Mana omīte bija īsta tomātu speciāliste. Tieši viņa man atklāja šo dārzeņu lielo šķirņu daudzveidību. Ja viņa ieraudzīja, ka tirgū kāds pārdod ne visai izskatīgus tomātus, noteikti tos nopirka. Un tikai tādēļ, lai pagatavotu no tiem konservāciju ziemai. Mājas kečupa recepti viņa viņa zināja no galvas. Un tas vienmēr viņai sanāca nepārspējami garšīgs.
Šodien es atklāšu jums šo omītes recepti. Esmu pārliecināta, ka jūs uz visiem laikiem atteiksieties no veikala mērcēm un kečupiem!
Lai mājas apstākļos pagatavotu kečupu, ir jārēķinās, ka tas prasīs diezgan daudz laika. Vislabāk būtu ieplānot vienu veselu dienu, lai nekur nebūtu jāsteidzas un varētu pilnā mērā izbaudīt procesu. Jūs pārliecināsieties, ka tas ir tā vērts!
Sastāvdaļas:
- 5 kg tomātu
- 500 g cukura
- 250 ml etiķa
- 3 lieli sīpoli
- pa 1 tējkarotei sarkano un melno piparu
- 3 ēd.kar. sāls
- citas garšvielas pēc izvēles
Pagatavošana:
- Vispirms kārtīgi nomazgājam tomātus. Tā kā tomātu ir diezgan daudz, tas aizņems kādu laiku. Vislabāk ieteicams izmantot pašu audzētos tomātus, jo to garša un aromāts ir daudz piesātinātāki.
- Pēc tam visus tomātus samaļam gaļas mašīnā un liekam lielā katlā. Tomātu masu pavārām kādas 10 minūtes. Tad visus tomātus izberžam caur sietu un sablenderējam. Tas nepieciešams, lai atbrīvotos no visām mizām.
- Tomātu masu atkal liekam katlā un vārām 3 stundas. Kamēr tomāti vārās, nomizojam sīpolus un sarīvējam uz smalkās rīves. Tad tos pievienojam tomātu masai un vārām kečupu vēl 2 stundas.
- Tālāk mēs masai pievienojam visas pārējās sastāvdaļas.Tas ir cukurs, sāls, etiķis, 2 veidu pipari un citas garšvielas pēc izvēles, piemēram, oregano. Visu kārtīgi samaisām. Un pēc tam vārām kečupu vēl 30 minūtes. Pa šo laiku mums vajadzētu pagūt sterilizēt burkas un novārīt vāciņus.
- Salejam kečupu burciņās un aizvākojam. Ļaujam mērcei atdzist istabas temperatūrā, bet pēc tam novietojam uzglabāšanai tumšā, vēsā vietā. Piemēram, pagrabā. Gatavs!