Tētis pagaršoja un teica: “Ēdu un nevaru apstāties!” Mans noslēpums gardajām grūbām

edzive

Ja kādam negaršo grūbas, tas nozīmē, ka vienkārši neprot tās pagatavot! Tas, protams, joks, bet man, piemēram, arī ilgi negaršoja… Bet tad sāku to gatavot pēc īpašas receptes! Es jums parādīšu, kā es gatavoju pērļu grūbu putru, ko visi ēd. Es jums pastāstīšu savu mazo noslēpumu. Iznāk ļoti garšīgi!

Pagatvošana

Iepriekš graudus iemērcu aukstā ūdenī. Tos rūpīgi noskaloju un atstāju ūdenī vismaz četras stundas, bet vislabāk atstāt uz nakti.

Apcepu sīpolus nelielā augu eļļas daudzumā, līdz tie kļūst caurspīdīgi. Un es pievienoju burkānus. Burkānus sagriežu kubiņos. Bet šeit formai nav tik būtiska nozīme. Jūs varat to vienkārši sarīvēt.

Parādīšu uzreiz divus šī ēdiena variantus – lieso un ar gaļu (man patīk abi varianti, abi garšīgi!). Jūs varat ņemt jebkuru gaļu. Man patīk grūbas ar liellopa gaļu. Gaļu sagriežu mazos gabaliņos un apcepu līdz pusgatavai stadijai. Pievienoju sāli un garšvielas. Garšvielām parasti izmantoju paprikas garšvielu maisījumu.

Tālāk es grūbas gatavoju pa porcijām māla podiņos. Bet šo ēdienu var pagatavot arī lielā katlā. Katra podiņa apakšā lieku apceptus sīpolus un burkānus. Un tad grūbu putraimus, nelielu lauru lapas gabaliņu un sāli pēc garšas. Divi podiņi būs ar gaļu, savukārt divi bez.

Atlikušajos divos māla podiņos lieku apcepto gaļu un tad grūbas, lauru lapu, sāli un sviestu (mazos gabaliņos). Liellopa gaļas vietā, starp citu, var ņemt ceptas sēnes vai kūpinātas vistas gabaliņus.

Un tagad mans gardas (nē, ļoti garšīgas!) grūbu putras noslēpums. Es pildu graudaugus nevis ar ūdeni, bet ar bagātīgu dārzeņu buljonu. Labāk putraimus apleju ar karstu buljonu.

Māla podiņiem uzliek vākus un liek cepeškrāsnī. Cepeškrāsns ir auksta! Es uzstādu temperatūru uz 180 grādiem un atskaitu no šī brīža 1 stundu 20 minūtes. Es parasti podiņus vēl atstāju izslēgtā krāsnī uz 15-20 minūtēm. Un tikai tad pasniedzu.

Šādi izskatās putra, kas pagatavota bez gaļas. Turklāt tauku šeit praktiski nav, bet putra sanāca drupena, ļoti garšīga un aromātiska! Bet, protams, ar gaļu tā garšo vēl labāk.

Sastāvdaļas četriem 350ml lieliem traukiem:

  • Pērļu grūbas (sausā veidā) – 200 g (mērcēt)
  • Liellopu gaļa – 200 g
  • Dārzeņu buljons – 800ml
  • Sīpols – 1-2 gab.
  • Burkāni – 1-2 gab.
  • Augu eļļa – 2-3 ēd.k.
  • Sviests – 10-15 g
  • Lauru lapa
  • Malti melnie pipari
  • Sāls

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More