Kā izcept fri kartupeļus cepeškrāsnī, lai tie sanāktu tādi, kā no McDonald’s

edzive

Fri kartupeļi ir mana vīra iecienītākais ēdiens McDonald’s restorānā. Mums gan visai reti sanāk tur būt, lai pamielotos ar ātrajām uzkodām. Bet kopš neseniem laikiem tas kļuvis gluži neiespējami. Kā gan fri kartupeļi McDonald’s sanāk tik garšīgi? Kad biju maza, mēs kopā ar tēti centāmies pagatavot tos mājās. Diemžēl garša mani toreiz stipri apbēdināja. Taču tagad, kad esmu izmēģinājusi visdažādākās gatavošanas metodes, varu pārliecinoši pastāstīt, kā izcept frī kartupeļus mājas apstākļos. Garša būs tieši tāda pati kā McDonald’s restorānā.

Kad pasūti fri kartupeļus McDonald’ā un redzi gatavošanas procesu, liekas, ka kartupeļi ir svaigi. Tā gluži nav. Visos ātrās apkalpošanas restorānos tiek izmantotas sagataves, tajā skaitā arī kartupeļi. Patiesībā ilgais gatavošanas process norisinās rūpnīcā, kas ražo pusfabrikātus McDonald’s restorānu tīklam.

Noteiktas šķirnes kartupeļi tiek sašķiroti pēc izmēra un mehāniski nomizoti. Pēc tam tos ar speciālu restīšu palīdzību sagriež, un salmiņus sašķiro pēc izmēriem. Lai kartupeļi sanāktu zeltaini, tos apstrādā ar speciālu saldinātāju, kas cepšanas laikā kartupeļiem piešķir zeltainu garoziņu.

Turklāt kartupeļi tiek apstrādāti ar nātrija pirofosfātu, lai transportēšanas un uzglabāšanas laikā tie nekļūtu tumši. Taču tas vēl nav viss: kartupeļi pāris minūtes tiek viegli apcepti fritēšanas katlā, pirms tos sasaldē. No rūpnīcas kartupeļi, kas safasēti lielos maisos, tiek sūtīti uz ātrās apkalpošanas restorāniem. Šādas sagataves tiek uzglabātas saldētavās 12 mēnešus. Visu šo procesu viegli var atkārtot mājās un sagatavot saldēto dārzeņu maisu fri kartupeļu cienītājiem. Dalos ar oriģinālo recepti, kuru uzzināju no savas draudzenes, kas 5 gadus ir nostrādājusi McDonald’s restorānā. Bet pašās beigās es pastāstīšu, kā pagatavot mazkaloriju fri mājas apstākļos.

Sastāvdaļas:

  • 1 kg kartupeļu
  • 1 l ūdens
  • 2 tējk. cukura
  • 1 l augu eļļas
  • sāls pēc garšas

Pagatavošana:

  1. Nomizo kartupeļus un nogriez malas tā, lai sanāktu līdzens taisnstūra gabaliņš. Pēc tam sagriez kartupeļus salmiņos. Lai fri kartupeļus sagatavotu ātrāk, mājās var organizēt nelielu fri ražošanas cehu. Kamēr viens mizo kartupeļus, otrs tos griež salmiņos.
  2. Kad salmiņi sagriezti, lielā katlā ielej aukstu ūdeni un ieber visus kartupeļus. Noskalo tajā kartupeļus vairākas reizes, vai vēl labāk – atstāj tos uz 20 minūtēm ūdenī, lai atdalītos ciete. Jo labāk kartupeļiem noskalota ciete, jo tie būs garšīgāki.
  3. 1 litrā ūdens izšķīdini 2 tējkarotes cukura un ieber tajā kartupeļu salmiņus.
  4. Uzkarsē augu eļļu un iegremdē tajā kartupeļus. Tagad, ja vēlies taisīt sagataves, tad pēc 2-3 minūtēm neizceptos kartupeļus izliec uz papīra dvieļa. Atdzesē un liec saldētavā. Vēlāk, kad tev sagribēsies fri kartupeļus, atliks tos tikai iebērt fritēšanas katlā uz 3 minūtēm.
  5. Ja fri kartupeļus vēlies ēst uzreiz, cep salmiņus ilgāk – aptuveni 5-7 minūtes, līdz zeltainai garoziņai. Tad pārliec kartupeļus uz papīra dvieļa un uzber tiem sāli. Labu apetīti!

Padoms

100 g fri kartupeļu satur 340 kalorijas. Kartupeļus, kas piesūcināti ar eļļu, nevar uzskatīt par veselīgu ēdienu. 100 gramos jēlu kartupeļu ir tikai 77 kalorijas. Tas nozīmē, ka, gatavojot kartupeļus pareizi, tos var ēst, neraizējoties par savu veselību un figūru. Tāpēc esmu iesākusi fri kartupeļus cept cepeškrāsnī.

Kartupeļi sanāk tikpat kraukšķīgi un zeltaini, un turklāt 100 grami satur tikai 100 kalorijas, bet tas nozīmē, ka šādu kartupeļu var apēst 3 reizes vairāk. Vajadzēs sagatavot kartupeļu salmiņus un kārtīgi tos noskalot ūdenī. Tad tie jāieber dziļā bļodā un jāpievieno 30 g augu eļļas. Pieber sāli un cep cepeškrāsnī pie 220 grādiem 30-45 minūtes.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More