Siļķe kažokā, kurā es iemīlējos pie Jaungada galda, patiks visiem – pat tiem, kas to nekad neēd: tas ir ideāls. Nekad nesaki nekad un nekad nesaki, ka nemīli šo ēdienu: es to jau sapratu.Šī siļķe kažokā nedaudz atšķiras no tās, pie kuras esam pieraduši, taču to var pagatavot izmantojot arīdzan ierasto metodi. Esmu gatavojusi abas un abas ir labas! 🙂 Kādreiz mēdzu strīdēties, ka kombinācija kartupeļi, siļķe, bietes un majonēze ir gana dīvaini, tomēr tagad nu gan ņemu savus vārdus atpakaļ.
Sākumā šķiet, ka siļķe kažokā tāds pavisam parasts ēdiens: izkārto vārītus dārzeņus, apspiež ar majonēzi, tomēr nē. Visam ir savi smalkumi. Dalos ar ideālo recepti un tādus šos salātus gatavošu mūžīgi.
Ideāla siļķe kažokā: kā pagatavot garšīgi: recepte + nelieli smalkumi
1) Novāra visus dārzeņus: kartupeļus, burkānus. Vāra olas. Kā ar bietēm?
Triks #1. Labāk ir cept bietes – tās ir daudz garšīgākas un nekļūs ūdeņainas. Un būs saldākas. Un vēl – ja vārām: nevajag bietes likt aukstā ūdenī, lai tās labāk notīrītu. Un kartupeļi arī, ja mēs tos vārām ar visu mizu, tad liekam karstā ūdenī. Labāk ir notecināt ūdeni un ātri pārklāt katlu ar vāku. Pēc 20-30 minūtēm vai ilgāk miza ir viegli noņemama: palīdz tvaiki.
2) Sagatavojiet sīpolu. Sagriež kubiņos un marinē. Šis ir īsts triks, lai iegūtu pavisam gardu siļķi kažokā.
Triks #2. Marinētajiem sīpoliem ir pavisam cita garša: vislabākā. Un, kad salāti “stāv”, nav jēlu “vakardienas” sīpolu aromāta – bet ir ēstgribu veicinoša garša, marinētu sulīgu sīpolu aromāts – tas ir ideāli piemērots siļķei. Kā to izdarīt. Samaisiet 2-3 ēdamkarotes augu eļļas. + 1 tējk. etiķis + sāls (maza šķipsniņa) + cukurs (lielāka šķipsniņa). Ielieciet sīpolu, samaisiet, atstājiet 15 minūtes.
3) Siļķi sagriež lielākos kubiņos. Bet visu pārējo diezgan smalki, tā arī ir viltība.
Triks numurs 3. Bietes, kartupeļus un burkānus labāk sarīvēt. Šī ir pavisam cita garša: siļķe kažokā ir daudz garšīgāka un skaistāka. Tā labāk sasūc majonēzi.
Kas notiek ar salātu kārtām?
Un olas – olas var sakapāt mazos kubiņos. Bet ne jau tā vienkārši – lieliski, ja olas dzeltenumu atdala no baltuma un kārto tos atsevišķi. Tā siļķe, kurā es iemīlējos bija taisni šāda – pa virsu nevis bietes, bet gan olu dzeltenumi. Un biešu kārta iekšpusē. Mazliet neparasti? Tomēr ļoti skaisti un gardi, turklāt parastajā variantā mēdz gadīties, ka salāti vietām ir sausi, bet vietām pārāk mitri.
4) Izklāj kārtās: kartupeļi, daļa sīpolu, tad siļķe, otra daļa sīpolu, tad bietes, burkāni. Slāņus apspiež ar majonēzi. Kartupeļu un biešu slāni var nedaudz sālīt (viegli). Virsū uzkaisa sasmalcinātus vai sarīvētus baltumus, tad dzeltenumus.
Sastāvdaļas:
- Siļķe 300-400 g;
- Bietes – 3 mazas;
- Burkāni 2 gab. vidēja izmēra;
- Kartupeļi 4-5 gab. mazi;
- Olas 6 gab.;
- Sīpoli 2 gab.;
- Majonēze.
Priecīgus jums svētkus, dārgie lasītāji! 🙂