Kartupelis — latviešu ēdienu karalis! 6 vienkārši un garšīgi veidi, kā tos pagatavot, pat ja nav lielas vēlmes stāvēt pie plīts

edzive

Kartupelis — īsts virtuves supervaronis! Tas nekad nesūdzas, klusi guļ tumšā skapī nedēļām ilgi, un tad vienā mirklī pārvēršas par sātīgām brokastīm, pusdienām, vakariņām vai gardu uzkodu. Un pats labākais — kartupeļus var pagatavot visdažādākajos veidos, pat tad, kad pavisam nav spēka vai vēlmes stāvēt pie plīts. Tāpēc šeit ir 6 vienkārši veidi, kā pagatavot garšīgus kartupeļus — bez restorānu sarežģījumiem un bez 30 minūšu ilgas trauku mazgāšanas pēc tam.

🧂 1. Kartupeļi mundierī ar sviestu un sāli — kā bērnībā
Nepieciešams:

  • Kartupeļi (vidēji vai mazi)
  • Sāls
  • Sviests vai eļļa

Pagatavošana:
Kartupeļus novāra ar visu mizu. Kamēr vēl karsti — pārgriež uz pusēm vai saspiež ar dakšiņu, pievieno gabaliņu sviesta un šķipsniņu sāls.

Knifiņš:
Pārkaisi ar svaigām dillēm vai sakapātu ķiploku — garša uzreiz +100!

Kāpēc tie ir lieliski:
Minimālas pūles, bet garša kā laukos pie vecmāmiņas.


🔥 2. Cepti kartupeļi ar sīpoliem — klasika, kas nekad neapnīk
Nepieciešams:

  • Kartupeļi
  • Sīpoli
  • Eļļa
  • Sāls, pipari

Pagatavošana:
Kartupeļus sagriež šķēlītēs vai kubiņos un apcep pannā līdz zeltaini brūnai garoziņai. Pāris minūtes pirms gatavības pievieno sīpolus, lai tie neapdegtu.

Knifiņš:
Pievieno šķipsniņu kūpinātas paprikas vai vienkārši pasniedz ar maizes šķēli — un laime garantēta.

Padoms:
Ja esi pavisam noguris, izmanto pannu ar nelīpošo pārklājumu un nemaisi katras trīs sekundes — ļauj kartupeļiem skaisti apbrūnēt.


🍟 3. Ceptas kartupeļu daiviņas krāsnī — kā frī, tikai bez eļļas vannas
Nepieciešams:

  • Kartupeļi
  • Olīveļļa
  • Paprika, sāls, ķiploks (pēc vēlmes)

Pagatavošana:
Kartupeļus sagriež daiviņās, sajauc ar eļļu un garšvielām, izklāj uz pannas vienā kārtā un cep 30–40 minūtes 200 °C temperatūrā.

Knifiņš:
Pēdējās 5 minūtēs pārkaisi nedaudz parmezāna — garša kā kafejnīcā.

Kad lieliski der:
Kad gribas kartupeļus, bet bez cepšanas un eļļas smakas.


🥗 4. Kartupeļu salāti — bez majonēzes, bet ar garšu un noskaņu
Nepieciešams:

  • Vārīti kartupeļi
  • Svaigi vai marinēti gurķi
  • Sarkanais sīpols
  • Zaļumi
  • Mērce: sinepes, eļļa, etiķis vai citrona sula

Pagatavošana:
Sagriez visus produktus, sajauc kopā, pārlej ar mērci un atstāj uz 10–15 minūtēm ievilkties.

Knifiņš:
Vislabāk garšo auksti. Vari pievienot vārītu olu vai zaļos zirnīšus.

Kur iederas:
Lieliski der piknikā, pusdienām, līdzņemšanai darbā vai kā piedeva šašlikam.


🧀 5. Kartupeļu plācenīši pannā — karsti, kraukšķīgi un sātīgi
Nepieciešams:

  • Vārīti kartupeļi
  • Olas
  • Nedaudz miltu
  • Sāls
  • (pēc vēlmes) Siers, zaļumi, ķiploks

Pagatavošana:
Kartupeļus saspaida biezenī, pievieno olu, miltus, sāli un, ja gribas — rīvētu sieru vai zaļumus. Veido nelielus plācenīšus un cep no abām pusēm līdz zeltainai garoziņai.

Knifiņš:
Ja plācenīša vidū ieliec gabaliņu siera, tas kļūst par mazu “pīrādziņu”.

Padoms:
Vislabāk garšo karsti, bet arī auksti būs labi — ja kaut kas paliks pāri.


🍲 6. “Viltus plovs” no kartupeļiem — bez gaļas, bet ar lielisku aromātu
Nepieciešams:

  • Kartupeļi
  • Burkāni
  • Sīpoli
  • Garšvielas: kurkuma, ķimenes, ķiploks (pēc vēlmes)

Pagatavošana:
Apcep sīpolus un burkānus, pievieno kartupeļus kubiņos, pārlej nedaudz ūdens, uzliek vāku un sautē līdz mīksti.

Knifiņš:
Smaržo kā plovs, bet pagatavot daudz vieglāk. Garšīgi arī ar griķiem vai rīsiem.


Bet tu — kādu kartupeļu ēdienu mīli visvairāk?
📢 Pastāsti:

  • Vai tev vislabāk garšo cepti, biezenī vai vienkārši vārīti ar sāli?
  • Un varbūt tev ir savs īpašais kartupeļu triks, ko būtu vērts izmēģināt?

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More