Kā pareizi sālīt mājās sarkano zivi; receptes sausajam un mitrajam sālījumam

edzive

Neskatoties uz to, ka internetā ir daudz un dažādas receptes zivju sālīšanai mājās, patiesībā ir tikai divi veidi. Sarkano zivi mājās sāla vai nu sausajā sālījumā vai mitrajā. Sausajā maisījumā var pievienot dažādas garšvielas, radot ilūziju, ka ir dažādas receptes. Visbiežāk mājās zivi gatavo tieši sausajā sālījumā. Zivi mitrajā sālījumā gatavo mazos daudzumos un īsi pirms pasniegšanas. 

Sālīta taukainā sarkanā zivs mājas apstākļos: universāla recepte

Sālījumu taukainai sarkanajai zivij var  pagatavot trīs veidos:

  • Izmanto tikai sāli un cukuru
  • Sālim un cukuram pievieno mazliet sausu citrusaugļa miziņu. Vispiemērotākā ir apelsīna miziņa, bet var arī citrona, greipfrūta vai mandarīna miziņu. Citrusu aromāts piedod zivij svaiguma aromātu un nomāc citiem tik nepatīkamo zivju aromātu. 
  • Iesālīt zivi var arī ar garšvielām. Sanāks īsts garšvielu sālījums. 

Parastais sālījums:

  • Uz 1kg zivi ņem 2 ēdamkarotes sāls un 1 ēdamkaroti cukura. 

Citrusu sālījums:

  • Tieši tas pats, tikai pievieno vēl citrusaugļu miziņas. 

Garšvielu sālījums:

  • Pie dotā sāls un cukura daudzuma pievieno 1/2 tējkaroti malta koriandra, 1 tējkaroti sinepju sēklu un 1 tējkaroti diļļu sēklu. Vēl var pievienot 1-2 lauru lapas, smalki salaužot. 

Pagatavošana

Fileju atkausē. Pēc iespējas, to darīt lēnām, ledusskapī. Istabas temperatūrā likt tikai pašās beigās. Kad zivs atkususi, nomazgā, nosusina. Liek stikla vai emaljētā traukā. No abām pusēm apkaisa ar sālījuma maisījumu. Tieši apkaisa nevis ierīvē. Ja izmanto citrusaugļu miziņas, tad liek dažus gabaliņus virspusē un dažus apakšā. Ja gatavo garšvielu sālījumā, tad tieši tāpat apkaisa. Sālīsies zivs 24 stundas. Sākumā liek ar ādu uz leju, pēc 12 stundām apgriež. Pēc 12 stundām atkal apgriež. Noņem zivij ādu, sagriež gabaliņos un mazsālīta zivs ir kārtībā!  

Lasi arī: Garšīgi un sātīgi salāti “Alīna”


Kā sālīt lasi mājās ar sauso sālījumu zviedru gaumē

Zivi sāla kā parasti, tikai obligāti pievieno vēl baltos piparus. 

Sastāvdaļas

  • Lasis – 1kg
  • Sāls – 100g
  • Cukurs – 50g
  • Baltie pipari – pēc garšas

Sagatavo zivi tāpat kā iepriekš, apber no abām pusēm ar garšvielām. Trauku aizver ar vāku vai pārklāj ar pārtikas plēvi. Liek ledusskapī uz divām dienām. 


Variants ar svaigiem zaļumiem

Vēl viens populārs sausā sālījuma variants ir ar svaigiem zaļumiem. Iepriekš dotajām garšvielām pievieno zaļumus un garša nozīmīgi  izmainīsies. Svaigos zaļumus papildina ar sausajiem zaļumiem – labākai garšas noturībai. 

Sastāvdaļas

  • Lasis – 1kg
  • Sāls – 125g
  • Cukurs – 125g
  • Pipari – 1/2 ēd. kar. 
  • Koriandrs – 1/2 ēd. kar. 
  • Dilles

Samaisa piparus, koriandru, sāli un cukuru, sasmalcinātas dilles. Piparus un koriandru var ņemt uzreiz maltus, bet labāk ir samalt tieši pirms lietošanas. Sālījuma maisījumu izklāj pa zivs virspusi. Kaisa tikai virspusē un daudz. Aizver trauku vai apklāj ar pārtikas plēvi un liek ledusskapī uz divām dienām. Izņem no trauka, nomazgā, jo bija daudz sāls. Nosusina. Sagriež un pasniedz. 


Gardie lašu gabaliņi vienkāršajā sausajā sālījumā

Sastāvdaļas šai receptei nav dotas pa gramiem. Sāli ņem obligāti rupjo, cukuru un piparus – visu pēc garšas. Par cik nav dots sastāvdaļu daudzums, tad vajadzīgas prasmes zivs sālīšanā, citādi var nesanākt tā kā vēlētos. Sagriež lasi gabaliņos un izliek sev vēlamā traukā. Apkaisa ar sāli, tad ar cukuru un pipariem. Apgriež gabaliņus un tieši tāpat apkaisa no otras puses. Aiztaisa trauku un liek ledusskapī uz 12 stundām. 


Citi paņēmieni

Mājas paņēmiens sālīt lasi gabaliņos: trīs minūtēs

Šī ir pati ātrākā un vienkāršākā recepte laša sālīšanai. Protams pa 3 minūtēm tā pilnībā neizmarinēsies, bet tiem, kam garšo svaiga zivs, būs pašā laikā

Sastāvdaļas

  • Lasis – 400-500g
  • Ūdens – 2.5 glāzes
  • Sāls – 1/2 glāzes
  • Cukurs – 1/3 glāzes

Gatavo stipru sālījumu. Filejai noņem ādu un sagriež gabaliņos. Liek sālījumā uz 3 minūtēm. Izņem un gatavs pasniegšanai! 


Neparasta mājās sālīta sarkanā zivs: sālījuma recepte ar bietēm no Gordona Remzija

Šī ir nestandarta sālīšanas metode, tāpēc to nevar pieskaitīt ne pie sausās, ne mitrās sālīšanas. 

Sastāvdaļas

  • Laša fileja – 500g
  • Sāls – 50g
  • Cukurs – 50g
  • Koriandrs – 1/2 ēd. kar. 
  • Apelsīnu miza – no 2gb
  • Malti pipari
  • Sarkanā biete – 1gb

Pagatavošana

Bieti sarīvē (nevārītu), sarīvē apelsīnu miziņu. Savieno visas garšvielas – sāli, piparus, cukuru, koriandru, apelsīnu miziņu.  Pievieno bieti un samaisa. Fileju uzliek uz līdzenas virsmas. Liek virsū bieti garšvielu sālījumā. Zivi pārklāj ar pārtikas plēvi un virsū uzliek slogu. Liek ledusskapī uz 12 stundām. Pēc 12 stundām atbrīvo zivi no biešu kažoka, noskalo un nosusina. Sagriež un pasniedz. 


Kā mājās iesālīt veselu lasi?

Nekā! Mājas apstākļos nekādā gadījumā nedrīkst sālīt veselu tik lielu zivi, kā lasis. Tā var nesasālīties līdz kaulam un tad tās lietošana būs bīstama veselībai. Var saslimt ar nāvējošu slimību – botulisms. Tāpēc, ja ir nopirkta vesela zivs, tā noteikti ir jāsadala filejās un tad to var sālīt. Ēdiens sastāv no sāls, cukura un taukiem. Vai no zivs nevar pieņemties svarā? Nē – nevar! Un jā – tā ir veselīga! No sāls klātbūtnes noteikti nav jābaidās, jo tieši bez sāls diēta var būt kaitīga veselībai. Šeit zivs ir mazsālīta. Ja runā par cukuru, tad tas iesūcas zivī pavisam mazā daudzumā un neko sliktu organismam nenodarīs. Un pats galvenais – tauki! Sarkanajās jūras zivīs ir ļoti daudz omega – 3 taukskābes. Un tieši pateicoties šīm vielām šis produkts ir tik veselīgs. No omega – 3 taukskābēm svara pieaugums nekad nebūs, jo tieši otrādi – no tām zaudē svaru. Sarkanās zivis lietot uzturā ir ļoti veselīgi. 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More