Katrai saimniecei jābūt zināmai tādai receptei, lai ātri varētu uzcept picu, vai pīrādziņus, vai parastas bulciņas pie tējas. Šeit būs receptes un padomi, kas apliecinās to, ka tas nemaz nav sarežģīti.
Rauga mīkla pīrāgiem un pīrādziņiem
Sastāvdaļas
- Olas – 3gb
- Krējums – 400g
- Milti – 800g
- Cukurs – 3 ēd. kar.
- Sausais raugs – 11g
- Ūdens – 80g
Pagatavošana
Raugu izšķīdina viegli siltā ūdenī un ļauj pastāvēt 12-15 minūtes. Olas sakuļ ar cukuru, pievieno krējumu. Iegūto maisījumu sajauc ar izšķīdušo raugu. Iesijājot miltus iejauc mīklu. Ļauj mīklai atpūsties 1 stundu. No labi uzrūgušas mīklas veido pīrāgu vai pīrādziņus un obligāti ļauj tiem vēl uzrūgt (ap 15 minūtes). Pēc tam var cept. Ar šādu mīklu ir patīkami strādāt un iznākums ir garšīgs un pūkains. Šo mīklu var likt saldētavā un sasaldēt. Atkausē tad, kad vajag un cep.
Lasi arī: Kā pareizi sālīt mājās sarkano zivi; receptes sausajam un mitrajam sālījumam
Saldo izstrādājumu mīkla
Sastāvdaļas
Ieraugam
- Piens – 250ml
- Raugs – 30g
- Cukurs – 1 ēd. kar.
- Milti – 4 ēd. kar.
Mīklai
- Olas 2gb
- Cukurs – 100g
- Sviests – 100g
- Eļļa – 1 ēd. kar.
- Milti – 450-500g
- Sāls – 2g
- Vanilīns – pēc vēlēšanās
Pagatavošana
Gatavo ieraugu; siltā pienā liek karoti cukura, raugu un miltus. samaisa un noliek malā lai sāk rūgt. Atsevišķā traukā savieno mīkstu sviestu ar olām un cukuru. Samaisa. Iegūtajā maisījumā lej ieraugu, pievieno sāli un vanilīnu. Pievieno izsijātus miltus un jauc mīklu. Liek uz galda un ar eļļā sasmērētām rokām mīca vēl 3-4 minūtes. Liek uzrūgt uz 1.5 stundām. Pēc 45 minūtēm mīklu apmaisa. Pēc 1.5 stundām veido no mīklas bulciņas, ļauj pastāvēt 15 minūtes, smērē virspusi ar olu un liek cepties.
Mīkla picai
Mīksta un gaisīga mīkla picai, tas ir galvenais nosacījums, lai pica sanāktu garšīga. Šī būs klasiskā itāļu picas recepte.
Sastāvdaļas
- Ūdens – 200g
- Milti – 400g
- Sausais raugs – 1 tējk.
- Cukurs – 1 tējk.
- Eļļa – 2 ēd. kar.
- Sāls – 2g
Pagatavošana
Siltā ūdenī izšķīdina raugu un cukuru, pievieno 4 ēdamkarotes miltu un ļaut maisījumam pastāvēt 15 minūtes. Ieraugam pievieno pārējās sastāvdaļas; sāli, eļļu, miltus. Jauc mīklu un ļauj uzrūgt 40-60 minūtes. Arī šī mīkla der sasaldēšanai, tā nezaudē savu struktūru.