Pančeta: 4 soļi, kā pagatavot šo delikatesi mājās

edzive

Izdzirdot vārdu ”pančeta”, izliekas, ka runa būs par kādu izsmalcinātu torti vai desertu. Tā patiešām ir delikatese – gaļas, un pagaršot to var ne tikai Itālijā.

Pančeta – izsmalcināts produkts gardēžiem, kurš gatavojas no cūkas krūtiņas un dažādu garšvielu kombinācijas un vītināšanas. Tāds gaļas uzglabāšanas paņēmiens ir zināms jau no sen seniem laikiem. 
Pančetu izmanto picu pagatavošanā, salātu pagatavošanā, zupās, omletēs. Visbiežāk pančetu pasniedz kā atsevišķu ēdienu kopā ar zaļumiem, lapu salātiem, tomātiem, kabačiem un brokoļiem. Pančeta labi garšo kopā ar konservētajiem zaļajiem zirnīšiem, vārītām pupām, kartupeļiem, rīsiem. 

Eksistē vairāki pančetas veidi

  • Pančeta Tesa – ir tradicionālā plakanā formā, pēc skata atgādina parastu bekonu.
  • Pančeta Arrolata – ir kā gaļas rulete.
  • Pančeta Coppata – apvieno abus iepriekšējos variantus, tā kā tajā ir filejas gaļa, kas aptīta ar krūtiņu. 

Ir pančeta ar ādu un bez ādas. Ir arī tādi veidi šādas gaļas veidi, kas atšķiras ar īpašu recepti vai īpašu cūku šķirni, kas izaudzētas attiecīgajā vietā – tāpēc saņēmusi nosaukumu pēc šīs vietas. 
nevar teikt, ka pančeta ir ļoti veselīga: pārmērīga šādas gaļas lietošana var izjaukt vielmaiņas procesus un sirds – asinsvadu sistēmas darbību. Bet mērena lietošana var pozitīvi ietekmēt hormonālo aktivitāti un aknu darbību, un visa organisma darbību. 

Pančetu var pagatavot mājas apstākļos, četros etapos paies apmēram trīs nedēļas. 

Sagatavošana: 
Sagatavot taisnstūra cūkas krūtiņas gabalu ar nelielu tauku kārtiņu, sāls un garšvielu maisījumu, trauku sālīšanai, kokvilnas pārtikas diegu sasiešanai, dēlīti, kur strādāt. Krūtiņas gabalam apmēram uz 1 kg vajadzēs: 200g rupjās sāls, 1 tējkarote brūnā cukura, 5-6 daiviņas sasmalcināta ķiploka, 2 tējkarotes melno piparu, Pa 1 tējkarotei paprikas, kinzas sēklu, ķimeņu, pa 1/2 tējkarotei timiāna un rozmarīna. 

Sālīšana: 
Samaisa sāli un melnos piparus ar ķiplokiem, cukuru, pusi sasmalcinātu diļļu un kinzas sēklu. Ierīvē krūtiņu no visām pusēm, ieliek traukā, aizver ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz nedēļu. katru dienu apgroza un nolej šķidrumu. Lai atvieglotu šķidruma noliešanu, trauku noliek slīpi. 

Sarullēšana: 
Noņemt lieko sāli, pievieno atlikušās garšvielas un satin ruletē, nofiksē ar diegu. Lai noņemtu lieko sāli, krūtiņu var nomazgāt ar ūdeni, bet vislabāk izmantot balto sauso vīnu vai vīna etiķi. 

Vītināšana: 
Gatavo ruleti pakarina tumšā, vēsā vietā (pagrabā) vai ledusskapī ne mazāk kā uz divām nedēļām. Pēc divām nedēļām pančeta ir gatava lietošanai. Pēc tam var glabāt ledusskapī 2-3 nedēļas. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More