Bez mazsālītājiem gurķīšiem vairs nav iedomājama neviena vasara – gan aromāts, gan izskats, gan garša apņem ikvienu no mums. Aptaujājām vairākas saimnieces un saimniekus, kādas ir viņu mazsālīto gurķīšu receptes un, lūk, pavisam oriģinālas receptes!
Ar ozollapām un nātrēm
Sastāvdaļas
- 1 kg nelielu gurķīšu
- 100 g diļļu
- 30–50 g ozollapu
- 30 g upeņu lapu
- 30 g nātru lapu
- 10 ķiploku daiviņas
- Cukurs
- Sāls
Pagatavošana
Gurķus nomazgā, nogriež abus galus (tad ātrāk uzsūcas marināde). Burkā vai citā traukā vispirms liek upeņu lapas, ozollapas un nātres – tās visas gurķus padara kraukšķīgākus, turklāt nātres satur organismam tik nepieciešamo dzelzi. Uzvāra ūdeni, pieber sāli un cukuru. Atdzisušu marinādi uzlej gurķiem, lai tie būtu nosegti. Ja nepieciešams, uzliek slogu. Pēc 8–10 stundām mazsālītie gurķīši ir gatavi.
Ar plūškoka ziediem
Sastāvdaļas
- 1 kg gurķu
- 3 mārrutku lapas
- 10 upeņu lapas
- 20 plūškoka ziedu
- 1 ķiploka galviņa
- 2,5 ēdamkarotes sāls
- ½ ēdamkarotes cukura
- 2 l ūdens
Pagatavošana
Uzvāra ūdeni un verdošā liek mārrutku un upeņu lapas, plūškoka ziedus, ķiplokus, sāli un cukuru, jo tad augi labāk atdos savu aromātu un garšu. Marinādi uzlej gurķiem un notur 2–3 dienas.
Ar galda mārrutkiem
Sastāvdaļas
- 1 kg gurķu
- 1 l ūdens
- 2 ēdamkarotes sāls
- 1 ēdamkarote cukura
- 1 tējkarote galda mārrutku
- 6 ķiršu lapas
- 6 upeņu lapas
- 1 mārrutku lapa
- Dilles ar kātiem
Pagatavošana
Traukā liek gurķus, ķiršu, upeņu, mārrutku lapas un dilles. Litrā auksta ūdens izšķīdina sāli un cukuru, iemaisa galda mārrutkus un marinādi uzlej gurķiem un zaļumiem. Pēc pāris stundām mazsālītie gurķīši jau ir ēdami. Galda mārrutki kopā ar mārrutka lapu gurķiem piešķir pikantu asumiņu. Apēdot gabaliņu, rodas pēcgarša, kas liek domāt, ka mutē notikusi neliela mārrutku bumbas eksplozija.
Ar sinepju sēklām
Sastāvdaļas
- 2 kg gurķu
- 5 daiviņas ķiploka
- 1 tējkarote sinepju sēklu
- 1 tējkarote smaržīgo piparu
- Sauja diļļu kātu
- Sauja mārrutku, ķiršu un upeņu lapu
- 2 l ūdens
- 2 ēdamkarotes jūras sāls
- 1 tējkarote cukura
Pagatavošana
Burkā vai citā traukā liek zaļumus, garšvielas, ķiplokus un blīvi kārto gurķus. Nākamā atkal ir zaļumu kārta un garšvielas. Katlā uzkarsē ūdeni, pieber sāli un cukuru. Kad tie izšķīduši, izslēdz uguni un marinādi atdzesē līdz istabas temperatūrai. Lej burkā, lai gurķi būtu nosegti. Uzliek vāku un slogu. Gurķi būs gatavi pēc 12–18 stundām. Jāņem vērā: ja aplej ar verdošu ūdeni, gurķi nebūs kraukšķīgi!
Fiksie gurķīši
Sastāvdaļas
- Gurķi
- Dilles
- Ķimenes
- Ķiploki
- Cukurs
- Sāls
Pagatavošana
Šķēlītēs sagrieztus gurķus liek polietilēna maisiņā, pievieno lielāku daudzumu diļļu, piespiež ķiplociņu, pieber ķimenes, sāli un cukuru pēc garšas. Maisiņu kārtīgi sapurina vai uzmanīgi padauza pret galda virsmu, lai izdalās gurķu sula. Tad liek ledusskapī. Pēc pāris stundām fiksie gurķīši ir gatavi.