdzini majonēzi pa visu salātu virsmu.
Atlicis vissmalkākais darbs – dekorēšana. Noklāj augšējo platāko bullīša galvas daļu ar rīvētu olas dzeltenumu, bet purniņu – ar rīvētu baltumu. Izgriez no rupjmaizes radziņus un austiņas. Acis un nāsis var izveidot no olīvām. No apelsīna miziņas izveido riņķi. ar zobu kociņa palīdzību iestiprini to nāsīs. Ideālie Vērša gada salāti ir gatavi. Labu apetīti!
Salāti “Salavecītis”
Tā runā, ka šogad sakarā ar karantīnu, Ziemassvētku vecītis palikšot mājās Lapzemē. Tāpēc uz svētku galda ir jābūt savam Salavecītim no rīsiem un krabju nūjiņām.
Sastāvdaļas
- 200 g krabju nūjiņu
- 200 g sarkanās zivs
- 150 g rīsu
- 100 g cietā siera
- sarkanā paprika
- tomāts
- majonēze
Pagatavošana
Izvāri un atdzesē rīsus. No paprikas izgriez Salavecīša jostu, piedurknes un cepurīti. Smalki sagriez krabju nūjiņas, atlikušo papriku, tomātu un zivi. Tagad liec salātus kārtās (1 – rīsi, 2 – krabju nūjiņas, 3 – sarkanā zivs) Pēc tam ķeries pie dekorēšanas. Salavecīša seju izveido no siera, kažoku no zivs, bārdu no rīsiem un rīvēta siera, acis no melnajiem graudu pipariem, degunu no paprikas gabaliņa, tad pieliec piedurknes, jostiņu un cepurīti.
Salāti “Vecgada pulkstenis”
Kad pulkstenis atradīsies tieši acu priekšā, skaitīt minūtes līdz Jaungada atnākšanai būs vienkāršāk un arī jautrāk.
Sastāvdaļas
- 200 g mazsālītas siļķes filejas
- 400 g kartupeļu
- 400 g biešu
- 300 g burkānu
- 250 g marinētu gurķu
- 250 g saldskābu ābolu
- 2-3 ēd.kar. dzērveņu
- 50 g sīpolu
- buntīte pētersīļu un diļļu zaļumu
- 3 olas
- 300 g majonēzes
- 3 ēd.kar. 9% etiķa
- pustējkarote cukura
- sāls un garšvielas pēc garšas
- salātu riņķis
Pagatavošana
Dārzeņus jau izvāri iepriekšējā vakara: kartupeļus ar mizu, bietes, burkānus. Atdzesē tos un nomizo. Izvāri un nomizo olas. Sagriez plānos pusaplīšos sīpolus. Nelielā bļodiņā ielej etiķi, pievieno cukuru un samaisi. Šajā maisījumā ieber sīpolu un ļauj tiem marinēties 5 minūtes. Siļķes fileju sagriez kubiņos. Atsevišķos trauciņos saliec uz lielās rīves sarīvētus kartupeļus, burkānus, bietes. Vienu burkānu atstāj dekorēšanai. Tāpat atsevišķās bļodiņās ieliec sarīvētās olas, sarīvētos ābolus ar mizu un cieto sieru. Lai āboli nekļūtu tumši, apsmidzini tos ar citronu sulu. Marinētos gurķus sagriez smalkos kubiņos. Lai salāti izskatītos glītāk, tos var veidot salātu riņķī. Saliec tajā visas sastāvdaļas ciešās kārtās šādā secībā: siļķe, sīpoli, bietes, majonēze, marinētie gurķi, rīvētie burkāni, majonēze, āboli, cietais siers, kartupeļi, majonēze, olas. Kārtu skaits – 12. Smalki sagriez dilles un pētersīļus. Uzber salātus pa perimetru. No burkāna šķēlītēm izveido ciparnīcu. No atlikušā burkāna izgriez pulksteņa rādītājus un ciparus. Izrotā visu ar dzērvenēm – gardie Vecgada salāti ir gatavi.. Ļauj tiem ievilkties pāris stundas – un var likt galdā.
Labu apetīti!
Olivjē ar garnelēm
Gadi iet, bet padomju jaungada ēdienkarte arvien vēl ir populāra. Nu kā gan var iztikt bez viņa augstības rasola? Taču stingri pieturēties pie kanoniem nav obligāti, pamēģini ieviest ko jaunu.
Sastāvdaļas
- 4 vārīti kartupeļi
- 200 g vārītu notīrītu garneļu
- 200 g sālīta laša
- 100 g sarkano ikru
- 2 vārīti burkāni
- 3 vārītas olas
- 1 bundžiņa zaļo zirnīšu
- 3 nelieli svaigie gurķi
- sāls un pipari pēc garšas
Sastāvdaļas mērcei
- 200 g grieķu jogurta
- 0,5 tējk. maltas saldās paprikas
- 1 sasmalcināta ķiploka daiviņa
- 2 ēd.kar. citrona sulas
- 1 ēd.kar. olīveļļas
- sāls pēc garšas
Pagatavošana
Sagrieez kartupeļus, burkānus un gurķus nelielos gabaliņos. Nomizo olas un arī sagriez kubiņos. Samaisi visas sastāvdaļas un pievieno zirnīšus. Sāļo lasi sagriez kubiņos. Ja garneles ir visai lielas, tās vajadzētu nedaudz sasmalcināt, bet, ja nē, tad tās notīrītas veselas kopā ar lasi pievieno pārējām sastāvdaļām. Zivis, ikrus un garneles arī liec pie salātiem. Pieber sāli, piparus, tad samaisi. Pagatavo mērci. Sajauc viendabīgā masā grieķu jogurtu, olīveļļu, citronu sulu, ķiplokus, papriku, sāli. Ja nevēlies gatavot mērci, vienmēr vari izmantot majonēzi. Pievieno mērci salātiem un kārtīgi samaisi. Pasniedz salātus porcijās. Pēc vēlēšanās salātus var izdekorēt, piemēram ar rukolas salātu lapām.
Griķu salāti ar selerijām
Jau jau reiz Baltajam Vērsim tā garšo putraimi, zaļumi un vienkāršie salāti, kāpēc gan nepagatavot vieglus un veselīgus salātiņus ar griķiem, vistiņu un selerijām?
Sastāvdaļas
- 300 g gatavās griķu putras
- 100 g vistas filejas
- 75 g fetas siera
- 50 g burkānu
- 50 g seleriju
- 1 ķiploka daiviņa
- pāris pētersīļu zariņu
- sāls, pipari un olīveļļa pēc garšas.
Pagatavošana
Izvāri griķus līdz gatavībai, ļauj nedaudz atdzist. Smalki sagriez burkānus, selerijas un ķiplokus. Liec dārzeņus uz pannas un sautē līdz gatavībai. Sagriez kubiņos fetu un vistas fileju. Vistu var iepriekš izvārīt, bet var arī to izklapēt, bet pēc tam sagriezt plānās šķēlītēs pretēji šķiedrām un apcept no abām pusēm uz stipras uguns. Bļodiņā samaisi vistu, sieru un dārzeņus. Pagatavo mērci no olīveļļas ar citronu sulu un maltajiem melnajiem pipariem. Pievieno mērci salātiem. Samaisi un izdekorē ar zaļumiem. Griķu salātus ar zaļumiem var pasniegt gan aukstā, gan arī siltā veidā.
Labu apetīti!