Sičenikus gatavo no sasmalcinātas gaļas vai dārzeņiem. Ukraiņu sičenikus var gatavot no liellopu gaļas, cūkgaļas, zivīm un pat no dārzeņiem. Maltai gaļai parasti pievieno sīpolu, ķiploku, sāli un piparus. Ir arī receptes, kur pievieno sagrieztas olas, speķi, zaļumus. Tradicionāli sičenikus apviļā rīvmaizē un cep uz pannas eļļā vai taukos. Tāpat ir varianti, kad tos cep cepeškrāsnī. Sičenikus pasniedz karstus kopā ar kartupeļiem. Tālāk recepte sičenikiem no liellopu gaļas, cūkgaļas ar speķi.
Sastāvdaļas
- Cūkas un liellopu maltā gaļa – 500g
- Speķis – 50g
- Sīpols – 1-2gb
- Ķiploki – 1-2 daiviņas
- Ūdens – 100ml
- Pipari – 1/2 tējk.
- Sāls
- Eļļa vai tauki – cepšanai
- Rīvmaize
Pagatavošana
Sīpolu smalki sagriež. Čuguna pannā uzkarsē eļļu vai taukus un apcep sīpolus līdz kļūst zeltaini. Malto gaļu liek dziļā traukā un pievieno sāli un piparus. Samaisa. Ķiploku sarīvē uz smalkas rīves un pievieno maltai gaļai. Tur pat pievieno apceptos sīpolus un mazos kubiciņos sagrieztu speķi. Visu samaisa. Pakāpeniski pielej aukstu ūdeni, visu laiku maisot. jāsanāk mīkstai, bet ne šķidrai masai. Ūdens pievienošana padarīs sičenikus sulīgākus. Malto gaļu kārtīgi samaisa un dažas reizes pacelt masu un ar spēku no augstuma iesviest bļodā.
Šādi masa kārtīgi salips un cepot sičeniki nejuks laukā. Čuguna pannā uzkarsē eļļu. Ar rokām formē apaļus vai garenus sičenikus un apviļā no visām pusēm rīvmaizē. Liek pannā un cep uz lielas uguns 1 minūti no vienas puses un 1 minūti no otras puses, lai veidotos garoziņa. Pēc tam samazina uguni, uzliek vāku un cep vēl 10 minūtes līdz gatavi. Pasniedz karstus.