Tā dēvētie “Kalnraču” salāti ar liellopu gaļu un gurķiem lieliski remdēs izsalkumu. Tie ir pietiekami sātīgi, un tajā pat laikā ļoti viegli pagatavojami. Sastāvdaļas ir vienkāršas un viegli pieejamas, kas būs atrodamas teju ikvienā ledusskapī. Piedāvājam tavai uzmanībai vieglu salātu recepti vasarīgajām dieniņām.
Sastāvdaļu daudzums šajā receptē ir aprēķināts uz 2-3 porcijām. Tos var pasniegt pat bez aizdara. Pat bez piliena majonēzes. Saprotams, ka ne katram tas patīk, tā kā dažas mērcīšu receptes arī pievienosim.
Universāla vasaras recepte
Sastāvdaļas:
- 200 g liellopu gaļas
- 100 g sīpolu
- 150 g gurķu
- 50 ml augu eļļas
- ķiploki pēc izvēles
- garšvielas
- koriandrs
Pagatavošana:
- Gaļa vispirms ir jāizvāra. Taču mēs iesakām to pēc vārīšanas vēl nedaudz apcept uz pannas kopā ar gaļas vai šašlika garšvielām. Tas piešķirs garšu salātiem. Var izmantot arī liellopu gaļas cepeti garšvielās. Varbūt no šī lielā ēdiena ir palikuši mazi gaļas krikumiņi, kurus mierīgi var pievienot salātiem.
- Tiklīdz gaļa ir gatava, sagriežam to smalkos salmiņos. Tāpat sagriežam arī sīpolus un gurķus. Sīpolus ieskām vispirms apliet ar verdošu ūdeni. Tad tie nebūs tik rūgti. Gurķus ņemam tikai tos, kas mums vislabāk garšo. Tie var būt gan marinēti, gan sālīti, pat svaigi.
- Aizdaru salātiem gatavosim dziļā pannā vai katliņā. Uzkarsējam augu eļļu, pievienojam sagrieztus ķiplokus un koriandru. Var pievienot arī pāris lauru lapas. Lai garšvielas pievelkas ar eļļu apmēram 5 minūtes, bet pēc tam ļaujam aizdaram atdzist. Nokāšam caur sietu un pievienojam pārējām sastāvdaļām. Svarīgs moments: vislabāk būtu salātus atstāt uz nakti ledusskapī, pārklājot tos ar pārtikas plēvi. Tā tie kļūs daudz gardāki un aromātiskāki.
Vakariņu salāti ar liellopu gaļu un gurķiem
‘’Kalnraču’’ salāti labi garšos kopā ar jaunajiem kartupeļiem. Šo lielisko tandēmu var celt galdā ne vien vakariņās, bet piedāvāt arī pusdienās. Turklāt jaunie kartupelīši aizēnos jebkurus fri kartupeļus. Jāzina tikai, kā tos pareizi pagatavot.
Sastāvdaļas:
- 400 g jauno kartupeļu
- augu eļļa
- lociņi
- dilles
- pētersīļi
- garšvielas
Pagatavošana:
- Kartupeļus kārtīgi nomazgājam zem tekoša ūdens un sagriežam lielos gabalos. Tie nav obligāti jāmizo, jo tieši miza rada kārdinošo, kraukšķīgo garoziņu. Izvārām kartupeļus gatavus. Tikai raugāmies, lai tie nepārvārītos.
- Kamēr kartupeļi vārās, varam sagriezt zaļumus un sīpolus. Ja ir vēlēšanās, var pievienot arī sapresētu ķiploku. Visas sastāvdaļas kārtīgi samaisām. Tās būs jāpievieno, kad kartupeļi būs pilnīgi gatavi.
- Kad jaunie kartupeļi būs izvārījušies, pannā uzkarsējam nedaudz eļļas un apcepam tos no visām pusēm. Vāku neliekam. Pietiks ar 5 minūtēm uz mazas liesmas. Pārkaisām kartupeļus ar zaļumu/ķiploku maisījumu un pasniedzam kopā ar salātiem.
Veselīgs aizdars salātiem
Ko pievienot salātiem, ja, piemēram, majonēze ir beigusies? Noderēs augu vai olīveļļa. Arī sojas mērce nav peļama. Sajauc pāris karotes olīveļļas, karoti sojas mērces un nedaudz rīvēta ķiploka. Pēc garšas pievieno garšvielas. Vēl kāda veiksmīga kombinācija – medus un sinepju mērce. Tā sastāv no medus, sinepēm un citronu sulas.
Majonēzi ar kaut ko līdzīgu aizstāt palīdzēs grieķu jogurts. Pievieno tam nedaudz sinepju, sojas mēri un garšvielas, lai izdotos lielisks aizdars. Var izmantot arī balzametiķi. Izteiksmīgākai garšai sajauc to ar olīveļļu un medu. Nu, un citrusaugu cienītāji var pagatavot mērci no pusītes apelsīna, pāris karotēm olīveļļas un iecienītākajām garšvielām.