Kartupeļu mīkla ir ļoti garšīga! Tik aromātiska! Un no tās var pagatavot tik daudz ēdienu: pīrāgus, maizi, picu, plāceņus, pīrādziņus. Bet mīklu pagatavot prot ne visi. Kāpēc? Neticēsiet! Tāpēc, ka kartupeļi nav pareizi izvārīti. Apskatīsim visas mīklas pagatavošanas viltības.
No kartupeļu mīklas var pagatavot ļoti garšīgus somu plācenīšus. Ķeramies pie darba!
Sastāvdaļas:
- Kartupeļi – 5-6 lieli vai 0,5 kg mazi
- Olas – 1gb
- Milti – 2 ēd. kar. (1 karote mīklā, otra panēšanai )
- Siers – 150g
- Tomāti – 2gb
- Ķiploku bultiņas (ķiploku lakstu gali)
- Zaļumi
- Sāls
Pagatavošana:
Liek vārīties kartupeļus ar visu mizu. Tieši vārīti kartupeļi ar visu mizu kļūs par blīvu masu, kura labi turēsies kopā bez miltiem. Sarīvē uz smalkas rīves sieru.
Siers būs vajadzīgs gan mīklai gan pildījumam. Plāceņus var gatavot arī bez pildījuma, apkaisot tikai zaļumiem. Vēl viena papildus sastāvdaļa – ķiploku bultas. Lieta tāda, ka parastie ķiploki, pat jaunie, ir ļoti asi, bet pēc pagatavošanas zaudē 60 % aromāta. Bet ķiploku bultām (to mīkstā daļa) garšas praktiski nav, bet aromāts ļoti noturīgs, kas pēc cepšanas saglabājas. Šīs bultas ļoti viegli un ātri var sagriezt ar parastām šķērēm. Blanšē tomātus. Izdara krustisku iegriezumus un iemērc vārošā ūdenī uz 5 minūtēm, lai viegli varētu noņemt no tomāta mizu. No kartupeļiem noņem mizu un saspaida kartupeļus biezenī. Biezenim pievieno olu un nedaudz – 40-50 gramus rīvēta siera. visu kopā samaisa. Pievieno 102 ēd. kar. miltus. Milti varbūt nemaz nav vajadzīgi, jāskatās, cik blīvs ir biezenis.
Bet vairāk par divām karotēm pievienot nevajag, lai plāceņu garša saglabājas kartupeļu. Biezeni sarullē bumbiņās. Ja mīkla līp, tad var rokas sasmērēt ar eļļu.
Katru kartupeļu bumbiņu apviļā miltos, bet pavisam plānā kārtiņā. Liek uz cepamās pannas, kas izklāta ar cepamo papīru. Liek atstatus vienu no otra. Kā izveidot plāceņus bez izrullēšanas. Būs vajadzīgs gabaliņš pārtikas plēves un neliela burciņa vai glāze. Uz burkas apakšējās daļas uzklāj plēvi un saspiež sagatavotās bumbiņas. Sanāk apaļš plācenis ar padziļinājumu vidū.
Blanšētos tomātus sagriež 6-8 daļās un izņem sēklas. Liek uz plāceņa gabaliņu tomāta, bagātīgi apkaisa ar sieru un rotā ar sagrieztām gabaliņos ķiploku bultiņām.
Cep plāceņus 25-30 minūtes 180 grādos. Gatavos plāceņus dekorē ar zaļumiem. Somu plāceņi ir gatavi. Tie ir skaisti, maigi un aromātiski.