Vēlaties pagatavot šašliku mājas apstākļos? To izdarīt ir viegli – vajag tikai cepeškrāsni un nedaudz brīva laika. Šoreiz receptes šašlika pagatavošanai cepeškrāsnī folijā.
Šašliks folijā ar pievienotu kečupu
Gabaliņi sanāk maigi un aromātiski, sula neiztek, bet iesūcas gaļā.
Sastāvdaļas:
- Gaļa (cūkas mīkstums, priekšrokas kakla gabalam) – 500g
- Sīpoli – 1gb
- Tomātu pasta – 2 tējk.
- Sinepes – 1 tējk. Eļļa – 2 ēd. kar.
- Garšvielas gaļai – pēc izvēles
- Sāls – pēc garšas
Pagatavošana:
Sagatavo visus produktus. šašlika pagatavošanai vislabāk ņemt kakla gabalu. Šī daļa pagatavosies vislabāk. Pie tam šašliks labi sanāks gan cepeškrāsnī gan uz grila. Sagriež gaļu gabaliņos, tiem jābūt diezgan lieliem. Pārliek gaļu traukā, pievieno garšvielas, sāli. Ņem vērā, ka garšvielām jau ir klāt sāls, tā kā uzmanīgi, lai nav pārāk sāļš. Sīpolu nomizo un sagriež palielos pusgredzenos, pievieno gaļai. Pievieno gaļai arī sinepes un tomātu pastu, pielej eļļu. Visu samaisa. Vajag, lai garšvielas kārtīgi izmarinē gaļu. Apklāj trauku ar pārtikas plēvi un noliek uz pāris stundām marinēties. Sagatavo cepšanas formu. Izklāj to pilnībā ar foliju. Folijas malas atstāj tā, lai ar to var pilnībā pārklāt gaļu. Izliek gaļu ar visu marinādi formā un kārtīgi aiztaisa foliju. Liek cepeškrāsnī. Temperatūra cepšanas laikā ir jāmaina. Pirmo pusstundu cep 200 grādos, otru pusstundu cep 180 grādos. 20 minūtes pirms cepšanas beigām foliju noņem, lai šašliks apbrūnētu. Pasniedz ar dārzeņu salātiem, ja mīl mērces, tad pasniedz ar mērci.
Lasi arī: Salāti ”Sēnes zem kažoka” – atrasts vecā žurnālā, kad vēl nebija interneta
Cūkgaļas šašliks ar balto vīnu
Sastāvdaļas:
- Cūkgaļa – 1,5kg
- Sīpols – 4gb
- Vīns sausais baltais – 0.5l
- Ūdens – 0.5l
- Ābolu etiķis – 200g
- Eļļa – 2-3 ēd. kar.
- Pipari graudu – 10-15gb
- Lauru lapas – 1-2gb
- Sāls – pēc garšas
Pagatavošana:
Sagatavo visas sastāvdaļas. Sīpolus nomizo un sagriež pusgredzenos. Gaļu sagriež gabaliņos, tiem jābūt vienādiem pēc lieluma. Ņem lielu trauku un saliek gaļu un sīpolus. Svaigi rupji samaļ piparus un uzber uz gaļas, pieliek lauru lapas. Atsevišķā traukā samaisa etiķi un vīnu. Turpat piemaisa ūdeni un eļļu. Aplej ar šo marinādi gaļu un sīpolus. Samaisa kārtīgi gaļu, lai labi izmarinējas. Gaļai jāpastāv divas stundas.
Uzsilda cepeškrāsni. Kamēr tā silst, marinētos sīpolus izliek dziļā pannā, virsū sīpolu gredzeniem liek gaļu. Marinādi liet virsū nevajag. Pannu pārsedz ar foliju, liek uz vidējā plaukta. Cep 200grādos 1,5 stundas. 10 minūtes pirms gatavošanas beigām jānoņem folija, lai gaļa apbrūnētu. Pasniedz ar zaļumiem, dārzeņiem, adžiku.
Cūkgaļas šašliks ar krējumu
Sastāvdaļas:
- Cūkgaļa – 500g
- Sīpoli – 2gb
- Sāls, hmeli-suneli, piparu maisījums – pēc garšas
- Krējums – 2 tējk.
- Citroni – 30g
- Ķiršu tomāti – 4gb
Pagatavošana:
Gaļu sagriež nelielos gabaliņos. Ieslēdz cepeškrāsni. Gaļu apber ar sausajām garšvielām un nedaudz uzber sāli. Sīpolus sagriež gredzenos. Var gatavot arī bez sīpoliem, bet šoreiz gatavosim ar. Iemarinē sīpolus un pasāla. Samaisa gaļu ar sīpoliem un pievieno citronu gabaliņus. Kā variants der arī no citrona izspiesta sula, tikai nevar pieliet par daudz, jo tad gaļa būs sausa. Atstāj gaļu marinēties pāris stundas. Var pat atstāt uz visu nakti vēsā vietā. Pievieno krējumu un samaisa. Liek gaļas gabaliņus uz iesmiņiem – gaļa, tomāts, gaļa. Liek brīvi, nesaspiesti. Uz folijas liek sīpolus un virsū liek iesmiņus ar gaļu. Virsū var uzkaisīt kariju. Satin visu folijā un liek cepšanas formā. Cep 190 grādos ap 20 minūtes.
Folijā gatavotā gaļa sanāk sulīga un aromātiska un saglabā savas īpašības un vitamīnus.