Savelkoša, pikanta, atsvaidzinoša. 9 iemesli, kāpēc jādzer tēja ar kurkumu

edzive

Šķiet, ka oranži, dzelteni saulainā krāsa norāda uz to, ka šī garšviela ir pilna ar enerģiju un vitalitāti. Un tas tā patiešām ir!

Kurkuma un kurkumīns: daži fakti

  • Kurkumas aktīvā sastāvdaļa ir kurkumīns. Tas ir tas, ka šai garšvielai piešķir raksturīgo dzelteno krāsu. Ir pierādīts, ka šai spilgtajai krāsvielai piemīt pretiekaisuma un imūnstimulējošas īpašības, kā arī virkne citu īpašību.
  • Kurkumīnam ir zema biopieejamība, proti, dabā tas ir reti sastopams. Tādējādi kurkumīns visbiežāk ir pieejams tieši ar kurkumu.
  • Kurkuma tēja, kas pagatavota no rīvētas saknes vai tīra pulvera, tiek uzskatīta par vienu no efektīvākajiem veidiem kā uzņemt šo garšvielu.
  • Nav specifiskas ieteicamās kurkumas dienas deva – tā ir atkarīga no veselības stāvokļa. Lielākā daļa pētnieku iesaka vienu līdz trīs gramus rīvētas kurkumas saknes dienā.

Kurkuma tējas priekšrocības

Stiprina imūnsistēmas darbību. Ir pierādīts, ka kurkumīns uzlabo imūnsistēmas darbību, tam piemīt antioksidējošas, pretiekaisumu, pretvīrusu un antibakteriālas īpašības, kā arī tas darbojas kā imūnmodulators.

Mazina holesterīna līmeni. Sliktā holesterīna mazināšana var samazināt nopietnu saslimšanu risku, tostarp, insultu. Pat maza kurkumīna deva pazemina kopējo holesterīna līmeni.

Lasi arī: Kā pārvarēt kāri pēc saldumiem un miltu ēdieniem?

Mazina artrīta simptomus. Zinātnieki ir atklājuši, ka kurkumas spēcīgās pretiekaisuma īpašības var palīdzēs mazināt iekaisumu un pietūkumu cilvēkiem, kuri slimo ar artrītu. Tas palīdz mazināt sāpes.

BB.lv: Зачем и как правильно есть куркуму

Mazina sirds un asinsvadu komplikācijas. Vairāki pētījumi ir pierādījuši, ka kurkumīnam ir labvēlīgas īpašības, kas iedarbojas uz sirds veselību, jo tas darbojas kā antioksidants un pretiekaisuma līdzeklis.

Iedarbojas pret vēzi. Kurkumīns kā antioksidants un pretiekaisuma līdzeklis mazina šūnu bojāšanās un mutācijas risku. Turklāt tas ierebožo vēža šūnu izpaltību. Amerikas Nacionālais vēža institūts ir atzinis kurkumīnu par pretkancerogēnu.

Labvēlīgi iedarbojas pret Alcheimera slimību. Kurkumā esošie antioksidanti novērš bojājumus, kas var izraisīt Alcheimera slimību. Zinātnieki ir pierādījuši, ka kurkuma var samazināt ar Alcheimera slimības attīstību saistīto sinaptisko marķieru zudumu un amiloidu uzkrāšanos. Kurkumīns var arī palēnināt vai novērst dažas ar vecumu saistītās olbaltumvielu izmaiņas, kas saistītas ar neirodeģenerāciju.

Palīdz mazināt kairināto zarnu sindromu. Vairāki pētījumi ir parādījuši, ka kurkumīns var palīdzēt mazināt ar IBS saistītās sāpes un uzlabot cilvēku dzīves kvalitāti, kuriem ir konstatēts sindroms. 2012. gada pētījums atklāja, ka kurkumīns palīdz saīsināt laiku, kas nepieciešams ēdiena pārejai no kuņģa uz tievo zarnu.

Aizsargā no bojājumiem aknas. Empīriski ir pierādīts, ka kurkumīns ir ļoti svarīgs mūsu aknām un žultspūslim. Tas palīdz palielināt žults ražošanu, kā arī aizsargā aknu šūnas no ķīmiskiem bojājumiem.

Palīdz ārstēt plaušu slimības. Kurkumīna pretiekaisuma un antioksidantu īpašības var palīdzēt mazināt hroniskas vai ilgstošas ​​plaušu slimības simptomus, ieskaitot astmu, plaušu un cistisko fibrozi, plaušu vēzi un hronisku obstruktīvu plaušu slimību (HOPS).

Kā pagatavot vienkāršu kurkuma tēju:

Имбирный напиток с лимоном, медом и куркумой | Пикабу

Katliņā uzvāra litru ūdens un verdošā ūdenī pievieno divas tējkarotes kurkuma. Visu kārtīgi samaisa. Vāra uz lēnas uguns aptuveni 5 – 10 minūtes. Tēju izlej caur sietiņu tīrā traukā. Pēc garšas pievienojiet medu, citronu, apelsīnu vai pienu.

Vislabāk tēju ir pagatavot no svaigas kurkumas saknes.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More