Šodien gatavosim liellopu gaļu. Kā zināms, šī gaļa mēdz sanākt sausa. Bet šoreiz tā nebūs! Pēc šīs receptes tā burtiski kūst mutē, tāpēc noteikti izmēģiniet! Recepte ir ļoti vienkārša!
Veselu liellopa gaļas gabalu attīrām no liekajiem cīpslām un baltajām plēvēm. Es iegādājos krustu daļu, bet var izmantot jebkuru citu. Gaļu sagriežam pietiekami lielos gabalos un liekam uz sausas pannas ar biezu pamatni. Vēlams, lai gaļa atrastos vienā kārtā. Gatavot var arī katlā ar biezu dibenu vai čuguna katliņā, ja nav piemērotas pannas.


Sīpolu sagriežam ripiņās vai pusgredzenos — kā nu kuram vairāk patīk. Liekam uz gaļas virsū, pievienojam nedaudz ūdens — apmēram 50–70 ml. Pa virsu sīpoliem liekam gabaliņos sagrieztu sviestu.

Pannu pārklājam ar vāku un liekam uz uguns. Uzkarsējam līdz vārīšanās temperatūrai un tad samazinām uguni līdz vidējam līmenim. Tvaicējam 1 stundu — vāku neveram vaļā un neko nemaisām.

Pēc apmēram 50–55 minūtēm jāsagatavo ķiploks: nomizojam un smalki sasmalcinām.

Pēc stundas noņemam vāku. Paskatieties, cik daudz šķidruma ir izveidojies — izskatās ļoti sulīgi.
Pievienojam garšvielas: sāli, cukuru, maltus melnos piparus un 6% ābolu etiķi. Es vēl pievienoju ⅓ tējkarotes grieķu sierāboliņa (pazīstams arī kā fenugrēks) — tas nav klasiskajā receptē, bet, manuprāt, piešķir ēdienam nelielu pikantumu.
Pa virsu pārkaisām sasmalcināto ķiploku, uzliekam vāku un turpinām sautēt vēl 1 stundu. Galvenais — neko nemaisām!
Neliedziet sev pievienot cukuru un etiķi! Šo sastāvdaļu ir pavisam maz, bet tieši tās veido ēdiena izcilo garšu. Gaļa būs neticami maiga, ar vieglu skābumiņu, bet cukurs palīdzēs sabalansēt garšu.

Pēc stundas noņemam no uguns — gaļa ir gatava. To var pasniegt ar jebkuru garnējumu: makaroniem, kartupeļiem, griķiem, kuskusu utt. Vai arī bez garnējuma — kā es, vienkārši liekot uz lavaša. Pa virsu rotājam ar svaigiem zaļumiem.


Tikai paskatieties, cik viegli gaļas gabaliņš sadalās šķiedrās! Gaļa ir ļoti maiga un sulīga. Nebaidieties pievienot etiķi — tieši tas padara gaļu tik mīkstu.

PRODUKTI:
- liellopu gaļa — 1,2 kg
- sīpoli — 3 gab.
- ūdens — 50 ml
- sviests — 120 g
- cukurs — 1 tējk.
- sāls — 1,5 tējk.
- melnie pipari — pēc garšas
- grieķu sierāboliņš (pajitņiks) — ⅓ tējk.
- ķiploki — 5–6 daiviņas
- 6% ābolu etiķis — 2 tējk.
Padoms:
Gaļu ir vieglāk sagriezt, ja tā ir nedaudz sasaldēta — gabaliņi sanāk vienmērīgi un glīti.
Rakstiet komentārus, ja jums patika recepte. Neaizmirstiet uzspiest “patīk” un padalīties ar recepti ar draugiem. Jums tas ir vienkārši, bet man — patīkami! 😊
- Uzzināju veidu, kā pagatavot “restorāna” gaļu: mājās to gatavoju viegli un vienkārši, sanāk ļoti garšīgi, un gaļa ir ārkārtīgi maiga
- Kotletes vairs necepu: gatavoju garšīgu ēdienu no 500 g maltās gaļas, kuru dievina visa mana ģimene!
- Sautēti kāposti būs daudz garšīgāki – veca ēdnīcas pavārīte dalījās trīs knifiņos, kas padara tos tik garšīgus
- Kā pagatavot gardus profitroļus, kas vienmēr izdodas – mani noteikumi!
- Gaļas ruletītes skābā krējuma-ķiploku mērcē