Sautēti kāposti būs daudz garšīgāki – veca ēdnīcas pavārīte dalījās trīs knifiņos, kas padara tos tik garšīgus

edzive

Nu, šķiet, kas gan nezina, kā sautēt kāpostus? Galu galā tas ir viens no vienkāršākajiem ēdieniem, ko, droši vien, pat skolēns var pagatavot. Taču ne visiem un ne vienmēr sautētie kāposti sanāk tik gardi, ka varētu tiešām “pirkstus aplaizīt”.

Un, piekrītat, ka vienkāršās ēdnīcās vai lētākās kafejnīcās šādi vienkārši ēdieni reizēm ir īpaši garšīgi. Mums bieži šķiet — kāpēc vienkāršam ēdienam pievienot kaut ko lieku, tā taču ir mājas virtuve. Tomēr dažādas sīkumi garšas papildinājumos tieši spēlē svarīgu lomu kopējā garšas uztverē.

Tos var pagatavot kopā ar dārzeņiem, rīsiem, kūpinātām ribiņām, sēnēm, vistu, bekonu vai žāvētiem plūmēm. Var arī pievienot desiņas vai sulīgu cūkgaļu, lai izceltu garšu un saglabātu maigumu, bet vienlaikus piešķirtu ēdienam vieglu kraukšķīgumu un lielāku sāta sajūtu.

Gudrie šefpavāri un pieredzējušas saimnieces dalās savos sautēto kāpostu gatavošanas noslēpumos. Šeit ir daži vienkārši, bet efektīvi knifi, kas palīdzēs piešķirt tai īpašu garšu un tekstūru.

Pirmais noslēpums – sagatavošana un griešana

✅ Griešanai ir nozīme, īpaši sautēšanā. Kāpostus vajadzētu sagriezt ne pārāk smalki, lai tie neizjuktu par “vārītu” mīkstu masu. Vēlams griezt “rupji”.

✅ Ja gatavojam bez gaļas, var kāpostus saspiest ar sāli, lai tie izdalītu sulu un ātrāk tiktu sautēti, saglabājot blīvumu un uzsūcot aromātisku eļļu un tomātu mērci.

✅ Ja gatavojam ēdienu no skābētiem kāpostiem, pievienojot svaigus, tad skābētos var likt pannā, pievienot nedaudz ūdens un sautēt līdz pusgatavībai, pievienojot cukuru, piparus un lauru lapu. Pēc tam pievieno svaigos kāpostus.

✅ Lai kāposti sautētos ātrāk, laiku pa laikam var pievienot nedaudz ledusauksta ūdens vai ledus gabaliņu (esmu pārliecināta, ka šo niansi maz kuri zina, bet pamēģiniet — tas tiešām strādā).

Otrais noslēpums – iepriekš apcepti dārzeņi

✅ Sautētie kāposti ļoti novērtē iepriekšēju dārzeņu pirmapcepšanu. Saprotams, ka vienkārši sautēti kāposti nebūs tik gardi, tāpēc parasti tajos pievieno citus dārzeņus — vismaz burkānus un sīpolus. To var izdarīt pašas kāpostu sautēšanas laikā, pakāpeniski pievienojot pārējās sastāvdaļas, ko daudzi arī dara. Taču, ja “dārzeņus” pagatavo atsevišķi, kāposti kļūs par īstu kulinārijas šedevru. Garša kļūs pilnīgi citāda, daudz bagātāka.

✅ Apcepto dārzeņu pagatavošanai var izmantot kubiņos sagrieztus sīpolus augu eļļā vai speķī līdz caurspīdīgumam. Pēc tam pievieno plāni sagrieztus burkānus un apcep tos. Pievieno papriku, koriandra sēklas, piparus, lauru lapu un ļauj šīm garšvielām pasautēties eļļā. Šīs garšvielas nelielā daudzumā nekādā gadījumā nepārspēs kāpostu garšu, bet padarīs ēdienu interesantāku un aromātiskāku.

Šie apceptie dārzeņi kļūs par kāpostu garšas, aromāta un krāsas pamatu. Ja vēlies, lai burkāns piešķir spilgtu krāsu, var pievienot gabaliņu sviesta, un tie iegūs patīkamu dzintarainu zelta krāsu. Ja gribas vēl bagātīgāku zelta krāsu, var pievienot nelielu kurkumas šķipsniņu. Kā zināms, kurkuma satur spēcīgu dzelteni oranžu pigmentu, tāpēc pat ceturtā daļa tējkarotes pietiek, lai ēdiens iegūtu skaistu nokrāsu. Bez kurkumas var pievienot arī vairāk paprikas pulveri, kas arī piešķir ēdienam intensīvu krāsu.

Ja pievieno sēnes, tās jāliek pannā kopā ar sīpoliem un jāapcep pirms sajaukšanas ar kāpostiem. Tas pats attiecas arī uz jebkuru gaļu. Nav svarīgi, kādu gaļas produktu pievieno — liellopu, kūpinājumus, vistu vai desiņas. Galvenais ir ievērot pareizu secību. Atsevišķā pannā apcep gaļu ar garšvielām. Var arī kopā ar sīpoliem apcept gaļu. Tad pievieno apceptos kāpostus ar burkāniem un sīpoliem.

✅ Kāpostus var sautēt zem vāka, pievienojot nedaudz karsta buljona, lai garša vēl vairāk atklātos.

Trešais noslēpums – saldums un skābums

Zinu, ka daudzas saimnieces izvairās pievienot cukuru ēdieniem. It kā cukurs ir kaitīgs un tā tālāk. Taču es jau sen esmu pārliecināta, ka kaitīgs ir viss, kas pārsniedz saprātīgu lietošanu un pārtop pārēšanās. Bet viss mērenībā – kaitējumu nenodarīs. Tikai viena vai divas karotes cukura var ievērojami bagātināt sautēto kāpostu garšu. Īpaši kopā ar skābumu.

✅ Lai piešķirtu garšu, aromātu, krāsu un blīvumu, kāpostus var gatavot, pievienojot tomātu mērci un cukuru. Tomātu mērce novērsīs kāpostu pārāk lielu mīkstumu un piešķirs tiem sulīgumu. Lai iegūtu bagātīgu garšu un aromātu, tomātu mērci labāk pievienot “dārzeņu sacepumam” kopā ar sīpoliem un burkāniem.

✅ Var arī pievienot cukuru un nedaudz citrona sulas vai ābolu etiķa, lai radītu garšas buķeti, karamelizētu sīpolus un burkānus, kā arī piešķirtu aromātu un biezumu.

Visi šie sautēto kāpostu gatavošanas knifi padarīs šo ēdienu par īstu kulinārijas šedevru!


You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More