Kā pagatavot kotletes, lai tās būtu neticami pufīgas, sulīgas, ar apetelīgu kraukšķīgu garoziņu – un tas viss bez pannas? Šim nolūkam pat olas nebūs nepieciešamas. Es daudzkārt esmu mēģinājis gatavot kotletes cepeškrāsnī, bet tās nekad neizdevās tik apetelīgas, līdz sievasmāte ar mani nepadalījās ar dažiem knifiem. Viņas kotletes vienmēr izdevās lieliski – skaistas un gardas. Šodien es padalīšos ar jums šajos noslēpumos.
Labākās kotletes ģimenes priekam – cepeškrāsnī. Gudri knifi gatavošanā un recepte
Pirmais un pats svarīgākais – sagatavo maltās gaļas masu. Šim nolūkam gaļu izlaidžam caur gaļas mašīnu. Gaļu var izvēlēties pēc saviem ieskatiem, bet man patīk kombinēt liellopu ar cūkgaļu.
Pirmais knifs
Neizmantojiet smalku gaļas malumu. Labāk izvēlēties vidēju vai rupju. Daudzas saimnieces gaļu samaļ pārāk smalki, cerot, ka tā kotletes būs mīkstas un gaisīgas. Taču notiek pretējais — gaļa zaudē savu sulīgumu, un maltā masa «nosēžas». Kotletes sanāk blīvas, cietas, gandrīz kā gumijīgas. Turklāt cepšanas laikā tās zaudē visus sulas — «izcepas sauss», kā saka pieredzējuši pavāri.
Citāds rezultāts nemaz nav iespējams, jo tāds farsis nav pufīgs un irdenīgs, bet gandrīz šķidrs. Daudzi, nezinot, situāciju tikai pasliktina, pievienojot olas un maizi. Tas padara kotletes vēl blīvākas.

Otrais knifs
Kotlešu kvalitāte tieši atkarīga no maltās gaļas. Taču dažādas gaļas šķirnes atšķiras, un daudzas no tām nav pietiekami sulīgas. Lai to labotu, maltajai gaļai pievieno papildu sastāvdaļas. Pilnu sarakstu sniegšu raksta beigās.
1. Pievienojiet nedaudz speķa.
Tas ir obligāti jādara. Taču speķa gabaliņa lielums jāpielāgo katrā gadījumā atsevišķi. Tā daudzums atkarīgs no maltās gaļas daudzuma un pašas gaļas sulīguma. Speķis cepoties izkūst, padara farsēto masu gaisīgāku un mīkstāku, kā arī piešķir tai sulīgumu. Ar speķi kotletes iznāk pufīgas.
2. Apcepiet sīpolu.
Mēs esan pieraduši sīpolu vienkārši samalt kopā ar gaļu. Tā ir kļūda. Sīpolu sula tikai padara maltās gaļas masu vēl šķidrāku. Es iesaku smalki sakapātu sīpolu apcept līdz zeltainam tonim un tikai tad pievienot to gaļai. Tas uzlabo gan garšu, gan arī padara kotletes sulīgākas.
3. Neaizmirstiet par maizi.
Šeit es mazliet atkāpos no sievasmātes padomiem un pat pārliecināju viņu pamainīt ierasto recepti. Tas nebija viegli, jo šādas izmaiņas viņa uzskatīja par “nepareizām”, tomēr ar praktiskiem rezultātiem pierādīju to lietderību.
Gribu uzsvērt, ka maizi pievienoju tikai kaltētu un tikai tad, ja gaļa ir pārāk mitrs, gandrīz šķidrs. Nedaudz apakltušai maizei nogriežu garoziņu un saberžu mīkstumu. Pēc tam to uzreiz sajaucu ar gaļu. Maize lieliski uzsūc lieko sulu.
Protams, mūsu mammas un vecmammas gadiem mērcēja maizi ūdenī vai pienā, pirms lika klāt kotletēm. Bet vai tas patiešām ir vajadzīgs? Galu galā, maizi nepievienojam, lai palielinātu kotlešu daudzumu. Tā ir vajadzīga, lai kotletes kļūtu gaisīgākas un uzsūktu lieko šķidrumu.

Iepriekš mērcēta maize ar šiem uzdevumiem netiek galā. Tā nepievieno pufīgumu un noteikti nespēj uzsūkt lieko gaļas sulu. Turklāt mitra maize traucē maltajai gaļai «turēties kopā», un tad nākas pievienot olu. Jā, ola piešķir masai saistību, taču tā padara masu vēl šķidrāku un blīvāku. Rezultātā veidojas apburtais loks. Bet to ir viegli pārraut – vienkārši pievienojiet nedaudz sausa maizes mīkstuma, un, voilā – pufīgas kotletītes jau ir uz jūsu galda. Pārliecinieties paši!
4. Izmantojiet kartupeļus.
Sievastēvs dalījās ar vienu neparastu sastāvdaļu savā kotlešu pagatavošanā – kartupelis. Tiesa, to var arī izlaist, jo kotletes tāpat sanāks gardas. Es pats kartupeli pievienoju ne vienmēr. Taču, ja jums patīk kulināri eksperimenti, sarīvējiet kartupeli uz smalkās rīves un pievienojiet to maltajai gaļai kā putriņu. Kartupeļiem ir vairāki bonusi — tie piešķir vieglumu un uzlabo masas saistību. Jo kartupelī ir ciete, kas var aizvietot olas un palīdzēt sastāvdaļām turēties kopā, veidojot skaistas kotletītes.

5. Apvienojiet sastāvdaļas un kārtīgi samaisiet maltās gaļas masu.
Piemērotā traukā sajaucam visas sastāvdaļas — samalto gaļu (ar speķa gabaliņiem), apcepto sīpoliņu, sauso maizi un kartupeļu masu. Aromātam var pievienot arī svaigus garšaugus un, protams, pievienot sāli.
Jūs varētu jautāt — bet kā ar olām? Ja vēlaties, var pievienot vienu vistu olu, bet es to nedaru. Kotletes lieliski tur formu arī bez olām un neizjūk cepšanas laikā. Un pats svarīgākais — maltā gaļa ir ļoti labi jāsamīca. Sastāvdaļas savstarpēji vienmērīgi savienosies, un maize uzsūks lieko mitrumu.
Trešais knifs
Pateicoties šim trikam, jūs varēsiet pavisam atteikties no olu pievienošanas. Vienkārši ielieciet bļodu ar maltās gaļas masu ledusskapī uz 1–2 stundām. Ja laika nav, var likt saldētavā uz 15–20 minūtēm. Kāpēc tas nepieciešams? Zema temperatūra palielina maltās gaļas masas saistspēju, un no tās ļoti viegli veidot kotletes pat bez olām.
Gatavās kotletes ieteicams apviļāt rīvmaizē vai miltos. Pēc tam tās liek uz ar eļļu ieziestas cepešpannas. No augšas kotletes arī apsmērē ar augu eļļu — tā tās sanāks zeltaini brūnas un apetelīgas.
Padoms: var izmantot arī sviestu. Uz katras kotletītes uzlieciet mazu sviesta gabaliņu. Vēl labāk — ievietojiet to tieši maltajā gaļā, tad sviests gatavošanās laikā izkūstot piešķirs papildu sulīgumu.
Cepšana:
Kotletes cep 20–40 minūtes (atkarībā no jūsu cepeškrāsns un kotlešu lieluma) 180–200 °C temperatūrā. Lai kotletes cepšanās laikā neizkalstu, 10 minūtes pirms gatavošanas beigām uz cepeškrāsns apakšējā līmenī novietojiet trauku ar ūdeni. Izgarojošais ūdens mīkstinās kotletes, piešķirs tām skaistu krāsu un sulīgumu.

Ātra pagatavošanas metode
Ja vēlaties paātrināt kotlešu gatavošanas procesu, bet vienlaikus iegūt zeltaini brūnas un pufīgas, vispirms apcepiet tās uz pannas. Pietiks ar pāris minūtēm no katras puses. Pēc tam lieciet kotletes kopā ar pannu tieši cepeškrāsnī. Neaizmirstiet cepšanas laikā apgriezt tās otrādi. Šādas kotletes būs ar brīnišķīgu aromātu un kārdinošu zeltainu garoziņu.
Sastāvdaļas:
- Ola — 1 gab. (var izlaist)
- Maltā gaļa (cūkgaļa + liellopu gaļa) — 0,5 kg
- Speķa gabaliņš — 50 g
- Sīpols (vidējs) — 1 gab.
- Maize — 2 šķēles
- Kartupeļi — 1 gab. (vidējs)
- Sāls, garšvielas, garšaugi — pēc garšas
- Ja tev saldētavā ir palikušas saldētas ogas (bet šim desertam es pat speciāli pērku saldētas ogas), noteikti pagatavo šo!
- Kotletes tagad gatavoju cepeškrāsnī un bez olām – tik sulīgas uz pannas nesanāk. 3 viltības, kā pagatavot gaisīgas un aromātiskas kotletes.
- Somu salāti ar siļķi un bietēm “Rosolli”. Lieliska alternatīva vinegretam un siļķei kažokā!
- Kā es cepu savu “slinko” ābolu plātsmaizi. Visu samaisu un hop! uz cepešpannas. Recepte ar daudz pildījuma un maz mīklas
- Gardākie pončiki pie tējas