Gards un sātīgs ēdiens visai ģimenei no visparastākajiem produktiem – īpaši iepriecinās kabaču cienītājus. Šāda viegla, bet gana barojoša kabaču, rīsu un vistas frikadeļu sacepums mūsu ģimenē garšo visiem bez izņēmuma. Gatavošana ir vienkārša, bet rezultāts – gan apetītlīgs, gan skaists. Noteikti izmēģiniet šo recepti ģimenes vakariņām – domāju, ka tā patiks daudziem.
Visu sastāvdaļu saraksts ir receptes beigās, bet soli pa solim gatavošanu var apskatīt jau uzreiz. Ērtībai visas receptes fotogrāfijas var pāršķirstīt.
Pagatavošana:
Kabačus sarīvē uz rupjās rīves, liek bļodā, pieber sāli, samaisa un atstāj uz ~10 minūtēm, lai tie atlaistu sulu.




Pēc 10 minūtēm kabačus kārtīgi nospiež, lai notecinātu lieko šķidrumu, un pārliek dziļākā bļodā.


Pie kabačiem pievieno iepriekš gandrīz līdz gatavībai novārītus rīsus (vārot nesālīt), sarīvētu sieru un iesit olas.



Visu rūpīgi samaisa, līdz masa kļūst viendabīga.

Cepamo formu ietauko ar augu eļļu, tajā liek kabaču un rīsu masu, izlīdzina virsmu. Ērti izmantot stikla taisnstūra formu (apmēram 30×24 cm), jo tajā ēdiens vienmērīgi izcepas un nepielīp pie sāniem.

Atsevišķā bļodā liek vistas maltās gaļas masu, pievieno smalki sagrieztu sīpolu, pieber sāli un piparus pēc garšas, visu kārtīgi samaisa.




No sagatavotās masas veido frikadeles. No norādītā produktu daudzuma sanāk apmēram 12 gabali.

Rīsu un kabaču masā izveido nelielus iedobumus un tajos liek frikadeles.



Trauku liek iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī un cep 180–190 °C temperatūrā apmēram 40–45 minūtes, līdz sacepums kļūst zeltaini brūns. Jāņem vērā savas cepeškrāsns īpatnības – gatavošanas laiks var būt nedaudz īsāks vai garāks, arī temperatūru var pielāgot. Galvenais, lai no sacepuma iztvaikotu liekais šķidrums.
Kad ēdiens gatavs, to pārkaisa ar svaigu dillīti – tā vislabāk piestāv šim ēdienam. Tomēr pēc vēlēšanās var izmantot arī citu zaļumu.


Sacepums ļoti viegli sagriežams porcijās un labi tur formu. To var sagriezt šādos kvadrātiņos – katra kvadrātiņa vidū būs viena frikadele.

Sastāvdaļas cepamajai formai 30×24 cm:
- Kabači – 700 g
- Rīsi (sausi) – 200 g
- Sarīvēts siers – 200 g
- Sāls kabačiem – ½ tējkarotes
- Vistas maltā gaļa – 700 g
- Olas – 2 gab.
- Sīpols – 100 g
- Sāls un pipari maltajai gaļai – pēc garšas
Papildus:
- Augu eļļa cepamās formas ietaukšanai
- Dillītes vai cits svaigs zaļums pasniegšanai
- Pievienoju frikadeles rīvētiem kabačiem. Gatavoju gardas vakariņas visai ģimenei (dalos ar recepti)
- Kā mamma iemācīja, tā jau 16 gadus arī gatavoju. Svaigo tomātu sagatavošana ziemai vai tomātu mērce “Uguntiņa” ziemas krājumiem. Vienkārša recepte
- Plūmes šokolādē ziemai: katru gadu sagatavoju par divām burciņām vairāk, bet līdz Jaunajam gadam tāpat nepietiek (tik gardi, ka ātri pazūd)
- Pagatavoju vienu reizi un jau 30 gadus gatavoju atkal! Garšīgāku lečo no paprikas un tomātiem neesmu baudījusi (bez jebkādas sterilizēšanas)
- Somu gaumē marinēti tomāti ziemai – tik gardi kā svaigi! Burciņas saturu notiesājam uzreiz, un pat marinādi izdzeram līdz pēdējai pilei

 
														



