Mērce “Cēzara salātiem” no majonēzes: receptes, pagatavošanas iespējas un atsauksmes

edzive

Šī īpašā mērce “Cēzara salātiem” tika izgudrota 20. gadsimta sākumā un kopš tā laika mērce ir kļuvusi neticami populāra. Mūsdienās šādu mērci var baudīt teju jebkurā ēstuvē, tāpat arī cienījami restorāni labprāt to piedāvā saviem apmeklētājiem. Patiesībā šo ēdienu ir gana vienkārši pagatavot, turklāt tam piemīt izcila garša! Lūk, arī atklāsim jums kā pienācīgi pagatavot “Cēzara salātu” mērci.

Slavenās mērces tapšanas vēsture

Cēzara mērce pie mums ir atceļojusi no Amerikas un tā tika radīta sausā likuma laikā. Viesnīca “Cardini” atradās Meksikā, burtiski akmens metiena attālumā no ASV robežas un, protams, šajā reģionā likums nedarbojās. 1924. gadā progresīva amerikāņu elite svinēja Neatkarības dienu viesnīcas restorānā un viņu vidū bija arī Holivus slavenības. Viesi apēda visas uzkodas un gaidīja turpinājumu, bet tas nebija sagatavots. Tāpēc iestādes īpašniekam, kuru starp citu sauca Cēzars, bija ātri vien jāizdomā izeja. Viņš burtiski salātus izveidoja no tā, kas bija palicis pāri virtuvē un radīja neparastu mērci. Viesiem tik ļoti iegaršojās salāti, ka tie kļuva par ēdienkartes regulāro daļu un nebija arī ilgi jālauza galva, kādu nosaukumu salātiem piešķirs – Cēzara salāti.

Cēzara mērces pagatavošanas knifi

  • Klasiskajā Cēzara mērces receptē majonēzei pievieno Vorčesteras mērci, tā bagātina tās garšu ar patīkamām notīm. Zivju aromāts padara mērci unikālu un šim nolūkam mērcei pievieno anšovus.
  • Tomēr patiesi labu Vorčesteras mērci nav nemaz tik vienkārši atrast. Lielveikali ir pārpildīti ar dažādiem produktiem, bet ir jāmeklē kvalitāte. Ja tas neizdodas, tad Vorčesteras mērci var aizstāt ar sojas mērci, balzamiko etiķi, Tabasko mērci vai Taizemes austeru mērci.
  • Cēzara mērces pagatavošana ir ļoti līdzīga mājās gatavaotai majonēzes pagatavošanai, tomēr garša ir niansētākā, interesantāka un bagātāka. Šī mērce patiesībā būs piemērota ļoti daudziem salātiem – ar vistu, garnelēm un pat avokado.
  • Gatavais produkts ir jāuzglabā cieši noslēgtā traukā un tam vajadzētu ledusskapī stāvēt ne ilgāk par divām dienām.

Sastāvdaļas klasiskajai Cēzara salātu mērcei

Mūsdienās mērces gatavošanas veidi ir kļuvuši ļoti dažādi, bet tāpat visizplatītākā ir klasiskā versija. Un to veido sastāvdaļas, kas atrodamas mājā gatavotā majonēzē:

  • divas olas;
  • viena ēdamakarot sinepju;
  • divi gab. anšovi;
  • vien tējkarote Vorčesteras vai austeru mērces;
  • pāris daiviņas ķiploka;
  • 200 – 300ml kvalitatīvas olīveļļas;
  • vien tējkarote cukura
  • citronu sula, ka izspiesta no puscitrona.

Kā pagatavot Cēzara mērci bez majonēzes

  1. Pirmkārt, olu dzeltenumus atdala no baltumiem.
  2. Dzeltenumus samaisa ar vienu ēdmakroti sinepju.
  3. Tad maisījumu sajauc ar Vorčesteras mērci, smalcinātu ķiploku, sāli un cukuru.
  4. Masu liek sablenderē uz vidējas jaudas.
  5. Tad apgriezienus palielina, pievienojot olīveļļu. Eļļa jāpielej pamazām.
  6. Kad masa sabiezē, pievieno citronu sulu.
  7. Tad pievieno anšovus, vēl blenderē līdz konsistence ir līdzīga biezam krējumam.
Vegetable Salad in White Ceramic Bowl Beside Stainless Steel Fork

Cēzara mērce no majonēzes: sastāvs

Patiesībā šī mērces variācija daudz neatšķiras no klasiskās. Tā ir ātrāka un, lai to pagatavotu, nepieciešami šādi produkti:

  • 200g majonēzes;
  • divas tējkarotes Vorčesteras mērces;
  • viena ķiploku daiviņa;
  • puscitrona sula;
  • melnie pipari, sāls – pēc garšas;

Pagatavošana:

  1. Vispirms caur presi jāizspiež ķiploka daiviņas.
  2. Tad vienā bļodā samaisa piparus, ķiploku, majonēzi, citronu sulu un Vorčesteras mērci.
  3. Tad visu sablenderē.

Mērce ir gatava lietošanai!


Cēzara mērce ar sinepēm

Tagad no vienkāršākā pāriesim uz sarežģītāko – šī opcija ir pikantāka, turklāt tajā ir parmezāns. Sastāvdaļas:

  • divas ķiploku daiviņas;
  • divas ēdamkarotes citrona sulas;
  • sinepes (maigas) – viena tējkarote;
  • Vorčesteras mērce – viena tējkarote;
  • parmezāns – 50g;
  • majonēze – 250g;
  • anšovi – 2 -3 gab.;
  • sāls, pipari – pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Sasmalcina ķiploku un pievieno tam šķipsnu sāls.
  2. Tad to pievieno glāzei majonēzes, Vorčesteras mērcei un citronu sulai. Turklāt traukā jābūt arī anšoviem un sinepēm.
  3. Pēc tam visas sastāvdaļas sablenderē viendabīgā masā.
  4. Tad sarīvē parmezānu uz smalkas rīves un pievieno mērcei.
  5. Visu vēlreiz sablenderē un galarezultātā jūs iegūstat gardu mērcis ar pikantu garšu un izsmalcinātu aromātu.

Mērce ar olīvām un olu dzeltenumiem

Jums nav olīveļļas? Tas nekas – var izmantot arī saulespuķu eļļu, lūk, pēc šādas receptes:

  • 100g krējuma;
  • 100g majonēzes;
  • divi vārīti olu dzeltenumi;
  • balzametiķis – viena ēdamkarotel
  • 15 olīvas bez kauliņiem;
  • sāls un pipari pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Sākumā novāra olas.
  2. Tad no olām atdala dzeltenumus un samaisa tos ar balzametiķi.
  3. Tad masu samaisa ar krējumu un majonēzi.
  4. Visu sasāla un sapiparo.
  5. Olīvas sagriež mazos gabaliņos un pievieno mērcei.

Mērce ar saldo krējumu un sieru

Šī arī ir ļoti interesanta versija un ne velti tā ir iecienīta. Lūk:

  • 150g majonēzes;
  • divas ēdamkarotes majonēzes;
  • daži gab. ķiploku daiviņas;
  • 3- 4 ēdamkarotes saldā krējuma;
  • viena ēdamkarote parmezāna;
  • sāls un piapari – pēc garšas.

Pagatavošana:

  1. Sasmalcina ķiploku un pievieno sāli.
  2. Pievieno majonēzei un visu rūpīgi samaisa.
  3. Tad pievieno citronu sulu un saldo krējumu, smalki sarīvētu parmezānu un vēlreiz visu rūpīgi samaisa.

Mazās viltības

  • Neviena mājsaimniece ēdiena gatavošanā nevar iztikt bez mazajām vitlītbām. Tās iegūst tad, kad jums ir pieredze un jūs gatavojat daudz. Lūk, daži no tiem Cēzara mērces sakarā:
  • Cēzara salātu mērce ar majonēzi, sinepēm un citām sastāvdaļām būs garšīgāka, ja smalki sagrieztos ķiplokus, pārlej ar saulespuķu eļļu un atstāj ievilkties pusstundu.
  • Svaigo ķiploku vietā var izmantot arī kaltētus ķiplokus. Tad tos vajadzēs 3 – 4 reizes mazāk.
  • Lai iegūtu viendabīgu mērci, visas sastāvdaļas uzreiz ir jāliek blendera traukā.
  • Ja mērce izdodas pārāk šķidra, tad labāk tai pievieno sarīvētu cieto sieru vai olu dzeltenumus.

Pagatavo arī šo:

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More