Pupiņas ir viens no pamatproduktiem, kuram jābūt katrās mājās. Turklāt šis produkts var gadiem ilgi stāvēt virtuvē un nepalikt vecs. Un ir daži iemesli, kāpēc pupiņas tur tik ilgi stāv. Iemesls ir pavisam viekāršs: pākšaugi, jo īpaši zirņi, izraisa vēdera uzpūšanos un palielina gāzu veidošanos. Daudzi to uzskata par pašsaprotamu parādību, bet patiesībā tas var notikt dēļ tā, ka gluži vienkārši pupiņas ir nepareizi pagatavotas.
Kā pareizi vārīt pupiņas
Pasaules Veselības organizācijas veiktie pētījumi liecina, ka gaļas patēriņš svārstās ap 2–3 reizēm nedēļā. Tajā pašā laikā mūsu ķermenim katru dienu ir nepieciešami arī proteīni. Pupiņas ir viens no olbaltumvielām bagātākajiem pārtikas produktiem, kas satur šķīstošās un nešķīstošās šķiedras, pektīnus, antioksidantus un minerālvielas (galvenokārt fosforu, cinku un kāliju).
Lasi arī: 10 labākie pupiņu salāti: sātīgi, gardi un barojoši
Pupas kavē ķermeņa novecošanās procesus, ir piemērotas diabēta slimniekiem un palielina produktivitāti. Un tas ir arī lielisks pamats dažādiem ēdieniem: var gatavot sautējumus, zupas, salātus un ēst arī tāpat. Bet vispirms tās ir nepieciešams pareizi pagatavot.
Kuņģa diskomforta cēlonis ir oligosaharīdi. Šīs vielas netiek sagremotas, bet provocē aktīvāku fermentācijas procesu un attiecīgi gāzu veidošanos. Šos komponentus satur ne tikai pupiņas, bet arī daudzi citi pākšaugi. Par laimi tos var viegli iznīcināt pirms vārīšanas un ēdiena gatavošanas laikā. Izpildiet mūsu norādījumus!
- Sākumā pupiņas iemērciet uz nakti. Tām vajadzētu ūdenī atrasties vismaz 8 stundas, pēc tam ūdenis jānolej, bet pupiņas rūpīgi jānoskalo.
- Aplejiet pupas ar aukstu ūdeni un lieciet vārīties uz vidējas uguns. Tad atkla nolejiet ūdeni, pupiņas noskalo caurdurī un aplejiet pupiņas ar aukstu ūdeni.
- Tad atkal uzvāra līdz uzmet brubuli un vēl 15 minūtes. Tad atkal nolej ūdeni, pupiņas noskalo caurdurī un tad vāra līdz gatavībai.
Šādā veidā pupiņas būs vismazāk nekaitīgas gremošanas traktam. Pievienojiet sāli un sviesta gabaliņu un pupiņas gatavas!