Mūsu ģimenē šo pīrāgu vienmēr ir cepusi un joprojām cep mana mamma, man, diemžēl, tik garšīgs nesanāk… Un kāda viņa man malacīte, savos 79 gados gan mīklu iejauc pati, gan kāpostus sašķēlē ar rokām (atšķirībā no manis). Man to visu jau sen paveic virtuves kombains. Esmu to piedāvājusi arī savai mammītei, bet viņa ir pateikusi striktu “nē”. Un protams, visu mēra tikai “uz aci”, bet es turpat blakus visu ar virtuves svariņiem… Lieki būtu piebilst, kā tas viņu kaitina…
Šim pīrāgam iznāk sulīgs pildījums un garšīga mīkla.
Sastāvdaļas
- kefīrs (istabas temperatūrā) – 0,5 l
- sviests – 100 g
- sāls, apmēram puse tējkarotes
- dzeramā soda – 0,5 tējkarote
- milti – 650 – 700 g
Pildījumam
- kāposts – 1,5 kg
- sīpoli – 2 gab.
- burkāns 1 gab.
- augu eļļa – 100 ml
- sāls – pēc garšas
- melni maltie pipari – pēc garšas
- olas – 2 gab.
- piens – 20 ml
Pagatavošana
Pirmkārt – iejaucam mīklu. Kefīru istabas temperatūrā ieliet tasē, pielikt sodu, samaisīt un pagaidīt, lai notiek reakcija.
Lielākā traukā iesijāt miltus, pielikt sāli, samaisīt. Miltu vidū iztaisīt bedrīti, ieliet tajā kefīru ar sodu, izkausētu sviestu (istabas temperatūrā). Iejaukt mīklu. Tai jābūt mīkstai un nav jālīp pie rokām. Mīklu ietīt pārtikas plēvē un atstāt atpūsties uz divdesmit minūtēm. Tad vēlreiz izmīcīt ar rokām.
Pildījumam sašķēlēt kāpostus, bet ne pārāk smalki. Sīpolus smalki sakapāt. Katlā uzkarsēt augu eļļu, likt tajā sasmalcinātos sīpolus un sautēt, līdz tie kļūst zeltaini. Sīpoliem pievienot kāpostus un sarīvētus burkānus. Sautējam kāpostus, līdz tie kļūst mīksti, tad pielikt piparus un sāli. Olas samaisīt ar pienu, pieliet kāpostiem, samaisīt un pasautēt vēl 5 – 7 minūtes. Pildījums ir gatavs, ļaujiet tam mazliet atdzist.
Mīklu vēlreiz samīcīt, atdalīt no tās vienu trešdaļu, atlikt malā, tā būs pīrāga virsa.
Pārējo mīklu izrullēt cepamās plāts lielumā. Izlikt tajā kāpostu pildījumu. Izrullēt arī mazāko mīklas gabalu un likt pa virsu pildījumam. Malas uzrullēt uz augšu, glīti nostiprinot.
Ja gribat, lai pīrāga garoziņa būtu nedaudz kraukšķīga, apsmērējiet to ar pienu, ja gribat mīkstāku – ar izkausētu sviestu. Varat arī ne ar ko neapsmērēt.
Cept 50 – 60 minūtes 180 grādos, līdz virsiņa kļūst zeltaina.