Mamma iemācīja garšīgi un vienkārši pagatavot bietes ziemai: recepte ir jau vairāk nekā 40 gadus veca, un tā joprojām ir pirmajā vietā manā gatavošanas sarakstā

edzive

Katru gadu es noteikti sagatavoju vismaz 30 burkas ar bietēm. Un līdz pavasarim reti kas atliek. Turklāt šāda veida bietes mēs gan ēdam vienkārši tāpat, gan arī pievienojam borščam un biešu zupai. Tāpat bieži no šāda veida bietēm gatavoju jebkādus salātus, kuros nepieciešams šis tik vērtīgais dārzenis. Siļķe kažokā ar šādām bietēm ir īpaši garšīgi salāti! Tieši šī iemesla dēļ ir vērts mēģināt pagatavot vismaz pāris burkas.

Beidzot ir parādījušās jaunās bietes! Ir pienācis laiks manai iecienītākajai biešu gatavošanai! Mamma šo recepti ierakstīja savā piezīmju grāmatiņā pirms vairāk nekā 40 gadiem! Es, protams, to pārrakstīju, visas detaļas uzzināju no mammas, un nu jau 15 gadus šie soļi ir mans biešu gatavošanas veids Nr.1.

Lūdzu, nevajag man rakstīt, ka bietes ir sadārdzinājušās. Es zinu! Bet diemžēl es nevaru ietekmēt dārzeņu izmaksas. Vai kāds atceras, cik bietes maksāja pirms 40 gadiem? Raksti komentāros.

GATAVOŠANA:

Grūtākais šajā receptē ir visu dārzeņu sasmalcināšana. Šim nolūkam, protams, varat izmantot parasto gaļas mašīnu. Bet man tā nepatīk, jo viss samaļas ļoti mazs. Man arī nepatīk, kad sastopos ar tomātu mizas gabaliņiem. Tāpēc tomātiem izmantoju sulu spiedi (man ir speciāls stiprinājums gaļas mašīnā (ļoti ērti).

Sulu iegūst ar mīkstumu, bez sēklām un mizām. Jūs varat pielāgot biezuma līmeni. Atkritumi nonāk vienā bļodā, tomātu sula – otrā.

Burkānus un bietes sarīvēju uz rupjās rīves. Man ļoti patīk, kad dārzeņus sagriež tieši šādā veidā. Man tā garšo labāk. Es izmantoju arī gaļasmašīnas stiprinājumu. Bet, protams, derēs jebkura lielā rīve.

Atliek vien sīpols. Sarīvēju uz smalkās rīves. Lai iegūtu sīpolu “putru”, kā parādīts zemāk esošajā fotoattēlā.

Dārzeņi ir gatavi. Ieliku tos katliņā un uzlieku uz uguns. Man ir 8 litru katls.

Dārzeņiem pievienoju sāli, maltus melnos piparus un augu eļļu. Visu apmaisu, uzvāru, tad samazinu uguni un vāru uz mazas uguns apmēram 1,5h.

Es gribu pievērst jūsu uzmanību! Bietēm nevajadzētu pārāk daudz vārīties, bet gan tikai nedaudz burbuļot! Grūti to pat nosaukt par vārdu “vārīt”, drīzāk tāda niecīga sildīšana un nevajag likt vāku. Šķidrums nedaudz iztvaikos, un bietes kļūs skaistā krāsā un ļoti smaržīgas!

Pēc 1,5 stundām pievienoju cukuru un etiķi. Vēlreiz apmaisu, ļauju vēl 10-15 minūtes ievilkties un var liet burkās!

Šis daudzums parasti veido 8 450 ml burkas. Uzskrūvēju vākus, pārklāju ar siltu segu un atstāju, līdz pilnībā atdziest.

Jūs varat to ēst uzreiz vai pagaidīt līdz ziemai! Ļoti garšīgi!

Sastāvdaļas:

• Bietes – 1 kg

• Burkāni – 1 kg

• Sīpols – 0,5 kg

• Tomāti – 1,5 kg

• Sāls – 1 ēd.k.

• Malti melnie pipari – 0,5 tējk.

• Augu eļļa – 1 glāze (200 g)

• Cukurs – 2 ēd.k.

• Etiķis 9% – 1 ēd.k.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More