Cūkgaļas ēdieni ir ļoti populāri. Iespējams, tas ir tādēļ, ka šī gaļa, salīdzinot, piemēram, ar teļa vai jēra gaļu, ir lētāka un tomēr ļoti garda. Ir daudz un dažādus recepšu, kā cūkgaļu pagatavot. Lūk, 15 iedvesmas avoti:
1. Cūkgaļa stepes gaumē
Jā, patiešām šis ēdiens ir saistīts ar stepēm un tam, ka gaļa zem kartupeļu cepurītes tikai veicina ēstgribu, nav apšaubāms. Šo gaļu var pagatavot gan kā ierastas vakariņas, gan arī uz svētkiem. Tā kā ēdiens tiek gatavots pa porcijām, tad ir dziegan vienkārši aprēķināt, cik daudz gaļas nepieciešams noteiktam viesu skaitam. Garnīram piemēroti cepti dārzeņi jebšu vārīti spageti.
Pagatavošanas laiks: 1 stunda 20 minūtes. Porciju skaits: 4.
Sastāvdaļas:
- cūkgaļas fileja – 450-500g;
- kartupeļi – 350g;
- glāze piena ar jebkuru tauku saturu;
- saulespuķu eļļe bez smaržas – 40g;
- krējums – 50g;
- kviešu milti – 50g;
- neliels sīpols;
- viena ola;
- ķiploka daiviņa;
- sāls, pipari – pēc garšas;
- buntīte diļļu.
Pagatavošana:
Gaļu sagriež šķēlēs, ja gabals ir vesels, tad noteikti nogrieziet no tā liekos taukus. Tad gaļu pārklāj ar pārtikas plēvi un izklapē ar āmuriņu.
Kartupeļus nomizo un saslacina uz rīves, apkaisa ar sāli un tad griež sīpolu. Maz knifiņš – sīpolu ir daudz vieglāk sagriezt, ja to uz 10 minūtēm ieliek saldētavā. No rīvētajiem kartupeļiem nospiež lieko šķidrumu un pievieno sīpolu.
Ķiploku izspiež caur presi un sasmalcina dilles, sastāvdaļas pievieno karupeļiem. Pievienojiet olu. (Olai noteikti jābūt svaigai – lai to noskaidrotu, ielieciet olu ūdensglāzē, ja tā būs svaiga, ola nogrims!)
Tagad pievieno skābo krējumu un dažas ēdamkarotes miltu – svarīgi, ka miltus sijā ar sietiņu. Tad visu maisa, līdz masa kļūst viendabīga.
Tad katru gaļas gabalu apkaisa ar sāli un pievieno nedaudz piparus. Uz gaļas kārto kartupeļu masu.
Uzkarsē pannu un uz tās liek gaļas šķēles.
Kad gaļa ir apcepta uz pannas, tad to uz 40 minūtēm lieka cepškrāsnī.
2. Cūkgaļas sautējums poļu gaumē
Šis klasiskais ēdiens ir ļoti vienkāršs un viegli pagatavojams. Turklāt tas ir ideāls, lai papildinātu spageti un kartupeļus, kā arī sautētus dārzeņus. No produktiem ir nepieciešama pati gaļa, milti un garšvielas – saraksts ir ļoti īss. Gatavošanas laiks ir atkarīgs no tā, kādu konkrēto cūkgaļu esat izvēlējies, piemēram, fileja tiek pagatavota visātrāk – tikai pusstundu. Kaloriju ziņā šādi pagatavota cūkgaļa ir diezgan bagātīgi – 140 kilokalorijas 100 gramos gatava ēdiena. Tāpēc ir vērts porciju papildināt ar dārzeņiem un garšaugiem.
Pagatvošanas laiks: 45 minūtes. Porciju skaits: 3.
Sastāvdaļas:
- Cūkgaļas fileja – 350-450g;
- ūdens – pusglāze;
- viens neliels sīpols;
- pipari un sāls pēc garšas;
- saulespuķu eļļa;
- milti – 1,5 ēdamkarote;
- iemīļotie zaļumi.
Pagatavošana:
Gaļu sagriež mazos iegarenos gabaliņos kā salmiņos.
Gaļu var apcept gan augu eļļā, gan sviestā.
Sīpolu var ielikt saldētavā uz 5 – 10 minūtēm, tad griežot tas nekodīs acīs. Pēc tam, kad gaļa pannā cepta aptuveni septiņas minūtes, tad pievieno sīpolu pusgredzenus un turpina cept vēl trīs minūtes.
Pievienojiet vislabāk vai nu filtrētu, vai ūdeni no tējkannas, tad to pievieno gaļai un maisa. Dažas saimnieces šim ēdienam pievieno arī pāris karotes tomātu pastas, bet tas ir jūsu ziņā, jo tradicionālajā receptē šādu variāciju nav.
Pēc tam pievienojiet kviešu vai rudzu miltus un maisiet līdz viendabīgai konsistencei. Atstājiet uz lēnas uguns pusstundu. Pasniedz pārkaisītu ar smalki sagrieztām dillēm.
3. Cepta cūkgaļa “Lāča ķepa”
Ļoti daudzas saimnieces iecienījušas svētku galdā pasniegt ēdienus, kuriem nav nepieciešamas piedevas un šis ēdiens ir tieši tāds! Tam nav nepieciešamas piedevas, jo tas ir kalorijām bagāts. Šis ēdiens pārsteigs viesus un ir ļoti gards!
Pagatavošanas laiks: 55 minūtes. Porciju skaits: 2.
Pagatavošana:
- mīksta cūkgaļa – 2 steiki;
- divi kartupeļi;
- Krievijas siers – 30-50g;
- 1 ola;
- sāls un pipari pēc garšas;
- saulespuķu eļļa – 30g.
Pagatvošana:
Vislabāk iegādāties jau sagrieztus cūkgaļas steikus. Ja ir vesels gabals, tad sagrieziet to šķēlēs un gaļ var mazliet izklapēt – tas piedos papildus sulīgumu. Gaļu apkaisa ar sālu un pievieno piparus un sāli.
Kartupeļus nomazgā, nomizo un sarīvē. Ja tas ļoti sulojas, tad lieko šķidrumu nospiež. Pievieno nedaudz sāls un garšvielas un olu.
Pannā lieka gaļu un kārto tai virsū katupeļu cepurīti.
Kad gaļa izcepta, tad liek to karstumizturīgā traukā un ieliek cepeškrāsnī uz 30 minūtēm 170 – 190 grādiem.
Kad norādītais laiks pagājis, tad gaļu apkaisa ar rīvētu Krievijas sieru un pavisam neilgi liek atpakaļ cepeškrāsnī, līdz izkūst siers.
4. Gabaliņos cepta cūkgaļa
Tradicionāli Ziemassvētku brīvdienās tiek gatavoti ēdieni, kam pievienota kāda sastāvdaļa, piemēram, žāvētas plūmes. Tieši žāvēti augļi piešķir gaļai patiesi satriecošu aromātu un izteikti saldenu garšu. Šo svētku ēdienu var pagatavot bez grūtībām, jo sastāvdaļu klāsts nebūt nav liels, turklāt termiskā apstrāde notiek cepeškrāsnī. Patiesībā saimniecei atliek tikai sagriezt sastāvdaļas un ielādēt tās krāsnī. Gatavojoties Jaunajam gadam, noteikti saglabājiet šo recepti, jo tā vienkārši tika izveidota, lai pārsteigtu viesus ar savu garšu.
Gatavošanas laiks: 55 minūtes. Porcijas: 4.
Sastāvdaļas:
- Cūkgaļas fileja – 500g;
- Žāvētas plūmes – 150g;
- Viens vidējs sīpols;
- Trešdaļa glāzes ūdens;
- Eļļa cepšanai – 2 ēdamkarotes;
- Sāls, pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
Gaļu noskalo zem tekoša ūdens un sagriež kubiņos.
Sīpolu sagriež četrās daļās un pievieno gaļai. Tieši sīpols piešķirs cūkgaļai maigumu un sulīgumu.
Plūmes iepriekš izmērcē siltā ūdenī. Tad tās sagriež un pievieno gaļai kopā ar šķipsniņu sāls.
Sagatavotos gabaliņus liek speciālos keramikas podiņos, pievieno tiem nedaudz ūdens un eļļas, lai gaļa sautējas buljonā.
Pēc 30 minūtēm trauciņiem noņem vākus un liek cepeškrāsnī vēl uz 15 minūtēm. Tādējādi cūkgaļa apbrūnināsies. Pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai dārzeņiem.
5. Karaliskā cūkgaļa
Šis ēdiens patiešām ir visaugstāko un prasīgāko viesu cienīgs. Šajā ļoti interesantajā un gardajā ēdienā ir apvienoti visi garšīgākie produkti. Neskatoties uz nosaukumu, tas ir sagatavots pēc iespējas vienkāršāk. Šampinjonus var aizstāt ar austeru sēnēm vai meža sēnēm, bet krievu sieru var aizstāt ar Holandes sieru.
Pagatavošanas laiks: 40 minūtes. Porciju skaits: 3.
Sastāvdaļas:
- Cūkgaļas fileja – 350g;
- 5 šampinjoni;
- Puse no sīpola;
- Viens neliels tomāts;
- Krievijas siers – 70g;
- Sāls un garšvielas pēc garšas;
- Majonēze – 1,5 tējkarote;
Pagatavošana:
Sagrieziet fileju plaukstas lieluma gabalos, pēc tam pārklājiet ar pārtikas plēvi un izdauziet ar gaļas āmuriņu.
Uz cepamās plātes izklāj folliju un liek uz tā gaļu. Tad gaļu apkaisa ar sāli, pa virsu uzspiež majonēzes kārtiņu.
Tad uz gaļas liek iepriekš sagrieztu sīpolu.
Tāpat sagriež šampinjonus un tomātus, un liek uz gaļas.
Sieru vislabāk izvēlēties ar neitrālu un krēmīgu garšu. Krievijas siers būs ideāla izvēle, jo tas paliek staipīgs un veidojas kraukšķīga garoziņa.
Gaļa cepeškrāsnī jācep vismaz 20 minūtes.
7. Cūkgaļas veltnīši ar žāvētām plūmēm ukraiņu gaumē
Aromātiskie un pārsteidzoši gardie cūkgaļas veltnīši ukraiņu gaumē ir izcils ēdiens! Plūmes piešķir cūkgaļai sulīgumu, bet ķiploki – nedaudz pikantuma. Ēdienu vat kombinēt ar graudaugiem vai tvaicētiem dārzeņiem. Mērces vietā izmantojiet buljonu, kas veidojas cepamajā traukā.
Pagatavošanas laiks: 1 stunda un 10 minūtes. Porciju skaits: 2.
Sastāvdaļas:
- Cūkgaļas fileja – 350 – 400g;
- Verdošs ūdens – 160ml;
- Goudas vai Krievijas siers – 80g;
- Pāris ķiploku daiviņas;
- Kviešu milti – 2 ēdamkarotes;
- Žāvētas plūmes – 80g;
- Saulespuķu eļļa;
- Sāls un pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
Cūkgaļu sagriež gabalos un izklapē ar āmuriņu. Šķipsna piparu un tikpat daudz sāls – visu uzkaisa uz gaļas. Ķiploku daiviņas sasmalcina un pievieno karbonādei.
Katra gabala vienā malā liek sasmalcinātas žāvētas plūmes.
Pievieno sagrieztu sieru. Tagad gaļu vajadzētu sarullēt, apviļāt miltos un apcept, līdz iegūta skaista, vienmērīga krāsa. Ja gaļu labi saklapēsiet, tad ar ruļļa veidošanu, kā arī cepešana, grūtības neradīs.
Apceptos gabaliņus liek karstumizturīgā traukā un pārlej ar verdošu ūdeni. Formu liek cepeškrāsnī uz 40 minūtēm.
7. Mājas kotletes
Pēc šīs receptes pagatavotās kotletes iznāk maigas, pateicoties siera komponentei. Un marinēts gurķis piešķirs sulīgumu. Starp citu, kotletes var pagatavot cepeškrāsnī, bet tad tās būs sausākas.
Pagatavošanas laiks: 40 minūtes. Porciju skaits: 3.
Sastāvdaļas:
- Cūkgaļa – 350g;
- Viena ķiploku daiviņa;
- Viens marinēts gurķis;
- Kausētais siers;
- Sāls un melnie pipari;
- Augu eļļa.
Pagatavošana:
Ja ir iespējams iegādāties malto gaļu, tad pērciet to, ja nē, tad saslaciniet gaļu gaļas mašīnā.
Iepriekš kausēto sieru ieliek saldētavā un tad uz rīves sarīvē.
Sarīvē marinētu gurķi un pievieno sieram.
Gaļai pievieno šķipsnu sāls, maltus piparus un sakapātus ķiplokus.
Gaļu ņem rokās un veido bumbiņu. Tad to mazliet saplacina un liek iekšā pildījumu.
Tad koteletes apcep eļļā un pasniedz ar majonēzi vai ķiploku mērci.
8. Gaļas uzkoda
Šo uzkodu var gatavot ne tikai no cūkgaļas, bet arī no vistas gaļas vai tītara gaļu. Ēdiens būs gards, ja to pasniegs kopā ar sautētiem kāpostiem un vārītiem kartupeļiem.
Pagatavošanas laiks: 55 minūtes. Porciju skaits: 3.
Sastāvdaļas:
- Cūkgaļas fileja – 200g;
- Majonēze – 2 ēdamkarotes;
- 1 ola;
- Eļļa cepšanai – 20 – 40ml;
- Sāls un pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
Jums vajadzētu sākt ar pildījumu. Lai to izdarītu, bļodā kopā ar šķipsniņu sāls sakuļ vistas olu – labāk, protams, lauku olu.
Tad olu izcep uz pannas.
Cūkgaļu, vai jebkuru citu izvēlēto gaļu, vajadzētu sagriezt plakanos gabalos, kuru izmērs ir puse plaukstas, un viegli izklapēt. Olu sagriež gabaliņos. Svarīgi, lai ola un gaļas gabaliņi jābūt vienāda izmēra.
Tad pa gaļu izsmērē nedaudz majonēzes un virsū liek olu.
Rullīšus apcep pannā un tad liek cepeškrāsns traukā.
Rullīšus aptuveni pusstundu cep cepeškrāsnī.