Diemžēl, pat tāds veselīgs produkts, kā zivis, ne vienmēr var būt nekaitīgs jūsu veselībai. Mēs esam sastādījuši to zivju sugu “melno sarakstu”, kurus nevajadzētu ēst vispār.
Ir grūti palikt vienaldzīgam pret zivju ēdieniem, jo tieši zivis vislabāk iederas diētiskajā uzturā, jo tajās ir ideāls olbaltumvielu, tauku un ogļhidrātu līdzsvars, kā arī tās piesātina mūsu organismu ar nepieciešamajiem mikroelementiem un skābēm.
Diemžēl, pat šis produkts ne vienmēr var būt drošs jūsu veselībai. Te būs mūsu sastādītais “melnais saraksts”, kādas zivis labāk nevajadzētu pirkt vai pasūtīt restorānā:
1.Makrele
Pilnīgi nekaitīgā makrele, kā šķiet pirmajā brīdī, kuru esam raduši ēst žāvētā vai sālītā veidā, nemaz nav tik veselīga, kā varētu likties.
Šī lielā plēsīgā zivs sevī uzkrāj cilvēkam bīstamo dzīvsudrabu, ko lielā daudzumā satur jūras ūdens, kas piesārņots ar rūpnieciskajiem atkritumiem. Ja tomēr šī ir jūsu mīļākā zivs, tad ēdiet to ne biežāk, kā reizi mēnesī.
2.Tilapija
Tilapija ir iecienīta, jo satur lielu daudzumu viegli sagremojamo mazkaloriju olbaltumvielu un polinepiesātināto taukskābju. Tās pagatavošana ir vienkārša, un brīnišķīgu recepšu klāsts ir milzīgs, tomēr daudziem tilapija ir stingri kontrindicēta.
Tas tādēļ, ka kopā ar vērtīgajiem taukiem tā bagātīgi satur arī kaitīgos. Tāpēc tilapiju kategoriski nevajadzētu lietot cilvēkiem ar sirds slimībām. Turklāt tilapija ir visēdājs, tādēļ tās gaļā uzkrājas visdažādākie toksīni, kas var būt kaitīgi cilvēka organismam.
Lasi arī: 3 sastāvdaļas, kuras pievieno maltai gaļai, lai tā būtu sulīgāka un garšīgāka
3.Zelta asaris
Šī ir neviennozīmīgi un apšaubāmi vērtēta zivs, lai to iekļautu uzturā. Tas ir visu toksisko zivju līderis, jo satur visvairāk dzīvsudraba.
To kategoriski ir aizliegts lietot uzturā grūtniecēm un bērniem, bet pieaugušam vīrietim, lai nesaindētos, ir jāaprobežojas ar 100 g mēnesī.
4. Zutis
Šo čūskveida zivi cep, žāvē, marinē, bet tās ēdieni tiek uzskatīti par visai dārgiem, jo to nav nemaz tik viegli pagatavot, lai atklātu visas šīs zivs garšas īpašības.
Diemžēl šai galvenajai upes delikatesei piemīt spēja viegli absorbēt savos taukaudos ūdenī esošos rūpnieciskos un lauksaimniecības atkritumus, kā arī dzīvsudrabu.
5. Haizivs
Katrs no mums kaut reizi dzīvē ir dzirdējis par izsmalcināto haizivs steiku – ēdienu no gardas un barojošas gaļas, kas nesatur asakas. Gatavot haizivs gaļu ir visai sarežģīti specifiskā aromāta dēļ, tāpēc ēdieni no šīs zivs tiek uzskatīti par delikatesi.
Tomēr nesteidzieties restorānā pasūtīt zupu no haizivs spurām vai fileju. Arī šai plēsīgajai zivij ir raksturīgi uzkrāt sevī daudz dzīvsudraba.
6. Jūras asaris
Jūras asaris ir visai reta parādība zivju veikalos. Negodprātīgi tirgotāji bieži vien kā asari pasniedz lētākas zivis, piemēram, pangasiju.
Tomēr nav vērts noskumt; labāk pat aizmirstiet par šo pirkumu. Jūras asaris ir pazīstams ar savu lielo dzīvsudraba daudzumu gaļā, un tā lietošanai jābūt ierobežotai pat pieaugušajiem.
7. Zobenzivs
Maiga, delikāta garša, maz asaku un nosacīti vienkārša pagatavošana – tās ir tikai nedaudzas zobenzivs īpašības, kuru dēļ to augstu novērtē šefpavāri visā pasaulē. Diemžēl šī zivs ir ļoti dārga, un daudzos restorānos tās vietā pasniedz citu, lētāku, un kas ir vissliktākais – kaitīgāku zivju veidus. Piemēram, haizivi, par kuras kaitīgumu mēs runājām jau iepriekš.
8. Zilā tunczivs
Izslavētā zivs satur daudz dzīvsudraba. Turklāt tā pārsvarā tiek audzēta speciālās saimniecībās un zivju fermās, kur tās tiek piebarotas ar hormoniem un antibiotikām. Bet dabiskos apstākļos augušu tunczivi mūsdienās veikalos praktiski nav iespējams nopirkt.