Kā uzvārīt olu ar dzeltenumu ārpusē

edzive

Ja jums patīk pārsteigt savus mājiniekus ar jauniem ēdieniem, ar kaut ko neparastu, tad šis jums noderēs. 

Kā gatavo olu ar dzeltenumu ārpusē

Bez olām un trauka ar ūdeni vajadzēs vēl šādu neparastu komplektu: līmlenta un kaprona zeķubikses. Līmlenta vajadzīga kancelejas nevis krāsotāju, kā arī izolācijas lenta. Kā arī nevar ņemt cita veida zeķubikses, jo tās būs pārāk blīvas un nebūs tik staipīgas cik vajag. 

Pagatavošanas kārtība: 

  • Aptin olu ar līmlentu 2-4 kārtas. 
  • Ievieto to zeķbikses kājā. 
  • Ņem aiz auduma no divām pusēm un griež kā lecamauklu 2-3 minūtes. 
  • Izņem olu un liek ļoti karstā vai vārošā ūdenī. 
  • Atkārto to visu ar pārējām olām. 
  • Vāra olas līdz vēlamajai gatavībai. 
  • Svarīgi: parasti olas sāk vārīt aukstā ūdenī. Šajā gadījumā tās obligāti jāliek karstā ūdenī, savādāk baltums un dzeltenums samaisīsies. 
  • Līmlentu var noņemt pirms vārīšanas vai arī atstāt. Dari, kā ērtāk, rezultāts nemainīsies. Var iztikt arī bez līmlentas.  Līmlenta sargā čaumalu un samazina risku saplīst. Var izmēģināt abus variantus un pēc tam izvēlēties to, kas patīk labāk. 

Cik ilgi jāvāra ola ar dzeltenumu no ārpuses

Olu vārīšanas laiks nemainās – vāra tāpat kā parastu olu.
Parasti olas vāra: 10 minūtes no ūdens vārīšanās sākuma līdz maksimālai gatavībai (cietas), 6-7 minūtes no ūdens vārīšanās sākuma līdz vidējai gatavībai, 4-5 minūtes no ūdens vārīšanās sākuma līdz vājai gatavībai (šķidras). 
Paipalu oliņas vārās ātrāk: cietas – 3-4 minūtes, mīkstas – 1.5-2 minūtes, šķidras – 30-40 sekundes. 
Vislabākais rezultāts dzeltenumam ārpusē būs redzams cieti vārītām olām. Garāks pagatavošanas laiks arī padara olu drošāku ēšanai, jo pazūd visi mikroorganismi. 

Daži padomi

Lai olas ātrāk atdzistu un vieglāk mizotos, tās liek ļoti aukstā ūdenī vai pat ledū. Lai olas vārot neplaisātu, lai saturs neiztecētu, tās gatavo uz mazas uguns. Jāseko lai ūdens pilnībā tās nosegtu. 
Ja esat sajaucis vārītas olas ar svaigām, tad noliek tās uz līdzenas virsmas un pagriež – svaigās olas griezīsies lēni un neilgi, bet vārītās griežas ātri un ilgi. 
Ja ola zeķubiksēs par daudz kustas, tad var katrā pusē iesiet mezglu. 
Optimālo griešanas laiku un spēku noteiksiet tikai ar izmēģinājumiem. Pievērsiet uzmanību, ja ola iekšpusē izskatās gaiši dzeltena, tad jūs to esat griezis nepietiekami un ir sanācis kaut kas līdzīgs omletei. 
Mēģiniet – un jums sanāks! 

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More