Maltā gaļa ir viena izcila sastāvdaļa, no kuras var pagatavot daudz un dažādus ēdienus. Ēdieni gatavojas ātrāk nekā no gaļas.
Brizole
Šis ir franču ēdiens – garšīgs un sātīgs. Viegli pagatavojams.
Sastāvdaļas
- Olas – 5gb
- Malta gaļa – 400g
- Tomāts – 1gb
- Gurķis – 1gb
- Majonēze – 2 ēd. kar.
- Eļļa – 1 ēd. kar.
- Sāls, pipari – pēc garšas
Pagatavošana
Maltai gaļai pieliek sāli, piparus, pievieno 1 olu un kārtīgi samaisa. Sadala divās vienādās daļās. Uz pārtikas plēves vienu daļu maltās gaļas izlīdzina apļa formā. Diametrs lai ir pannas izmērā, uz kuras cepsiet. Sakuļ divas olas ar sāli, pipariem. Pārlej sakulto olu lēzenā šķīvī, virsū uzklāj apgrieztu malto gaļu, noņem plēvi. Pannā lej eļļu, labi uzkarsē un uzmanīgi pārvieto olu – malto gaļu no šķīvja uz pannas. Olai jābūt apakšā. Cep no vienas puses divas minūtes uz vidējas uguns, apgriež, no otras puses cep 4 minūtes. Uz šķīvja liek ar olu uz leju, nosmērē ar majonēzi, izliek sagrieztus tomātus un gurķus. Brizoles malas satin kā tūtiņu, nofiksē ar lociņiem vai ar sīpola gredzenu. Tādā pašā veidā pagatavo otru daļu maltās gaļas.
Kibehs
Šis ir Tuvo Austrumu ēdiens.
Sastāvdaļas
- Maltā gaļa – 400g
- Bulgurs – 170g
- Kinza – 15g
- Sīpols – 1gb
- Saldā paprika – 1/2 tējk.
- Ūdens (vārošs) – 400ml
- Jogurts – 5 ēd. kar.
- Gurķis – 100g
- Sausa piparmētra – 1/2 tējk.
- Ķiploks – 2 daiviņas
- Sāls, pipari – pēc garšas.
Pagatavošana
Bulguru labi nomazgā un aplej ar vārošu ūdeni, atstāj uz 10-15 minūtes. Liek uz lēnas uguns, pieber sāli un vāra līdz ūdens iztvaikojis. Apmēram desmit minūtes. Maltai gaļai pievieno smalki sagrieztu sīpolu, garšvielas, sāli, samaisa. Uzvārīto bulguru sadala trīs daļās, divas daļas liek maltajā gaļā un kārtīgi samaisa. pievieno smalki sagrieztu kinzu, sasmalcinātu ķiploku un piparmētras. Iegūto malto gaļu sadala 12 vienādās daļās. Izveido bumbiņas, katru apviļā izvārītajā bulgurā. Uz iesmiņa liek pa trīs bumbiņām, izliek uz cepamās pannas, kas izklāta ar foliju un iesmērēta ar eļļu. Liek cepeškrāsnī 180 grādos un cep 40 minūtes.
Zaļās pupiņas ar malto gaļu
Ļoti aromātisks, garšīgs un sātīgs ēdiens. pagatavošana grūtības nesagādās.
Sastāvdaļas
- Maltā gaļa – 450g
- Sparģeļu pupiņas – 600g
- Burkāns – 1gb
- Sīpols – 1gb
- Seleriju kāti – 2gb
- Ķiploki – 2 daiviņas
- Sarkanais sausais vīns – 100ml
- Ūdens – 2/3 glāzes
- Adžika – 2 tējk.
- Olīveļļa – 2 ēd. kar.
- Sāls, pipari – pēc garšas
Pagatavošana
Pupiņām apgriež galus, aplej ar aukstu ūdeni un karsē līdz vārīšanās temperatūrai, vāra desmit minūtes. Karsto ūdeni nolej un aplej ar aukstu ūdeni. Burkānu, sīpolu, ķiploku, seleriju sagriež mazos kubiciņos un sautē uz pannas nelielā eļļas daudzumā. Pievieno malto gaļu, apcep līdz veidojas brūna garoziņa. Pielej vīnu, sautē uz lēnas uguns, kamēr iztvaiko šķidrums. Pievieno adžiku un ūdeni. Sautē zem vāka uz vidējas uguns ap 5 minūtes. Pievieno vārītās pupiņas, dažas minūtes pakarsē un pasniedz.
Gaļas kēksi
Skaists un garšīgs ēdiens, ko var pasniegt arī uz svētku galda. Interesanta alternatīva kotletēm.
Sastāvdaļas
- Maltā gaļa – 500g
- Olas – 1gb
- Piens – 100ml
- Balta maize – 50g
- Sīpols – 1gb
- Šampinjoni – 150g
- Siers – 100g
- Sāls, pipari – pēc garšas
Pagatavošana
Dziļā traukā liek malto gaļu, pievieno sasmalcinātu sīpolu, olu, sāli, garšvielas. Baltmaizi salauž mazos gabaliņos, aplej ar pienu, tad nospiež un pievieno maltai gaļai. Visu kārtīgi samaisa. Sēnes smalki sagriež, apcep, pievieno nedaudz sāli. Pie atdzisušām sēnēm pievieno uz rupjas rīves sarīvētu sieru. Kēksu formiņās liek nelielu daudzumu maltās gaļas, izveido padziļinājumu, lai veidojas tāds kā groziņš. Izveidotajā bedrītē liek sēnes ar sieru, virsū uzliek maltās gaļas cepurīti un piespiež. Liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 30 minūtēm. Gatavos kēksiņus liek uz šķīvja. Dekorēt var pēc saviem ieskatiem. Var kartupeļu biezeni ielikt konditorejas maisiņā un uzspiest uz kēksiņa, apkaisīt ar sasmalcinātiem dārzeņiem.
Rulete ”Saulīte” ar pildījumu
Skaists un garšīgs pīrāgs, kurš ir ātri pagatavojams. Jau pēc 40 minūtēm varēsiet iepriecināt mājiniekus ar garšīgu ēdienu.
Sastāvdaļas
- Kārtainā mīkla – 400g
- Sīpols – 1gb
- Paprika – 1gb
- Maltā gaļa – 450g
- Olas – 1gb
- Cietais siers – 200g
- Sāls, pipari – pēc garšas
Pagatavošana
Malto gaļu apcep uz pannas nelielā eļļas daudzumā līdz tā gatava. Atsevišķi apcep sagrieztu sīpolu līdz kļūst caurspīdīgi, pievieno papriku un cep līdz gatavībai. Pie maltās gaļas pievieno sīpolus ar papriku, pievieno sāli un piparus.
Kārtaino mīklu atkausē, izrullē un sagriež trijstūros. Cepamo pannu izklāj ar cepampapīru. Pa apli liek mīklas trijstūrus, nedaudz vienu virs otra. Uz platās daļas izliek pildījumu, pa virsu sieru. Apklāj pildījumu ar trijstūru šaurajām maliņām virzienā uz centru. Kārtīgi aizspiež maliņas, apsmērē ar sakultu olu un uzber sezama sēkliņas. Liek cepeškrāsnī 220 grādos uz 25-30 minūtēm.
Vistas rulete
Ruleti var pasniegt ne tikai brokastīs, bet arī uz svētku galda. To var pagatavot iepriekš un pirms pasniegšanas tikai sagriež.
Sastāvdaļas
- Olas – 3gb
- Vistas malta gaļa – 350g
- Cietais siers – 100g
- majonēze – 100g
- Sīpols – 1gb
- Manna – 1 ēd. kar.
- Eļļa – 2 ēd. kar.
- Sāls, pipari, dilles – pēc garšas
Pagatavošana
Sieru sarīvē uz rupjas rīves. Olas sakuļ ar majonēzi, pievieno mannu un sieru. Lai nedaudz pastāv, lai manna uzbriest. Sīpolu sagriež mazos kubiciņos, apcep nelielā eļļas daudzumā līdz kļūst caurspīdīgi. Dziļā bļodā samaisa malto gaļu, smalki sagrieztas dilles, apceptos sīpolus, sāli un piparus. Cepamo pannu izklāj ar cepampapīru, nedaudz apsmērē ar eļļu, izliek olu – siera masu, izlīdzina kvadrāta veidā. Liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 12-15 minūtēm. Uz gatavās omletes izliek malto gaļu un izlīdzina. Satin ruleti un ietin to divās kārtās folijas. Liek cepeškrāsnī 180 grādos uz 40 minūtēm. Rulete gatava un atliek tikai sagriezt gabaliņos. Šī rulete ir garšīga gan silta, gan auksta.
Maltās gaļas un makaronu plāceņi
No pāri palikušajiem spageti var pagatavot garšīgu un sātīgu ēdienu.
Sastāvdaļas
- Malta gaļa – 200g
- Vārīti spageti – 2 glāzes
- Ķiploki – 1 daiviņa
- Lociņi
- Itāļu garšvielas – 1 tējk.
- Sāls, pipari – pēc garšas
Pagatavošana
Vārītos spageti sagriež gabaliņos un liek traukā. Pievieno malto gaļu, smalki sagrieztus lociņus un ķiplokus, visu kārtīgi samaisa. Izveido plācenīšus. Uzkarsētā pannā ar nelielu daudzumu eļļas cep plāceņus no abām pusēm brūnus. Cep uz vidējas uguns. Pasniedz karstus ar mērcēm pēc savas izvēles. Labu apetīti!