Bigošs jeb, to sauc arī bigus, ir tradicionāls austrumu Eiropas virtuves ēdiens. Tiek uzskatīts, ka tas radies Polijā. Taču dažos avotos var atrast informāciju, ka princis Vladislavs Yagailo ēdienu uz Poliju atveda no Lietuvas. Ir daudz iespēju kā pagatavot sautētos kāpostus, bet tā divas galvenās sastāvdaļas ir kāposti un gaļa. Galarezultātā mēs iegūstam biezu, nedaudz skābu garšu ar kūpinājuma niansi. Parasti kāpostus vāra bez tomātiem, bet skābumam labāk tos pievienot.
Sastāvdaļas
- Liellopu gaļa 400 g
- Skābēti kāposti 1 kg
- Sīpols 2 gab.
- Burkāni1 gab.
- Tomāti 2 gab.
- Melnie pipari pēc garšas
- Sāls pēc garšas
- Saulespuķu eļļa
- Zaļumi pēc garšas
Pagatavošana
Gaļu sagriež kubiņos. Vislabāk ir ņemt liellopu gaļu, bet jūs var arī cūkgaļu. Katlā ielej saulespuķu eļļu un uzsilda, tad pievieno gaļu un apbrūnina, tad pievieno rīvētu burkānu. Karsē vēl aptuveni 8 minūtes. Pievieno piparus un tomātus sagriež mazos kubiņos. Pievieno masai un vāra uz lēnas uguns 5 minūtes, tad pievieno kāpostus, sāli un samaisa. Karsē, kamēr kāposti atsulojas. Uz lēnas uguns sutina 50-60 minūtes.