Gurķi ziemai, kas nekad “neuziet gaisā”! Sena un uzticama vecmāmiņas recepte

edzive

Šī ir pārbaudīta recepte pēc kuras mūsu ģimenē gurķi tiek marinēti teju “visu mūžu”. Šo recepti nosaucām par “Tēta gurķiem”. Mana vecmāmiņa tos mēdza dēvēt arī par “Znota gurķiem”. Viņa noteikti pievienoja burciņai asos piparus. Es ne vienmēr tos pievienoju.

Gurķi ir neperasti un īpaši, pirmkārt, pēc pagatavošanas metodes. Un arī sālījumu gatavo neparasti. Burciņā nav zaļumu, un tajā ir vairāk gurķu, nekā varat iedomāties. Atceros, ka bērnībā šo burku nevarēju panest, jo tā bija pārāk smaga.

Un tagad – visu pēc kārtas. Pirmkārt, šī recepte būs vislabāk piemērota dārzā izaudzētiem nevis veikalā nopirktiem gurķiem. Gurķus mazgā un mērcē tikai emaljētos spaiņos. Konservē 3 litru burkās. Vienā gatavošanas reizē iznāk ne mazāk kā 10-15 burkas. Gurķus obligāti mazgā 2 ūdeņos, un galus nogriež no abām pusēm.

Gurķi jāievieto emaljētā spainī, kannā vai citā traukā. Tad kurķus apleju ar verdošu ūdeni tā, lai tie pavisam noklājas. Tad traukam lieku virsū vāku un aptinu ar segu. Šādu gurķus atstāju, līdz tie atdziest, bet ne pilnībā. Gurķiem vajadzētu atdzist līdz tādam stāvoklim, lai tie būtu nedaudz karsti, gandrīz silti. Starp citu – arī rasolu gatavoju emlajētā traukā. Uz 10 litriem ūdens jāņem 0,5 kg sāls un cukura un 5 ēd.k. etiķa esences.

Sālījumu gatavo ūdenī, kurā iepriekš uzvāra dilles un pētersīļus. Ja iespējams, labāk izmantot jaunus diļļu un pētersīļu lietussargus.

Sastāvdaļas vienai 3 litru burkai:

  • 2 kg vai vairāk gurķu (atkarībā no lieluma)
  • 2-3 ķiploka daiviņas
  • 2 lauru lapas
  • 1/2 paprika
  • 5 melnie pipari
  • 4 tējk malti melnie pipari

Kamēr gurķi “tvaicējas”, es gatavoju sagatavi sālījumam.

Sālījuma sastāvdaļas:

  • 1 litrs ūdens 2-3 diļļu zariņi (vēlams ar lietussargu)
  • 2-3 pētersīļu zariņi (vēlams ar lietussargu)
  • 2 ēd.k. (bez lielas kaudzes) sāls (50 gr.)
  • 2 ēd.k. cukurs (50 gr.)

Puse no ēdakmarotes etiķa esences (nevārīt!), ko pievieno pēc sālījuma noņemšanas no uguns. Uzvāru ūdeni, pievienoju sāli un cukuru. Tiklīdz ūdens uzvārās, ielieku zaļumus. Es vāru 2-3 minūtes. Izņemu zaļumus un izmetu. Kad ūdens katliņā ar gurķiem mazliet padzisis, apakšā sterilizētās burkās lieku ķiploka daiviņas, pusi paprikas, gurķus, maltus piparus un veselus piparus.

Tvaicēti gurķi burkā stāvēs daudz ilgāk nekā neapstrādāti. Tie ir elastīgāki, blīvāki un vieglāki nekā neapstrādāti. Sālījumu vēlreiz uzvāru, noņem no uguns, pievienoj 1/2 ēd.k. etiķa esences uz 1 litru sālījuma, nekavējoties leik gurķus burkā ar sālījumu. Cieši aizvākoju burku. Noteikti pārbaudiet, vai vāks nelaiž cauri sālījumu.

Apgriežu burkas otrādi, aptinu ar segu un atstāju uz dienu, lai lēni atdziest. Pēc tam nolieku glabāšanai. Gurķi ir spēcīgi, pareizā olīvu krāsā, nav sarāvušies, ir kraukšķīgi, ar nedaudz sālītu garšu.

Mēģiniet gatavot. Tas ir ļoti vienkārši un garšīgi!

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More