Pagatavot šādu sieru nav nemaz sarežģīti. Tādu sieru var droši dot pat mazulim, jo tajā nebūs nekādu aromatizatoru un krāsvielu.
Sastāvdaļas
- 500 g trekna graudainā biezpiena (ne zemāks tauku procents par 9%);
- 500 ml piena (jo treknāks, jo labāk);
- 50 g sviesta;
- 0,5 tējkarotes sodas;
- 1 ola;
- Sāls pēc garšas (aptuveni 0,5 tējkarotes).
Pagatavošana
Ieliet pienu platā katliņā. Ielikt pienā biezpienu un maisīt ar koka karoti, lai „nepierauj”. Uzvārīt un turpināt vārīt aptuveni 10-15 minūtes uz pavisam mazas uguns. Tad paņemt sietu, jo smalkāks, jo labāk un masu izkāst. Ja siets ir parupjš, tad ieklāt tajā vairākās kārtās salocītu marli. Pagaidīt, lai notek vājpiens. Pa to laiku izkausēt katliņā sviestu un iejaukt tajā olu un sodu. Kad sviests labi samaisījies ar sodu un olu, pievienot izkāsto biezpienu. Uz minimālas uguns nepārtraukti maisot vārīt olu – sviesta masu aptuveni 5 minūtes. Ja sāk stipri „raut” klāt, var pieliet nedaudz vājpiena. Kad siers kļūst maigi dzeltenā krāsā (biezpiens labi smaisīsies ar olu, sodu un sviestu), katliņu var ņemt nost no uguns. Tad masu pārliek formā, var iepriekš to izklāt ar marli un likt ledusskapī. Jau pēc dažām stundām mājas siers ir gatavs. To var likt uz sviestmaizēm. Šis siers sanāk maigs, ja jums garšo sāļāks, pievienojiet tējkaroti vai nedaudz vairāk sāls.