Burvju pulveris. Kā no citronu miziņām pagatavot piedevu jebkuram ēdienam

edzive

No citronu miziņām ātri un viegli var pagatavot sauso pulveri, kurš ilgi glabājas, saglabājot visas labās citrona īpašības. To var izmantot kā piedevu pie dažādiem ēdieniem. Un ne tikai. Maksimums labo uzturvielu atrodas citrona miziņā. Tajā ir koncentrēts C vitamīns, daudz pektīna, ēteriskās eļļas un daudz vajadzīgu mikroelementu. Miziņa – gaidīts viesis dažādos kulinārijas darbos. Visbiežāk izmanto svaigu miziņu, bet pieredzējušas saimnieces to sasaldē vai kaltē. 

Uz smalkas rīves sarīvētu miziņu izkārto uz lielas papīra lapas un kaltē, laiku pa laikam apgrozot, labi vēdināmā telpā, līdz tās kļūst sausas un trauslas. Trīs dienas un gatavs! Pārber sausos kraukšķus papīra pakā vai stikla burkā. Pirms pievienošanas ēdienam to vajag saberzt rokās vai saberzt ar stampiņu. Bet ir vēl labāks paņēmiens – pagatavot no sausām miziņām pulveri, kurš ilgi glabāsies, saglabājot visas labās īpašības un būs viegli izmantojams. 

Kā pagatavot citronu pulveri

Jāsāk ar to, ka no citrona jānoņem miziņa. Citronus bieži apstrādā ar vasku, lai tie ilgāk glabātos, tāpēc tos vajag nomazgāt zem tekoša ūdens, notīrīt ar suku un noskalot ar verdošu ūdeni. Tad nogriež abus galiņus un sāk mizot ar asu nazīti, grozot citronu un cenšoties neaiztikt balto, rūgto kārtu. Var uzreiz rīvēt ar rīvi. 

Tagad miza ir jākaltē. Ja mājās ir augļu žāvētājs, tad var likt tajā un sekot instrukcijām. Var kaltēt cepeškrāsnī. Ja tai ir konvekcijas funkcija – labi, ja nē, tad var iztikt tāpat. Izliek miziņu uz restītes, kas apklāta ar pergamenta papīru un kaltē 50 grādos 5-6 stundas. Cepeškrāsns durtiņas vislabāk ir nedaudz atvērt. Var kaltēt arī labi vēdinātā telpā vai saulainā laikā ārā, tik tad jāpārsedz miziņas ar marli. Fināla solis – samaļ izkaltētās miziņas kafijas dzirnaviņās, izsijā un vēlreiz samaļ. Pārber stikla traukā ar vāku un var glabāt gada garumā. Kaut gan burvju pulveris jums beigsies daudz ātrāk. 

Kur pievienot citronu pulveri? 

Šī ir brīnišķīga piedeva saldi – skābām mērcēm pie zivīm un gaļas. Piemēram, samaisiet 1 ēd. kar. pulvera ar pāris ēd. kar. citronu sulas, olīveļļas, pipariem, sāli un cukuru. Pēc vēlēšanās var pievienot samaltas sinepju sēklas. Bet var iztikt arī bez mērces. Vienkārši uzberiet pulveri gaļai, zivij, jūras veltēm vai dārzeņiem uz grila pāris minūtes pirms tie gatavi. Sanāks brīnišķīgi garšīgi! 

Citronu pulveris var aizstāt sāli. Pamēģiniet nesālīt gaļu vai zivi, bet tikai uzberiet citronu pulveri. Garšīgi un veselīgi. Bet ja bez sāls nevar nekā, tad samaisiet pulveri ar sāli, pipariem un sausajām garšvielām. Jūsu rīcībā – aromātisks garšvielu maisījums jebkuram ēdienam. 

Citronu pulveris noderēs arī pie vasaras zupām – okroškai un biešu zupai. Tajās garšvielas vajag pievienot 5 minūtes pirms gatavības. 

Garšīga piedeva vasaras salātiem: samaisa olīveļļu ar ābolu etiķi vai balzamiko un pievieno citronu pulveri. Ļoti viegli un vasarīgi! Var pavisam vienkārši – aplej ar olīveļļu un uzkaisa citronu pulveri. 

Nu un protams cepamās lietas! Pievienojiet citronu pulveri mīklai priekš bulciņām, augļu pīrāgiem. Pudiņi un cepumi ar šo pulveri sanāk ievērojami garšīgāki. Pašiem drosmīgākajiem iesakām apkaisīt ar citronu pulveri šokolādes torti. Ļoti gastronomisks savienojums. 

Garšīgām brokastīm: apkaisiet ar pulveri auzu pārslu putru ar ogām, jogurtu vai biezpienu, būs daudz interesantāk. 
Citronu pulveris ļoti labi noder vasaras dzērieniem – tējai, smūtijiem, kokteiļiem. Pat parasts ūdens ar citronu pulveri garšos ideāli. 

Ne tikai pārtikai 

Vēl citronu pulveri var izmantot mājas kosmetoloģijā un saimniecībā. Samaisa to ar maltu kafiju un sanāks aromātisks ķermeņa skrubis. Ja to pievienosiet sodai, būs jums dabīgs tīrīšanas līdzeklis. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More