Šī medus kūka ir iekarojusi daudzas sirdis. Diētisko medus kūku var pagatavot no griķu miltiem, bez olām, cukura un piena. protams pie šāda varianta ir jāpierod. Garša atšķiras no klasiskās kūkas.
Sastāvdaļas:
Mīklai:
- Griķi – 140g
- Ūdens – 50ml
- Eļļa – 30ml
- Soda – 1 tējk.
- Citronskābe – 1 tējk.
- Sāls – 1/4 tējk.
- Medus – 2 ēd. kar.
Krēmam:
Pagatavošana:
Griķus pārlasa, nomazgā, nosusina, izberot uz papīra dvieļa. Tad liek cepeškrāsnī 100grādos, lai graudi izžūtu ātrāk. Kad sausi – samaļ kafijas dzirnaviņās. Iegūtos miltus izsijā caur sietu. Ja nav laika un vēlmes tik ilgi darboties, tad var nopirkt jau gatavus griķu miltus. Katliņā lej ūdeni un eļļu. Silda līdz silta, bet ne karsta. Pievieno medu un maisa līdz tas izkusis, pievieno sāli. Siltā medus un ūdens maisījumā pievieno pusi griķu miltu, samaisa. Pievieno sodu un citronskābi. Visu samaisa, lai rodas reakcija. Maisījums palielināsies apjomā, tāpēc katliņam ir jābūt diezgan lielam. Pieber atlikušos miltus un kārtīgi samaisa. Cepšanas formu iesmērē ar eļļu, lej mīklu. Labāk ir liet plānāku kārtu, lai labāk izcepas – optimālais biezums 1cm. Biskvītu cep 200 grādos cepeškrāsnī 40 minūtes. Ilgums atkarīgs no katras cepeškrāsns un biskvīta biezuma. Gatavību pārbauda ar kokas iesmiņu – uz tā nevajag palikt mīklas daļiņām. Gatavo biskvītu apgriež. Atgriezumus apgrauzdē cepeškrāsnī un tad samaļ kafijas dzirnaviņās, lai iegūtu drupatas.
Lasi arī: Viegla, garda un aromātiska meduskūka
Gatavo krēmu. Savieno medu, jogurtu un sasmalcinātus riekstus, samaisa. Biskvītu sagriež četrās daļās. Vienu sasmērē ar krēmu, liek otru virsū, atkal krēmu, un atkal biskvītu. Tā turpina līdz kūka ir salikta. Virsu pārklāj ar krēmu. Pārkaisa ar sagatavotajām drupatām. Dekorē pēc savas vēlēšanās – var pievienot ogas. Ļauj nedaudz ievilkties un pasniedz. Garšīgi un bez kalorijām, bet neparasti un neierasti.