Kas notiks ar organismu, ja uz mēnesi atteiksimies no piena produktiem

edzive

Eksperimentam ir gan piekritēji, gan dedzīgi pretinieki. Par piena produktu veselīgumu un kaitīgumu līdz pat šim brīdim notiek strīdi starp pieredzējušiem nutricioloģijas un medicīnas speciālistiem. Vieni uzskata, ka bez dzīvnieku izcelsmes piena organisms nesaņems visas dzīvībai nepieciešamās vielas. Tikmēr citi uzskata, ka piena izslēgšana no ēdienkartes, tieši otrādi, radīs vieglumu un patīkamas izmaiņas. 

Pacentīsimies izskatīt abus viedokļus.

Ko satur glāze piena, un cik bieži to var lietot?

Vispirms tiksim skaidrībā, ko satur glāze piena. Kā izrādījās, tajā ir ļoti daudz vērtīgu vielu: olbaltumvielas, tauki, ogļhidrāti, kalcijs, magnijs, fosfors,kālijs, dzelzs un vitamīni A, B1, B2, C, D, PP. Kardioloģe, medicīnas zinātņu kandidāte Oksana Liščenko uzskata, ka piena produktiem ir obligāti jāietilpst vesela cilvēka ēdienkartē, ja tikai viņam nav alerģija. Bet tomēr pastāv noteiktas normas to lietošanā.

Oksana Liščenko: Ilgu laiku sabalansētas ēdienkartes novērtēšanā tika izmantota uztura piramīda. Sekojot šim noteikumam, tika ieteikts ik dienu uzņemt kā minimums trīs porcijas piena produktu: piemēram, viena glāze piena vai skābpiena produkta, vai jogurta + 45 g siera + 100-150 g biezpiena. Šodien mēs uzskatām, ka ir svarīgi, lai dienā vismaz viena ēdienreize sastāvētu no piena produktiem. 

Plusi, atsakoties no piena produktiem

Un tomēr ļoti daudz cilvēku pasaulē uzskata par pareizāku atteikties no dabīgā piena. Pret to nav palicis vienaldzīgs arī Kornellas universitātes pārtikas bioķīmijas katedras profesors Kolins Kempbels, grāmatas “Ķīnas pētījums” līdzautors. Tajā viņš kopā ar dēlu Tomasu, kurš ir ārsts pēc profesijas, stāsta par dzīvnieku izcelsmes produktu ietekmi uz mūsu organismu. Daži lasītāji ir atzīmējuši, ka pētnieki ir pašā saknē izmainījuši viņu priekšstatus par pienu, pie kam, ne uz labo pusi. Kas gan, pēc viņu domām, notiks, ja atteiksimies no piena kaut vai uz mēnesi?

Lasi arī: Kādēļ jāēd medus pirms miega – organismā notiek brīnumainas pārvērtības

Vispārējās pašsajūtas uzlabošanās

Savā darbā Kempbels saista daudzu hronisku slimību, tajā skaitā diabēta, sirds išēmiskās slimības, kā arī krūts, prostatas un zarnu vēža attīstību ar dzīvnieku valsts produktu lietošanu uzturā. Tajā skaitā ietilpst arī piens. Atsakoties no tā, jūs varēsiet stabilizēt savu veselības stāvokli un samazināt slimību izpausmes.

Pie tam, piens ir gļotas veidojošs produkts. Tāpēc saaukstēšanās slimību gadījumā, kad tiek bojātas gļotādas, to labāk izslēgt no ēdienkartes, lai nepasliktinātu situāciju un sajustu uzlabošanos.

Veselīgi gremošanai

Pēc ASV Nacionālās medicīnas bibliotēkas datiem 65% pasaules iedzīvotāju ir samazināta spēja sagremot ogļhidrātu laktozi. Daudziem planētas iedzīvotājiem ir atklāta pat tās nepanesība. Uz produktiem, kas nav piemēroti cilvēka organismam, ir attiecināts arī olbaltums kazeīns. Tieši tādēļ, lietojot pienu, jūs variet just smagumu vēderā, uzpūšanos un citas nepatīkamas izjūtas. Tomēr to izpausmes ir stipri individuālas.

Ādas stāvokļa uzlabošanās

Tas, kurš kaut reizi ir saskāries ar ādas problēmām, ir noteikti dzirdējis padomu: “Pamēģini atteikties no piena.” Tas tādēļ, ka dzīvnieku izcelsmes produkts parasti satur hormonus progesteronu un estrogēnu. Ražotāji apgalvo, ka to koncentrācija ir neliela, taču tie tomēr ir spējīgi ietekmēt  mūsu hormonālo fonu un izraisīt tādas problēmas, kā akne un citi izsitumi, ādas sausumu, psoriāzi, ekzēmu un apsārtumu. 

Cilvēki, kas atteikušies no piena produktiem vismaz uz mēnesi, atzīmē, ka viņu āda ir kļuvusi daudz mitrinātāka, bet nepilnības – mazāk izteiktas.Tomēr ne vienmēr tieši piens ir vainojams šajās problēmās. 

Garastāvokļa uzlabošanās

Šeit runa atkal ir par estrogēnu un progesteronu. Tātad, jo treknāks produkts, jo augstāka hormonu koncentrācija. To nokļūšana organismā no ārējās vides var iespaidot ķīmiskos procesus un izraisīt garastāvokļa svārstības.

Pretējais viedoklis: kāpēc bez piena nevar?

Neraugoties uz visiem augstāk minētajiem argumentiem, daži zinātnieki tomēr aizstāv piena produktus. Lūk, viņu argumenti:

Pazemināsies imunitāte

Britu lietišķās dietoloģijas un pārtikas terapijas ārsti ir norūpējušies par to, ka veģetārisma piekritēji ir pārāk demonstrējuši piena produktus un līdz ar to nodarījuši kaitējumu savas valsts iedzīvotāju veselībai. Pēdējo 20 gadu laikā Karalistē patiešām piena lietošana ir kritusies par 30%. 

Par spīti aizspriedumu pilnajam viedoklim zinātnieki saka, ka probiotiskās baktērijas, kuras satur piena produktu fermenti, uzlabo imunitāti. Tam ir klīniski pierādījumi.

Vielmaiņa kļūs vāja

Šīs pašas baktērijas atbild par zarnu trakta peristaltiku. Tāpēc cilvēks, kurš atsakās no piena, riskē palēnināt vielmaiņu un iegūt lieko svaru. Viedokļi apbrīnojami atšķiras! Un tomēr britu dietologi iesaka pacientiem atgriezties pie pilnvērtīga uztura, lai saglabātu veselību un figūru. Vienīgais izņēmums ir individuāla nepanesība.

Būs bieži lūzumi

Osteoporozes pētniecības Nacionālās biedrības darbinieki uzskata, ka, atsakoties no dzīvnieku piena, cilvēki pietiekami nesaņem organismam nepieciešamās vērtīgās vielas. Uz tām attiecas D vitamīns, kurš ietekmē kalcija uzņemšanu, kura 73% deficīts draud ar osteoporozi. Tā ir skeleta saslimšana, kam raksturīgs pastiprināts kaulu trauslums. Bet tas, savukārt, noved pie biežiem lūzumiem.

Pasliktināsies ādas stāvoklis

Tā kā mēs jau pieminējām tieši pretēju efektu no atteikšanās no piena, tagad pievērsīsim īpašu uzmanību Japānā veiktajam pētījumam. Piens šai zemei izraisa īpašu interesi, tāpēc, ka japāņu tradicionālajā virtuvē tas nekad nav bijis. Un veikalu plauktos parādījies tikai pirms pusgadsimta.

Japānas zinātniski pētnieciskā centra darbinieki daktera Hiromi Kimoto-Nira vadībā veica eksperimentu un mēģināja pierādīt fermentētā piena veselīgumu. Tas tika radīts no baktērijas Laktokus Lactis cilmes H61 – tā tiek lietota piena produktu ražošanā visā pasaulē. Pētījumam zinātnieki bija uzaicinājuši 23 sievietes vecumā no 19 līdz 21 gadam un sadalīja tās divās grupās pēc nejaušības principa. Pirmās grupas dalībniecēm katru dienu mēneša garumā bija jāizdzer glāze piena, bet otrā grupa dzēra jogurtu.

Eksperimentam noslēdzoties, zinātnieki pārbaudīja meiteņu ādas stāvokli uz vaigiem un apakšdelmu iekšpuses. Īpaša uzmanība tika pievērsta tās tonusam, elasticitātei, atūdeņošanās pakāpei, melanīna un ādas tauku līmenim. Japāņi noskaidroja, ka pirmajai grupai ādas stāvoklis ir ievērojami labāks. Pie tam sievietēm, kas dzēra pienu, vairāk izdalījās ādas tauku, kas ir ādas slāņu dabiskais aizsargs. Tādēļ zinātnieki ne bez pamata uzskata, ka atteikšanās no piena liedz mums dabiskā veidā atjaunināt ādu.

Iepazīstoties ar dažādajiem pētījumiem par piena produktiem, ir visai grūti tikt skaidrībā par to ietekmi uz organismu. Tieši tādēļ labāk ir orientēties uz individuālajām īpatnībām un izjūtām. Bet, ja jūs tomēr būsiet cieši nolēmuši aizvietot dzīvnieku pienu ar augu valsts produktu, tad jau laikus parūpējieties par papildus vitamīnu D un B12, olbaltumvielu un kalcija avotu. Un noteikti konsultējieties ar speciālistu.

You may also like

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More