Mēs esam pieraduši pergamenta papīru izmantot tikai cepot cepumus un pīrāgus. Zinot par brīnumainajām pergamenta īpašībām saglabāt formu šķidruma ietekmē un nelaist cauri taukus, mēs reti tajā gatavojam zivi vai gaļu. To var labot. Tālāk dotas 5 receptes zivs pagatavošanai pergamenta papīrā. Pasniegt tādu zivi var papīrā, izskatīsies satriecoši. It īpaši šādu ideju novērtēs pie svētku galda.
Paltuss no Kristenas Kišs
Sastāvdaļas:
- Paltusa fileja – 600g
- Cukurs – 1 ēd. kar.
- Fenheļa sēklas – 2 tējk.
- Pipari graudu – 1 tējk.
- Koriandra sēklas – 1 tējk.
- Košera sāls – 2,5 ēd. kar.
- Zaļās pupiņas – 170g
- Ķiršu tomātiņi – 15 gb
- Olīveļļa – 2 ēd. kar.
- Balts vīna etiķis – 0,5 ēd. kar.
- Estragons – 3 zariņi
- Timiāns – 2 zariņi
- Sviests – 4 ēd. kar.
- Ūdens – 4 glāzes
- Sāls – pēc garšas
- Malti pipari – pēc garšas
Pagatavošana:
Katliņā samaisa 1 glāzi ūdens ar cukuru, fenheli, graudu pipariem, koriandru un košera sāli. Karsē līdz vārīšanās temperatūrai, samaisa, līdz sāls un cukurs izšķīdis. Noņem no uguns un pievieno 3 glāzes ledaina ūdens. Paltusa fileju 2,5 cm biezumā atbrīvo no ādas un liek dziļā traukā. Aplej ar sālījumu un atstāj istabas temperatūrā uz 30 minūtēm. Izņem zivi no sālījuma un ar papīra dvieļa palīdzību atbrīvo no liekā mitruma. Uzber nedaudz sāls un piparus no vienas puses. Ņem pergamenta papīru ar izmēru 30 x 80 cm. Iesmērē papīru ar eļļu un liek zivi vienā pusē. Virsū liek pupiņas un tomātiņus, apsmidzina ar eļļu un etiķi. Uzber zaļumus un pievieno sviestu, kas sagriezts mazos gabaliņos. Apklāj zivi ar otru papīra pusi un aizspiež papīra malas, lai tas būtu ciet. Cep cepeškrāsnī 200 grādos 15-20 minūtes.
Jūras asaris ar aso salsu
Sastāvdaļas:
- Olīveļļa – 0,5 glāzes
- Sīpols – 1gb
- Ķiploks – 4 daiviņas
- Tomāti – 3gb
- Kinza – 1 pušķītis
- Pētersīļi – 0,5 pušķītis
- Halapenjo pipari – 2gb
- Asais sarkanais čili svaigs – 1gb
- Koriandrs malts – 1 ēd. kar.
- Jūras asara fileja – 4gb
- Citrons – 8 plānas šķēlītes
- Lauru lapas – 4gb
- Sāls
Pagatavošana:
Pusi olīveļļas uzkarsē pannā. Pievieno sasmalcinātus sīpolus un ķiplokus, cep uz lēnas uguns 7 minūtes, pastāvīgi maisot. Noņem no uguns. Tomātus sagriež kubiņos, sasmalcina kinzu un pētersīļus, sasmalcina halapenjo un attīrītu no sēklām čili. Visu samaisa ar sīpoliem un ķiplokiem, pievieno koriandru un sāli. Ņem 4 lielas pergamenta lapas. Lapas centrā liek fileju ap 2 cm biezumā un 200g svarā, pasāla. Uz filejas liek 2 šķēlītes citrona un 1 lauru lapu. Apsmidzina ar eļļu un aizver konvertu, paceļot uz augšu papīra malas. Konvertus liek uz cepamās pannas un liek cepeškrāsnī 190 grādos uz 15 minūtēm. Pasniedz ar salsu un zaļumiem.
Lasis no Džastina Čappla
Sastāvdaļas:
- Brokoļi – 450g
- Lasis fileja – 4gb
- Citrons – 8 plānas šķēlītes
- Čili fresno – 1gb
- Olīveļļa – 6 ēd. kar.
- Sāls – pēc garšas
- Pipari malti – pēc garšas
Pagatavošana:
Ņem 4 lielas pergamenta lapas. Izliek brokoļus, bet virsū liek laša fileju ap 200 grami katru. Čili sagriež plānos riņķīšos un liek uz zivs kopā ar citroniem. Katru gabalu aplej ar 1,5 ēd. kar. eļļas, uzber sāli, piparus. Pārliek papīru pāri zivij un aizloka malas. Liek uz cepamās pannas un cep cepeškrāsnī 220 grādos 15 minūtes.
Paltuss pergamentā
Sastāvdaļas:
- Paltusa fileja – 600g
- Olīveļļa – 2 ēd. kar.
- Maurloki – 2 ēd. kar.
- Skābenes – 110g
- Svaigais krēms – 2,5 ēd. kar.
- Baltais sausais vīns – 2,5 ēd. kar.
- Sojas mērce – 1 tējk.
- Sāls – pēc garšas
- Pipari malti – pēc garšas
Pagatavošana:
Zivi sadala 4 daļās. Lokus sagriež un samaisa ar fileju, pievieno eļļu, sāli un piparus. Izliek zivi pa gabalam uz 4 pergamenta lapām. Pievieno sagrieztas skābenes, svaigo krēmu ( var aizvietot ar treknu saldo krējumu), vīnu un sojas mērci. Saliek papīra malas un aizspiež. Pārliek uz cepamās pannas un liek cepeškrāsnī 220 grādos uz 15 minūtēm.
Menca pergamentā
Sastāvdaļas:
- Burkāni – 2gb
- Sparģeļi plāni – 340g
- Zirnīši – 230g
- Olīveļļa – 2 ēd. kar.
- Sīpols – 1gb
- Baltās sēnes – 230g
- Menca – 1-1,2kg
- Vistas buljons – 0,5glāzes
- Balts sausais vīns – 50ml
- Timiāns – 8 zariņi
- Citrons – 8 šķēles
- Sāls – pēc garšas
- Pipari malti – pēc garšas.
Pagatavošana:
Zivi sadala astoņās vienādās daļās. Katru uzliek uz savas pergamenta lapas, kas iesmērēta ar eļļu. Pievieno timiāna zariņu un citrona šķēlīti. Pārloka lapu uz pusēm, aizspiež malas, atstājot konvertu vaļā no vienas puses. Samaisa vīnu un buljonu, pievieno pa 1,5 ēd. kar. katrā konvertā un aiztaisa ciet. uzkarsē cepeškrāsnī 160 grādos divas cepampannas, izliek uz tām zivis un cep 15 minūtes. Sagriež sparģeļus un sēnes gabaliņos, plāni sagriež sīpolu, bet burkānus – salmiņos. Uzvāra burkānu vārošā ūdenī 1-2 minūtes. Tad pievieno sparģeļus un zirņus. Vāra līdz gatavi. Apcep sīpolus un sēnes nelielā daudzumā eļļas. Pieber sāli un piparus. Gatavo uz vidējas uguns līdz mīksti ap 7-10 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Izliek sēnes un dārzeņus uz šķīvja. Pasniedz kopā ar zivi.
Šādi gatavojot zivs vienmēr būs sulīga, aromātiska un garšīga. Panna paliek tīra, kas ieekonomē laiku un spēku tīrīšanai.