Kad jūs jau esat ēdis daudz nogatavojušos tomātu, jums jau ir apnikuši svaigi salāti, un plaukti jau plīst no marinētiem tomātiem, varat izmantot citas receptes un pagatavot kaut ko jaunu no tomātiem. Pārgatavojušies dārzeņi ātri bojājas, tie zaudē elastību, saplaisā, tāpēc ir nepieciešams tos kaut kā apstrādāt pēc iespējas ātrāk.
Mērce salātiem
Vēl viena recepte tomātu pagatavošanai ziemai. To var izmantot kā salātu mērci.
Sastāvdaļas:
- Vīna etiķis – 1/2 ēd. kar.
- Tomāti – 4 kg
- Ķiploku daiviņas – 4 gb
- Sinepes – 1 ēd. kar.
- Šķidrs medus – 1tējk.
- Sāls – pēc garšas
Pagatavošana:
Sasmalcina tomātus, to var izdarīt caur sietu. Tālāk jums rūpīgi sakuļ visas sastāvdaļas, izņemot etiķi. Vāra masu, ielej etiķi, un mērce ir gatava. Tā salātiem piešķirs pikantu garšu.
Tomātu sula
Ļoti garšīgs un barojošs dzēriens, kuru visi pazīst kopš bērnības. Recepte sastāv no minimālā produktu daudzuma
Sastāvdaļas:
- Tomāti – 3 kg
- Sāls – 1/2 ēd. kar.
Pagatavošana:
Pārgatavojušos tomātus nomazgā un sagriež šķēlēs. Ieliek katliņā un uzvāra, pēc tam sasmalcina dārzeņus. Izmet atlikumus, pievieno sāli iegūtajai sulai un atkal vāra 5–8 minūtes. Pēc tam salej sterilizētās burkās un aizvāko.
Vitamīnu sviests
No nobriedušiem tomātiem iegūst gardu sviestu.
Sastāvdaļas:
- Tomāti – 6-8 gb
- Eļļa – 1 ēd. kar.
- Bulgāru pipari – 2 gb
- Zaļumi
- Sāls – 1 tējk.
Pagatavošana:
Visas sastāvdaļas nomazgā. Saliek tomātus uz cepešpannas un cep tos cepeškrāsnī 10 minūtes. Pēc tam noņem no tiem ādu. Visas sastāvdaļas ievieto blenderī un sakuļ līdz viendabīgai masai. Tad to vajag sasaldēt. Sviests ir gatavs un var smērēt uz maizes vai pievienot ēdieniem.
Mērces pagatavošana
Pārgatavojušies tomāti kļūs par lielisku mērci, kas lieliski der gaļai, makaroniem un citiem ēdieniem. To var izmantot kā piedevu kāpostu zupai.
Sastāvdaļas:
- Nogatavojušies tomāti – 5 kg
- Ķiploki – 6-8 daiviņas
- Svaigs baziliks – 1 saišķītis
- Sāls
- Malti pipari – pēc garša
Pagatavošana:
Rūpīgi jānoskalo dārzeņi, dodiet viņiem laiku nožūt. Pēc tam uzmanīgi noņem mizu un sasmalcina tomātus caur rīvi, varat izmantot blenderi. Ieliek atlikušās sastāvdaļas katliņā ar tomātu masu: sasmalcinātus zaļumus, sasmalcinātus ķiplokus, sāli un piparus. Liek visu uz plīts un ļauj mērcei uzvārīties. Tad vāra 10 minūtes. Atliek visu saliet sterilizētās burkās un noslēgt ar vākiem.
Sagriešana
Izmantot tomātu pārpalikumu var vienkāršā veidā. Sagriež tos jebkurā formā, sasaldē saldētavā un pēc tam izņem pēc nepieciešamības. Dārzeņu sagriešana ir noderīga, gatavojot gulašus, pamatēdienus, cepot picu. Vislabāk tomātus likt pa daļām, lai dārzeņus neatkausētu vairākas reizes.