Ja ir gaidāmi kādi svētki, tad parasti mēs jau iepriekš domājam ko un kā likt uz galda. Noderēs arī šī receptes – cepta pīle. Pīle pildīta ar rīsiem un subproduktiem. Pīle jāizvēlas uzmanīgi. Lielai ģimenei vajadzēs pīli ap 3kg, spīdīgu ādu, sarkanu gaļu un nelielu daudzumu tauku. Gatavot jāsāk diennakti pirms svinībām.
Sastāvdaļas
- Pīle – 2.8kg
- Sojas mērce – 50ml
- Medus – 3 ēd. kar.
- Rīsi – 1 glāze
- Subprodukti – 1 komplekts
- Sīpols – 1gb
- Paprika – 1 tējk.
- Muskatrieksts – 1 tējk.
- Ingvers – 1 tējk.
- Koriandrs – 1 tējk.
- Sāls
- Pipari
Lasi arī: Žuljēns ar vistu un sēnēm – garšīgas un ātras vakariņas
Gatavošanas laiks – 1 diena un trīs stundas
Porciju skaits – 8 – 10
Pagatavošana
Notīra spalvu un pūku atlikumus pīlei, noņem spārnus. Izņem māgu. Atdala kaklam ādu un kaklu nogriež. Ādu ieliek kakla izgriezuma vietā kā kabatā. Pīli iesmērē ar pusi medus, atstāj uz desmit minūtēm. Pēc tam iesmērē putnu ar sojas mērci no ārpuses un iekšpuses. Ietin pīli pārtikas plēvē un liek ledusskapī uz 24 stundām marinēties. Atkārtot iesmērēšanu ar medu un sojas mērci. Iesmērē pīli ar garšvielām no iekšpuses un ārpuses, atstāj uz 20 minūtēm.
Uzvāra rīsus. Subproduktus, pīles taukus sagriež mazos gabaliņos. Sīpolu sasmalcina un apcep kopā ar subproduktiem uz pannas līdz veidojas garoziņa. Samaisa rīsus un subproduktus, uzber sāli, piparus.
Piepilda pīli ar rīsiem un subproduktiem. Griezuma vietu aizsprauž ar zobu bakstāmajiem kociņiem, kājas stingri sasien ar kulinārijas diegu.
Liek sagatavoto pīli lielā cepamtraukā. Cep 250 grādos vienu stundu. Izņem pīli, aplej ar taukiem, kas izveidojušies, uzliek vāku un liek cepties 190 grādos uz 1.5 stundām.
Noņem kulinārijas diegus, izņem kociņus. Ēdienu uzliek uz servējamā šķīvja, dekorē ar sagrieztiem puraviem un zaļumiem. Virsū liek paprikas un citrona šķēlītes. Pīle sanāk maiga, sulīga, rīsi birstoši, aromātiski. Pie putna gaļas derēs sarkanais galda vīns.