Šefpavārs rāda, kā pagatavot liellopa fileju

edzive

“Man ir mīksta liellopa fileja, kuru es uzmanīgi notīrīju no taukplēves un taukiem. Tagad domāju, ko gan es varētu pagatavot no šī gaļas gabala,’’ – reiz jautāja kāds no mūsu lasītājiem. Bet tā uzreiz pat neatbildēsi uz šādu jautājumu. Pastāv ļoti daudz variantu, ko gatavot no liellopa filejas. Un ir grūti izlemt, kāds ieteikums būtu tas labākais.

Tieši tādēļ mēs lūkosim noskaidrot, ar kādu kārumu palutināt sevi un savus mājiniekus, ja jums mājās ir svaigs un mīksts liellopa filejas gabals.

ĒDIENI NO LIELLOPU FILEJAS

Liellopu fileju var pagatavot dažādi. Vieni šo gaļu cep uz pannas, otri sautē, bet trešie cep cepeškrāsnī. Te nu katrs pats izvēlas, kādu ēdienu viņš vēlas celt savā galdā. Turklāt, vadoties ne tikai no tā, kādi produkti ir virtuvē, bet arī no receptes sarežģītības pakāpes.

Piemēram, kāds restorāna šefpavārs rāda, kā pagatavot liellopu gaļas cepeti. Viņa sniegtās konkrētās pamācības tā vien mudina mūs uz drosmīgiem kulinārijas eksperimentiem.

Sastāvdaļas:

  • kārtīgs liellopa filejas gabals
  • šķipsniņa timiāna
  • šķipsniņa rozmarīna
  • neliela ķiploka daiviņa
  • augu eļļa
  • dilles un pētersīļi
  • nedaudz sāls un piparu

Pagatavošana:

  1. Vispirms šefpavārs rāda, kā pareizi gaļa jāattīra no taukplēves. Viņš iesaka aizķer to ar nazi un tad stiept to uz galvas pusi. Ja to stiepsi uz pretējo pusi, tad kopā ar plēvi nonāks arī gaļas kārta. Tāpēc tas ir nepareizi.
  2. Pēc tam fileju liec uz pergamenta papīra un pievieno sastāvdaļas marinādei: timiānu, rozmarīnu, sasmalcinātu ķiploku. Pa virsu pārlej augu eļļu, uzber sāli un piparus.
  3. Pievieno arī nedaudz sasmalcinātu zaļumu. Un kārtīgi ar rokām izmīci, lai visas pievienotās sastāvdaļas vienmērīgi pārklātu gaļas gabalu. Tad ļauj gaļai iemarinēties 15 minūtes.
  4. Attīri gaļu no visām garšvielām (tikai neizmet tās, bet ar nazi nokasi atpakaļ uz pergamenta). Un kārtīgi apcep gaļu uz uzkarsētas pannas līdz karameļu krāsas garoziņai.
  5. Pēc tam gaļu novieto atpakaļ uz pergamenta ar garšvielām un liec cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 150 grādiem. Šefpavārs iesaka gaļu turēt cepeškrāsnī tik ilgi, līdz temperatūra gaļas iekšienē uzkarsīs līdz 55 grādiem.
  6. Atlicis vēl tikai ļaut gaļai ‘’atpūsties’’, un pēc tam liellopu gaļas cepeti var sagriezt plānās šķēlītēs. Pēc tam kārto tās šķīvī. Vari papildināt ar saulē kaltētiem tomātiem vai citiem interesantiem produktiem pēc savas gaumes.

Protams, no filejas var pagatavot visdažādākos ēdienus. Tie varētu būt gan makaroni ar liellopu gaļu, gan arī sautēta gaļa ar dārzeņiem cepeškrāsnī. Var pieķerties liellopu ruletes gatavošanai, pannā ceptam antrekotam, liellopu gulašam vai visgardākajiem hinkali…

Un ko jūs pagatavotu no šāda gaļas gabala? Padalies ar savām domām komentāros!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More