Pērkot siļķi veikalā, ir varbūtība, ka tā būs sālīta vai bezgaršīga. Pērkot izvēlieties treknu zivi. Pievērsiet uzmanību lai āda ir sudrabaini pelēka, bet jebkādiem pleķiem. Tas var norādīt, ka zivs nav svaiga. Pirms sālīšanas siļķe ir jāatkausē lēnām, ledusskapja apakšējā plauktā, jo tad labāk saglabāsies zivs garša un struktūra.
Sastāvdaļas:
- Siļķe – 450g
- Ūdens – 400ml
- Sāls – 1 ēd. kar.
- Cukurs – 1 tējk.
- Smaržīgie pipari – 5gb
- Lauru lapa – 3gb
- Krustnagliņa – 3gb
- Timiāns – 1 tējk.
- Hmeli – suneli – 1 tējk.
- Kadiķis – 3 zirnīši
- Sīpols – 1gb
- Etiķis 9% – 1 tējk
- Eļļa – 100ml
Pagatavošana:
Emaljētā traukā saliek visas sausās garšvielas, sāli un cukuru. Pievieno ūdeni, uzvāra. Vāra uz lēnas uguns 7-10 minūtes. Atdzesē.
Siļķei nogriež galvu un asti. Ar speciālām kulināru šķērēm nogriež spuras. Ar asu nazi iegriežot, novelciet ādu, nogriež vēdera apakšu un iztīra iekšas. Ikrus noskalo un var sālīt.
Ar papīra dvieļa palīdzību iztīra melno plēvi no zivs iekšas. Filē zivi un sagriež 1,5-2 cm gabaliņos.
Notīra sīpolu un sagriež gredzenos. Zivi izliek stikla traukā vienā kārtā, virsū liek sīpolus.
Liek pa kārtām līdz visa zivs un sīpoli salikti. Augšējai jābūt sīpolu kārtai. Pievieno etiķi sālījumam, tad pievieno eļļu un samaisa. Pārlej pāri siļķei un nedaudz sakrata. Traukam uzliek vāku un liek ledusskapī uz 10 stundām.
Gatavo zivi liek uz šķīvja, dekorē ar marinētiem sīpoliem un svaigiem zaļumiem. Var pasniegt pie kartupeļiem vai kā uzkodu svētku galdam. Var glabāt nedēļu ledusskapī.